Tuorein sisältö

Pilvilinna joka romahti

Ensi-ilta: 01.01.2010
Genre: Rikos, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

01.01.2010 klo 16.00 | Luettu: 20546 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Syksyllä nähty Tyttö joka leikki tulella (arvostelu) ei ole mikään Die Hard, mutta kuten John McClane, mörkömimmi Lisbeth Salander (Noomi Rapace) on kiinnostava sankari. Miten ottaisimme vastaan jatko-osan Die Hardille, jossa McClane makaisi sairaalassa ja myöhemmin tutkintavankeudessa samalla, kun hänen kaverinsa munkkipossukyttä yrittäisi todistaa, että McClane teki sankaritekoja Nakatomi Plazalla? Pilvilinna joka romahti on vastaava elämys. Millennium-trilogian päätösosa ontuu kahden ja puolen tunnin ajan kuin McClane lasinsirpaleilla tangottuaan. Ensimmäinenkin juonenkäänne, jännittävä sekunti tai omaperäinen yksityiskohta olisi tehnyt eetvarttia pyllylle.

Viimeksi loppulässähdyksessä Lisbeth yritti tappaa isänsä, mutta isi ja tuhoutumaton kehonrakentaja pistivät hanttiin. Yleinen syyttäjä aikoo nyt lukita Lisbethin takaisin latvalataamoon. Lisbethin sanaan ei voida luottaa, väittää saatanalta näyttävä psykiatri, joka on totta kai pedofiilikin. Kaikki pahikset edustavat puhdasta pahuutta vähä vähältä vaivaannuttavan lapselliseksi vajonneessa trilogiassa, joka on liian pitkä ja tylsä, jotta se jaksaisi naurattaa. Psykiatri on osa salaliittoa. Tiedämme jo, että Lisbethin isä on Neuvostoliitosta loikannut agentti, joka on jatkanut ties mitä hämäryyksiä turvapaikan saatuaankin. Romahtaako pilvilinna, kun paljastuu, että Ruotsin turvallisuuspoliisin sisällä toimii tällaista känkkäränkkää suojeleva ja muutenkin paha kuppikunta? Ei. Osa 3 ei ole muuta, kuin ylipitkä epilogi edeltäjälleen, jossa - muistinvirkistykseksi - vihjailtiin, että leffa kertoo ihmiskaupasta, vaikka se sitten kertoikin toisen päähenkilön yrityksestä selvittää varsinaisen päähenkilön menneisyys.

Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) keskittyy nyt täysillä tapaukseen Lisbeth. Hän ei saa kirjoittaa juttuaan rauhassa, sillä pahat pollarit ovat jo tulossa rollaattorit savuten. Minkälaisia persoonallisuuksia ovat 80-vuotiaat kansakunnan toivot, jotka ovat valmiita tappamaan viattomia? Ketä kiinnostaa, senkin taidehomo kriitikko! Pahikset nyt vaan on tosi pahoja!! Millennium-trilogia liikkuu samoissa punapersepaviaanin vaistoa, älyä ja oikeudentajua kutittelevissa tunnelmissa kuin klassiset kostofantasiat tyyliin Väkivallan vihollinen, mutta ainoastaan avausosa Miehet jotka vihaavat naisia (arvostelu) onnistui purkamaan kiukkua tyydyttävällä, asiaankuuluvalla tavalla.

Tällaisten tekijöiltä puuttuu hyvä maku ja kyky luoda älykästä sisältöä, kuten uskottavia tarinoita, tai draamaa, joka saa aikaan terveellisiä tunnereaktioita. Mutta kolme eläköönhuutoa typerille jännäreille, jotka viihdyttävät! Lainkuuliainen kansalainen on sellainen. Pilvilinna valitettavasti luulee olevansa laatua tyyliin State of Play. Loppupuolella nähtävä oikeudenkäynti on olevinaan koko trilogian huipennus, vaikka se on yksiselitteisesti sisällötön: elokuva vain selittää uudelleen juonensa, joka on selittämällä selitetty puhuvien päiden avulla jo vähintään kahteen kertaan. Trilogia käyttää enemmän kuin tunnin pelkästään sen osoittamiseen, miten "osuvasti" ne yksityiskohdat loksahtavat yhteen, joita se ei ole kokonaan unohtanut. Osuvasti ja osuvasti. Millennium-trilogia ei osuisi ladon seinään sisältäpäin. Kuolemanvakava saaga kertoo tarinoita naisten (naisen) kokemasta väkivallasta tyylillä, johon voisi lisätä James Bondin ja Hannibal Lecterin tuomaan uskottavuutta ja inhimillistä lämpöä.

Ensimmäinen elokuva toimii. Toinen osa viihdytti: apina sisälläni piti siitä, kuinka salaperäinen sivuhahmo, hento mutta tabascomainen emäntä pääsi päärooliin ja näyttämään taitonsa nuo. Jos Pilvilinna joka romahti tulisi huomenna telkkarista, en suosittelisi sitä itselleni. Leffa on ajanhukkaa. Lisbeth ei tee mitään. Alta löytyvässä trailerissa Lisbeth liitää ilmassa? Kyseessä on yksi niistä irrallisista, merkityksettömistä väkivallan purskahduksista, joilla ruskean aineen jauhannasta noin muuten koostuva vätystely yrittää todistella olevansa oikea elokuva, eikä viimeisin Beck, Wallander tai maratooni Hetty ratkaisee -jaksoja. Suunnittelmaksi jää aikomukseni lukea edesmenneen Stieg Larssonin romaanitrilogia elokuvat katsottuani. Tarina muuttuu loppua kohden siinä määrin amatöörimäiseksi, kaavamaiseksi ja ennen kaikkea impotentiksi - kumiseksi uppomunaksi -, että äkkinäinen voisi luulla käsikirjoittajankin nukkuneen pois kesken oikoluennan.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< 30 Seconds To Mars -... Jos rakastat... >

Keskustelut (10 viestiä)

geg

01.01.2010 klo 18.54

Aevan totta. Kirjat kylläkin toimii paljon loisteliaammin. Paskimpia elokuvasovituksia oli ainakin Tyttö joka leikki tulella- elokuva.
lainaa
Paskiainen

01.01.2010 klo 22.52 1 tykkää tästä

Olen täysin eri mieltä, senkin epämuodostunut, ruma, hyljeksitty, koulukiusattu, aivoamputoitu, kuollut, tyhmä, mukailkeä, perseeseen ammuttu, apinoiden raiskaama Jari Tapani Peltonen. Tämä on loistava elokuva, jos sitä ei mene katsomaan asenteella, että on jo valmiiksi epämuodostunut, ruma, hyljeksitty, apinoiden raiskaama jne. Jari Tapani Peltonen.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

02.01.2010 klo 11.38

Paskiainen kirjoitti:
Olen täysin eri mieltä, senkin epämuodostunut, ruma, hyljeksitty, koulukiusattu, aivoamputoitu, kuollut, tyhmä, mukailkeä, perseeseen ammuttu, apinoiden raiskaama Jari Tapani Peltonen. Tämä on loistava elokuva, jos sitä ei mene katsomaan asenteella, että on jo valmiiksi epämuodostunut, ruma, hyljeksitty, apinoiden raiskaama jne. Jari Tapani Peltonen.


Aamen! Mikäli ihminen pitää tästä elokuvasta, luonnollisesti myös kriitikko edustaa puhdasta pahuutta hänen silmissään.
lainaa
snus

02.01.2010 klo 12.16

Joo olihan se vähän öhmö tämä viimenen osa, mut kyllä lissu vaan on silti ihq, vaikka vuorosanoja oli varmaan max 1 A4 isolla fontilla.

Muutama boonuspiste trilogialle tulee huomattavasti amerikan serkkuja realistisemmasta haxoroinnin esittämisestä
lainaa
TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

02.01.2010 klo 13.37

Kaikki tämän sarjan/trilogian leffat ovat olleet perseestä. Kirjat sen sijaan ovat varsin loistavia, mutta melko yliarvostettuja nekin kun tarkemmin ajattelee.
lainaa
Star-Man

Rekisteröitynyt 14.07.2008

03.01.2010 klo 00.46

Itse en ole lukenut kirjoja, ekan elokuvan olen nähnyt.
Eräs kaverini tosin on lukenut kirjat, ja tällä on päinvastainen käsitys. Hänen mielestään tämä oli kirjana paras osa.
lainaa
Erno

03.01.2010 klo 22.09

Kriitikot imaskaa paskaa. Tää oli just mahtava leffa. Tässäkin taas nähtiin miten perusteettomilla väitteillä ruvetaan haukkumaan ja raiskaamaan hyviä leffoja. Film-o-holic on ihan täyttä paskaa ja se haukkuu lähes joka ikisen leffan pystyyn ilman mitään hyviä syitä. Peltonenkin niin samaa maata että alkaa jo mennä säälittäväksi. Mä ku luulin että se ois saanu kiksejä Dragonball-leffasta mutta ei sentään. Kriitikot saa kiksejä ainoastaan vaan jostain Titaniceista... Leffatykki puhuu!
lainaa
Haukka

04.01.2010 klo 07.50

En ole leffaa vielä katsonut, mutta kahdesta edellisestä nauttineena käyn katsomassa. Sanokoot kriitikko mitä sanoo. Kiitos mielipiteestäsi tosin.

Miksi arvostelut täytyy muuten aina latoa täyteen typeriä kielikuvia? Eikö olisi riittänyt, että kirjoitat "Tämä oli muuten ihan paska leffa! Jaa, miksikö? Nokun ei päässy kattelemaan Lisbethin tissejä!" Esimerkkinä "Hento mutta tabascomainen..." Kaikkee sitä keksitään sivutilan täyttämiseksi.
lainaa
Joulutonttu

04.01.2010 klo 09.10

Enpä olisi ihan heti arvannut, että ruotsalaista dekkaritrilogiaa seuraa Twilightsukkaajiin vertautuva fanilauma. :D
lainaa
Ville

09.03.2011 klo 22.29

Jari Peltoselle!

Olen samaa mieltä että Stig Larssonin kirjojen viimeinen filmatisointi floppaa. Eka eli Miehet jotka vihaavat naisia oli paras.
Tästä huolimatta kirjana viimeinen eli Pilvilinna joka romahti oli paras, joten kannattaa lukea se.

Nythän Hollywood tekee kirjoista omia filmatisointejaan. Toivotaan että he onnistuvat
vikassa ja ehkä tärkeimmässä osassa paremmin.
Tämä tosin edellyttää, että salaista vallankäyttöä oikeusvaltiossa uskalletaan kirjan hengen mukaisesti kunnolla ruoskia.

Suomessakin tarvittaisiin dekkareita joissa ei ainoastaan kunnioiteta normaalia ja julkista poliisitoimintaa vaan uskalletaan nostaa päivänvaloon
SUPOn ja pääesikunnan vakoilun pikkufasistinen mielivalta, jossa toimitaan ilman pienintäkään rikosepäilyä rehellisten ja aktiivisten kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia vastaan.

Ville
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova