Tuorein sisältö

Game of Thrones - 6. kausi

Ensi-ilta: 27.06.2016
Genre: Draama, Fantasia, Seikkailu, Sota, TV-sarja
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

27.06.2016 klo 19.30 | Luettu: 21330 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kuudes kausi on nähty ja nyt siitä keskustellaan. Silmät kiinni, paljastuksia pelkäävä. Hodor on aikamatkustuksella luotu ovistoppari. Kerjäätkö lisää?

Jos Jon Snow olisi strategiapelin betatestaaja, jolle annetaan 10 yksikköä, hän lähettäisi yhden kartan toiseen päähän, hirttäisi itsensä hiiren naruun ja hyppäisi ikkunasta. Saakelin hyödytön mäntti. Oopperamaisessa mytologiassa Tuonelasta palaava sankari voisi antautua jumalten tahdolle taistelussa, mutta tämä vaatisi sen, että lisäelämän merkitystä kommentoidaan laajemmin kuin kaverin repliikillä "heh, näin pienen munasi". Jon olisi voinut edes pieraista ulos perhosen ottaen huomioon, kuinka kauan hän ehti homehtua.

Ehkä kausi teki televisiohistoriaa. Röllikeijut ja kattozombiet saivat vähemmän aikaa kuin monien filmien friikit, mutta harva leffa sävähdyttää vastaavasti. "Äpäröiden taistelu" on turhauttava, mutta yritteliäämpi kuin ainoa lähiaikoina nähty vastaava elokuva Warcraft, jossa armeijoiden kohtaaminen on merkityksetöntä puutaheinää.

George R.R. Martin kuvailee romaaneissa mm. että barbaarilauman tiedustelijat kulkevat edellä ja selustassa. Tv-sarjassa pässi-Jon ja tupajumit päättävät tehdä joukkoitsemurhan pari minuuttia ennen kuin ammattilaiset saapuvat avuksi niin yllättäen, että katsoja arvasi sen kuukausi sitten. Jon kuolee taas? Ei, kaverit teleporttautuvat taakse, koska edes juonihaarniska ei pelasta sadoilta ratsastajilta. Sankarit hävisivät? Ei, jalkaväen juoksu on vasta puolessa välissä. Pim - maisemiin ilmestyi ruumisvuoria.

Jaksoa on ylistetty yhdeksi sarjan / ihmiskunnan parhaista, mutta se on leikattu päin helvettiä. Perinteinen jakso, jossa taistelu myrskyää, mutta sitten Tyrion käy kaljalla, mutta sitten äijät kierivät alas ruumisvuorta, olisi ollut rapeampi. Mielikuvitus täyttää aukot taitavammin kuin valittu ohjaaja, joka toki kykenee upeisiin yksityiskohtiin.

Kirjat loppuivat. Kynäilyn taso vaihtelee. Tyrion lausahti munkki Tuckille: "jätkällä ei oo kullia!" Mietin, miksei: "Seurassasi kääpiön ei tarvitse kerskailla kullinsa koosta." Supernilkki Ramsay kihisi: "koirani purevat teitä palleihin!" Miksei: "Opetin koirani arvostamaan sitkeitä, suolaisia nyyttejä". Yritin näillä vaihtoehtoisilla repliikeillä päästä hahmojen pään sisälle. Edes yritin.

Oli kiehtovaa pohtia, olisiko siinä järkeä, jos Daenerys anastaisi vallan kiltiltä Tommenilta (ja Ylipululta, joka oli tuhma vain porvareille). Oliko se hulluutta, kun Dany virnisteli polttaessaan barbaarikuninkaat? Uskoa luovaan kerrontaan nakertaa se, että barbaarien uhkaus "nussimme sinua ja sitten heppammekin nussivat" on lainassa ensimmäisestä romaanista, kuten on se idea, että barbaarit kumartavat kuumalle nudistille, ja se, että pyhässä kaupungissa saa murhata, jos keksit "verettömän" keinon. Seuraavaksi Dany näytti närhen munat orjuuttajille - taas. No, oli se taas jännääkin.

Sarja on menettänyt kyvyn yllättää. Kun sivujuoni on hyödytön vuosia, se ei voi olla hyödytön. Kun Arya suolestettiin, odotin tyynenä todellista käännettä. Muumilaastaria myöhemmin tyttö uhosi taas kuin pari jaksoa sitten - yllätys. Viimeisellä kaudella hän tekee jotakin, minkä Yrjö keksi 20 vuotta sitten. Mm. Tyrion on jo vaikuttanut tarinaan ja hänen harharetkensä olivat vain puoliksi hyödyttömiä. Siksi toivoin, että sarja sähköistäisi itsensä tuikkaamalla hänet tuleen kellarikohtauksessa. Mutta ei.

Isoa paukkua alustettiin kiitettävästi. Viis yllätyksistä, kun stunttipillukävelylle pakotettu kuningatar tusauttaa kirkon ilmaan pommilla, jollaista hänen vihaamansa veli käytti kaupungin puolustamiseen ja jollaista aiempi hallitsija olisi käyttänyt yhtä julmasti, ellei kuningattaren rakastama veli olisi tehnyt sankarillisinta tekoaan. Tragedia oli väistämätön; se on runollinen.

Jännittävintä kokonaisuudessa on se, miten feminismi kehittyy. Emäntien asemat vahvistuvat alati ja rinnalle kelpuutetaan lähinnä reppanoita, joilta on leikattu munat tai se käsi, jolla naisen voi korvata. Kuitenkin kukin daami saattaa menettää asemansa tai katsojan kunnioituksen nopsaankin. Cersei räjäytti viimeisen tilaisuutensa sovitukseen, Arya elää tappaakseen, Sansa antoi Jonin tapattaa armeijansa, Daenerys kärrää karvaisia raiskaajia meren yli ja niin edelleen.

Game of Thrones on ainoa loputon jaarittelu (= tv-sarja), jota suostun seuraamaan 1 jakson viikkovauhdilla. Itkin, kun Jon ja Sansa tapasivat, kun Hodor kuoli ja kun Hurtta teki paluun. Rakastin äpäräfarssia edeltänyttä lyhyttä lohikäärmepommitusta. Odotan innolla varttia, joka vie päätökseen aikamatkustus-, keiju- ja zombiemateriaalin, jota nähtiin kerralla 10 minuuttia, kunhan hahmot olivat kävelleet eteenpäin 6 vuotta.

Yrjö totisesti tykkää Tolkienista. Sauronia ei tavattu. Tolkien oli kristitty: almun antaminen on olennaisempi osa fantasiaa kuin enkeleistä haaveilu? Tämä on tätä. Kun kirjat aloitin, ilahduin siitä, että jaarittelu on vielä hitaampaa eli täyteläisempää, eikä edes tisseihin ja teloituksiin turvauduta niin kärkkäästi, kuin tv-sarja tekee.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Dark Funeral - Where... Independence Day: Uu... >

Keskustelut (15 viestiä)

Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

27.06.2016 klo 19.50 4 tykkää tästä

Peltonen on Peltonen. Tekstin perusteella odotin huomattavasti alempaa arvosanaa. Tekstin kanssa olen suhteellisen samanmielinen, arvosanan kanssa välttämättä en.

Käsikirjoituksen taso tuntuu heikentyneen selvästi, kun ei ole enää kirjoja joista ammentaa. En erityisemmin pitänyt jakson 9 taistelusta, en Aryan muumilaastareista (pitikö kukaan?) enkä siitä, miten Ned Stark -näky hoidettiin loppuun. Hodorin tarinaa lukuunottamatta näyt tuntuvat teasereilta ja pihtaamiselta vielä seuraavia kausia varten.

Edelleen mukaansa tempaavaa ja pakollista maanantai illan seurattavaa, mutta pidin ehkä aikaisemmista kausista enemmän. Iso syy voi olla se, että Daenerys nyt ei vaan vieläkään kiinnosta hahmona millään tavalla, ja Tyrion oli mielenkiintoisempaa seurattavaa King's Landingissä.

Ehkä pitäisi ottaa ne kirjat kouraan.
Muokannut: Arcane 27.06.2016 klo 19.50 lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.06.2016 klo 20.39 1 tykkää tästä

Se on hyvin harvinaista, että pidän tv-sarjasta 6 kauden jälkeen. Äpäröiden sähellys oli turhauttavin vaihe tällä kaudella, mutta senkin tarjoamat yksityiskohdat, kuten pölvästien puristaminen yhteen kilpien avulla, ovat jääneet elämään päässäni.

Potentiaalin hukkaaminen on turhauttavaa, mutta potentiaalia on ilmassa aivan saakelisti.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

27.06.2016 klo 22.47 2 tykkää tästä

Pakko muuten sanoa, että viimeisellä kaudella häiritsi huomattavasti ajankulumisen epäloogisuus.

Tuntuu, että hahmot siirtyivät tuon tuosta maagisesti järjettömiä matkoja päivässä tai parissa. Tuhansien sotalaivojen rakentaminen luulisi kestävän hetken, mutta leikkauksen perusteella ne olivat valmiita alle päivässä. Samoin Jaimien palatessa viimeisen jakson aikana rakennus tuprutteli savua kuin räjähdyksestä olisi alle tunti, mutta paluu on ilmeisesti tarkoitettu ajoittuvan useiden päivien päähän. On tätä varmasti ollut aiemminkin, mutta nyt jotenkin väkisinkin kiinnitin huomiota siihen, miten saman jakson sisällä osa tapahtumista tuntui olevan päivän sisällä, samalla kun toiset siirtyivät rinnakkain viikkoja (kuukausia?) eteenpäin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.06.2016 klo 00.50 1 tykkää tästä

Se on saippuasarjalogiikkaa. Normaalista ajankulusta irtoaa draamaa jonkin aikaa, mutta lopulta vastaava materiaali johtaisi silkkaan toistoon ja jaaritteluun, joten nyt Ridge Forresterin lapsenlapsi yrittää iskeä hänen entisen tyttöystävänsä.
lainaa
Luopio

28.06.2016 klo 06.33 12 tykkää tästä

Peltosen arvostelu 1/5 - liikaa yritystä olla uniikki lumihiutale ajautuen (tuttuun) tekotaiteelliseen paskaan.
lainaa
Seppotar

28.06.2016 klo 07.26 2 tykkää tästä

Arcane kirjoitti:
Pakko muuten sanoa, että viimeisellä kaudella häiritsi huomattavasti ajankulumisen epäloogisuus.

Tuntuu, että hahmot siirtyivät tuon tuosta maagisesti järjettömiä matkoja päivässä tai parissa. Tuhansien sotalaivojen rakentaminen luulisi kestävän hetken, mutta leikkauksen perusteella ne olivat valmiita alle päivässä. Samoin Jaimien palatessa viimeisen jakson aikana rakennus tuprutteli savua kuin räjähdyksestä olisi alle tunti, mutta paluu on ilmeisesti tarkoitettu ajoittuvan useiden päivien päähän. On tätä varmasti ollut aiemminkin, mutta nyt jotenkin väkisinkin kiinnitin huomiota siihen, miten saman jakson sisällä osa tapahtumista tuntui olevan päivän sisällä, samalla kun toiset siirtyivät rinnakkain viikkoja (kuukausia?) eteenpäin.


Johtuisiko vaikka siitä että siinä laiva saattuessa oli mukana laivat Dornesta, ja mikälie Reach (tyrellien) mesta nyt olikaan. Kunnon tulipaljon jälkeen rakennukset saattavat savuta vielä päiviä. Että tuota GG
lainaa
Seppotar

28.06.2016 klo 07.28 4 tykkää tästä

Ja kannattaa tosiaan vaikka redditistä kattella mitä muut ihmiset ovat huomanneet menneestä jaksosta kivoja yksityiskohtia tai muita niin voi mieli aina pikkuisen muuttua.

Kuten vaikka http://imgur.com/gallery/CfFB6
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

28.06.2016 klo 08.45 2 tykkää tästä

En ole lukenut kirjoja, enkä koe mitään tarvettakaan sille. Jos niissä on vielä enemmän hahmoja, tai vielä tätäkin enemmän jaarittelua, en jaksaisi enää keskittyä taustalla kulkeviin suurempiin lankoihin. TV-sarjassa hahmojen määrä alkaa viimein olla niitetty siedettävän kokoiseksi, ellei nyt kadonneita setäpuolia ala ilmestyä vielä lisää joka kivenkolosta.

Cersei karisti viimeisetkin ihmisyyden rippeet haudattuaan viimeisenkin kersansa, High Sparrow poltettiin oikein komeasti vihreässä kokossa, Jon Snow ei perkele suostu kuolemaan ja Blondi meren tuolla puolen jaarittelee ja jaarittelee, muttei saa mitään aikaiseksi.

Itselleni tuli yllätyksenä kuinka viihdyttävää on seurata Starkin naisten toilailuja tämän kauden aikana(muumilaastaroinnista huolimatta). Kuitenkin kestosuosikkina pysyi edelleen sama trio kuin aiemmissakin kausissa: Petyr "Little Finger" Baelish, Tyrion Lannister ja Lordi Varys. Nykimässä naruja kaiken takana.

Jospa Sam saataisiin asettumaan aloilleen tyytyväiseen perhe-elämäänsä, että tämänkin sivujuonen voisi unohtaa, niin olisiko sitä enää neljä isoa jäljellä ensi kauteen: Jäätävä zombi-armada marssimassa kohti Jon "vittu tiedä vieläkään mistään mitään" Snow:n linnaa, Hound & Brienne shippaus jossain omalla sivuseikkailullaan, Kloppaajat My Little Pony faniconissaan keskellä merta ja "Kuinka pahasti valta kihahtaa tukkaan, Cersei?"

Sekaan mahtuu hieman pakkaa sekoittamaan Pikkusormi, PikkuStark ja PikkuLannister ja mitä he aikovat tehdä.
lainaa
bpfhrrgshi

28.06.2016 klo 20.01 3 tykkää tästä

Olen puolikkaan jaksoa elämäni aikana sarjasta nähnyt ja tämän arvostelun ja keskusteluiden seuraaminen tuntuu samalta kuin jonkun Star Trek tai Teräsmies keskustelun seuraaminen.

Joten jossain on telkkustudiolla onnistuttu
lainaa
Bub

29.06.2016 klo 04.52 2 tykkää tästä

Seppotar kirjoitti:
Arcane kirjoitti:
Pakko muuten sanoa, että viimeisellä kaudella häiritsi huomattavasti ajankulumisen epäloogisuus.

Tuntuu, että hahmot siirtyivät tuon tuosta maagisesti järjettömiä matkoja päivässä tai parissa. Tuhansien sotalaivojen rakentaminen luulisi kestävän hetken, mutta leikkauksen perusteella ne olivat valmiita alle päivässä. Samoin Jaimien palatessa viimeisen jakson aikana rakennus tuprutteli savua kuin räjähdyksestä olisi alle tunti, mutta paluu on ilmeisesti tarkoitettu ajoittuvan useiden päivien päähän. On tätä varmasti ollut aiemminkin, mutta nyt jotenkin väkisinkin kiinnitin huomiota siihen, miten saman jakson sisällä osa tapahtumista tuntui olevan päivän sisällä, samalla kun toiset siirtyivät rinnakkain viikkoja (kuukausia?) eteenpäin.


Johtuisiko vaikka siitä että siinä laiva saattuessa oli mukana laivat Dornesta, ja mikälie Reach (tyrellien) mesta nyt olikaan. Kunnon tulipaljon jälkeen rakennukset saattavat savuta vielä päiviä. Että tuota GG

Varys teleporttailee maailman laidalta laidalle ja Sansa saa hommattua ison armeijan hetkessä.
GG
lainaa
TARI-JAPANI

29.06.2016 klo 13.09 1 tykkää tästä

Surkealla juonella ja kehnolla käsikirjoituksella varustettu paska, idioottimainen ja tylsä sarja aivottomille ressukoille. Kukaan täysijärkinen ei voi pitää tästä turhasta ja mitäänsanomattomasta äpäräoopperasta.

4/5 tähteä


lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.06.2016 klo 15.17 5 tykkää tästä

Seppotar kirjoitti:

Johtuisiko vaikka siitä että siinä laiva saattuessa oli mukana laivat Dornesta, ja mikälie Reach (tyrellien) mesta nyt olikaan. Kunnon tulipaljon jälkeen rakennukset saattavat savuta vielä päiviä.


En väittänyt, etteikö näin olisi.

Puhuin leikkaustyöstä - sarja tuo kehnosti ilmi, että tässä välissä kului kuukausia, koska päiviä, koska vain tunteja. Esimerkiksi Sam saapuu Citadeliin, ja katsoo sitä kallion reunalta jättäen samalla hevoskyytinsä. Etäisyydestä päätellen kaupunkiin on silti vielä kilometrejä. Tästä näkymästä leikataan suoraan Citadelin sisään kuin matka olisi taitettu minuutissa tai parissa.
lainaa
aikamatkustaja

30.06.2016 klo 06.17 4 tykkää tästä

Arcane kirjoitti:
Seppotar kirjoitti:

Johtuisiko vaikka siitä että siinä laiva saattuessa oli mukana laivat Dornesta, ja mikälie Reach (tyrellien) mesta nyt olikaan. Kunnon tulipaljon jälkeen rakennukset saattavat savuta vielä päiviä.


En väittänyt, etteikö näin olisi.

Puhuin leikkaustyöstä - sarja tuo kehnosti ilmi, että tässä välissä kului kuukausia, koska päiviä, koska vain tunteja. Esimerkiksi Sam saapuu Citadeliin, ja katsoo sitä kallion reunalta jättäen samalla hevoskyytinsä. Etäisyydestä päätellen kaupunkiin on silti vielä kilometrejä. Tästä näkymästä leikataan suoraan Citadelin sisään kuin matka olisi taitettu minuutissa tai parissa.


Pitäisikö Samin kävelyä citadeliin sitten seurata reaaliajassa? Vai pitäisikö ensin näyttää Sam citadelin laidalla 15 sekunttia, sitten hypätä seuraamaan jotain toista hahmoa ja palata taas Samiin? Tai pitäisikö näyttää pätkiä siitä kun varys seilaa merellä vain siksi että tiedetään että aikaa kuluu ja lisätä vielä tekstejä "kuukausi myöhemmin"?
lainaa
hibpfspihs

30.06.2016 klo 20.48 3 tykkää tästä

aikamatkustaja kirjoitti:
Arcane kirjoitti:
Seppotar kirjoitti:

Johtuisiko vaikka siitä että siinä laiva saattuessa oli mukana laivat Dornesta, ja mikälie Reach (tyrellien) mesta nyt olikaan. Kunnon tulipaljon jälkeen rakennukset saattavat savuta vielä päiviä.


En väittänyt, etteikö näin olisi.

Puhuin leikkaustyöstä - sarja tuo kehnosti ilmi, että tässä välissä kului kuukausia, koska päiviä, koska vain tunteja. Esimerkiksi Sam saapuu Citadeliin, ja katsoo sitä kallion reunalta jättäen samalla hevoskyytinsä. Etäisyydestä päätellen kaupunkiin on silti vielä kilometrejä. Tästä näkymästä leikataan suoraan Citadelin sisään kuin matka olisi taitettu minuutissa tai parissa.


Pitäisikö Samin kävelyä citadeliin sitten seurata reaaliajassa? Vai pitäisikö ensin näyttää Sam citadelin laidalla 15 sekunttia, sitten hypätä seuraamaan jotain toista hahmoa ja palata taas Samiin? Tai pitäisikö näyttää pätkiä siitä kun varys seilaa merellä vain siksi että tiedetään että aikaa kuluu ja lisätä vielä tekstejä "kuukausi myöhemmin"?


Muuten ei varmaan niin väliä mutta kun alussa nähtiin tuon suhteen vaivaa ja enää ei niin selvä laiskuuden ja laadun laskun merkkihän se on. Ihan sama kuin jostain eeppisestä satojen tuntien hc-ropesta tehdään pikavauhtinen hyperräiskintä
lainaa
Exe

04.07.2016 klo 02.09

hibpfspihs kirjoitti:
aikamatkustaja kirjoitti:
Arcane kirjoitti:
Seppotar kirjoitti:

Johtuisiko vaikka siitä että siinä laiva saattuessa oli mukana laivat Dornesta, ja mikälie Reach (tyrellien) mesta nyt olikaan. Kunnon tulipaljon jälkeen rakennukset saattavat savuta vielä päiviä.


En väittänyt, etteikö näin olisi.

Puhuin leikkaustyöstä - sarja tuo kehnosti ilmi, että tässä välissä kului kuukausia, koska päiviä, koska vain tunteja. Esimerkiksi Sam saapuu Citadeliin, ja katsoo sitä kallion reunalta jättäen samalla hevoskyytinsä. Etäisyydestä päätellen kaupunkiin on silti vielä kilometrejä. Tästä näkymästä leikataan suoraan Citadelin sisään kuin matka olisi taitettu minuutissa tai parissa.


Pitäisikö Samin kävelyä citadeliin sitten seurata reaaliajassa? Vai pitäisikö ensin näyttää Sam citadelin laidalla 15 sekunttia, sitten hypätä seuraamaan jotain toista hahmoa ja palata taas Samiin? Tai pitäisikö näyttää pätkiä siitä kun varys seilaa merellä vain siksi että tiedetään että aikaa kuluu ja lisätä vielä tekstejä "kuukausi myöhemmin"?


Muuten ei varmaan niin väliä mutta kun alussa nähtiin tuon suhteen vaivaa ja enää ei niin selvä laiskuuden ja laadun laskun merkkihän se on. Ihan sama kuin jostain eeppisestä satojen tuntien hc-ropesta tehdään pikavauhtinen hyperräiskintä


Minusta tuo ei ole laiskuutta vaan nimenomaan juonen tiivstämistä; turhat kohdat leikataan pois, jolloin jäljelle jää vain oleellinen = juoni etenee eikä jahkailla. Sarjojen viimeisillä kausilla jahkaillaan yleensäkin vähemmän, koska ollaan tulossa kohti loppua.

6. kausi oli ehkä GoT:n paras tähän asti. Hodor ja Jon Snow -paljastukset, äpärien sota -jakso sekä huikean hyvät sivujuonet (Daarion ja Ian Glenn -ritarin kuningattaren pelastusoperaatio (unohdin nyt nimen), Tyrionin ja Varysin keskustelut, Houndin paluu sekä Bronnin ja Jaimen prinsessan pelastusseikkailut).

5/5


Huh, enää kaks lyhyempää 7(?) jakson kautta luvassa. Ens kaudella alkaa tapahtumaan.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova