Tuorein sisältö

Death Wish

Ensi-ilta: 20.08.2018
Genre: Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

10.09.2018 klo 12.30 | Luettu: 6088 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Vähemmän kulunut elokuva viihdytti, muttei ollut ilmiömäinen, joten keskeytin sen hetkeksi, koska kirjoittamisen kannalta kostojännärin lyttyyn haukuttu uusinta on kiinnostavampi. 70-luvun Väkivallan vihollinen (Death Wish) sai kritiikkiä juhliessaan omankäden oikeutta, sillä alkuperäisromaani sanoi muuta. Tällä vuosituhannella katsottuna leffa ja sen jatko-osat hyötyvät ajan patinasta ja tuntuvat symbolisilta saduilta purkautuvasta vihasta, mistä eläimen vaisto tykkää. Tunnen tilastot amerikkalaisten asehulluudesta, joten on kiinnostavaa kokea sama tarina ajankohtaisena lausuntona. Lisäksi vuokraamon suosituimman pätkän käsittely lieventää tarvetta puristaa oma pää irti.

Bruce Willis näyttelee kirurgia, jonka eteen tuodaan tohinalla haavoittunut poliisi. Kun Bruce saa skalpellin, sydän pysähtyy, joten hän kohauttaa olkapäitä. Se oli siinä. Teimme kaikkemme. Katsoin kohtauksen kolmesti: kaikki tyylivalinnat ilmaisevat, että nyt näemme sankarin tekevän ihmeitä tai pettyvän elämään, mutta hänen reaktionsa on sama kuin Willisillä haastatteluissa: meh. Ehkä tyyneys pohjustaa tragediaa, joka suistaa Brucen tasapainosta? Ohjaaja Eli Roth on menettänyt nuoruuden anarkian, mutta - ehkä tämä lause päättyi pilkkuun. Kirurgin perheelle käy hassusti. Willisin ilme vaihtuu ja kyynel vuotaa. Se, pidätkö toteutusta asiallisena vai naurettavan laiskana, riippuu siitä, miten tuttuja Die Hardit, Hostelit tai kameralla osoitetut asiat ovat (draamaa on draamoissakin).

Simpsonit-vitsissä elokuvan Death Wish IX iäkäs sänkypotilas Charles Bronson sanoo "I wish I was dead". Willis tavoittelee vastaavaa energiaa odotellessaan tyynesti virnistellen parempaa syytä seota. Sitä ei tule. Tässä lajityypissä perheen kohtalon on tarkoitus antaa pyhää vihaa katsojallekin. Sensuroitu vihjailu on noloa Rothilta, joka Hostelin trailerilla vaati katsojia myöntämään, että tahdomme nähdä hirveyksiä, vaikka terve selittelee hakevansa vain pelon tunteita. Kun Bruce on imenyt vaikutteita, hän aloittaa aseharrastuksen rennon rockin soidessa. Kysyin, missä on Sacha Baron Cohenin asehullu antiterroristihahmo Erran Morad? Tämä draamasokea ja laiska rahastus tuntuu vitseiltä vapaalta satiirilta selittäessään, että tyyni, älykäs mies voi kiinnostua aseista ja olla se kuuluisa hyvä aseenomistaja, joka pysäyttää pahikset punaniskojen fantasioissa, muttei todellisuudessa. Onko se vitsi, että kyttä, joka tuntee Brucen, muttei ymmärrä hänen rikkovan lakia, on Walter Whiten lanko?

Jälkipuoliskolla on julma kuulustelu ja kauhumaisia välähdyksiä. Ammuskelu on trilleriin sopivaa tusinahollywoodia. Kuvittelen tätä kännykästä lukevan lippispään vaahtoavan, että Bruce on paras, joten kysyn, eikö "ok:n paukuttelun" kannattaisi edetä Death Wish 3:n tunnelmiin, eli päästää sankari ampumaan katujengiä konekiväärillä? Arvostan sitä, kun väärä ajatus myydään tunnetasolla ja odotan The Punisherin tv-sarjalle jatkoa, mutta missä on pärinä? Noloina itsetietoisuuden ja munattomuuden osoituksina mukaan on leikattu montaaseja toimittajista, joista osa kyseenalaistaa sankarin teot sanomalla "kyseenalaistan sankarin teot". Ne eivät liity tarinaan sen vertaa, että päähenkilö tiedostaisi ne: kyse on amerikkalaisesta tavasta kirjoittaa Snickersin kääreeseen "älä työnnä patukkaa silmään".

Rikollisuus on laskussa, mutta tarina sijoittuu Chicagoon, joka on poikkeus, joten leffa vain toteaa rikollisuuden kasvavan. Älyllinen epärehellisyys on valitettavampaa kuin sellainen perustyhmyys, että 2,7 miljoonan ihmisen kaupungissa jokainen ammuttu päätyy saman kirurgin pöydälle ja sitten Walterin lanko yrittää ratkaista keissin. Tahdoin viihtyä ja paheksua, eli viihtyä, mutta "vauhtiin päästyään" leffa on vain kankea tusinajännäri, joka ei lopu. Perheen kostaisi 40 minuuttia nopeammin ja vaikka sivullisten puolustus jäisi mukaan, tyhjäkäyntiä olisi silti 20 minuuttia. Rasistille leffa ei välttämättä sovellu, vaikka valkoinen kuulapää putsaa kadut, sillä toisena itsetietoisena anteeksipyyntönä leffa huolehtii, että uhreilla, sivullisilla ja poliiseilla on realistisesti väriä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Paradise PD - 1. kau... The Predator... >

Keskustelut (2 viestiä)

LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

12.09.2018 klo 06.47

Tuo kekkoselta näyttävä bronson ei varmaankaan ole yhtä kova kuin kuusnepan death wishin päähahmona toiminut heppu joka kyllä oli kovempi kuin kova itse tosin leffat on näkemättä vaikka pelejä pelasin ja palasin peleihin taas viime aikoina ja olihan ne vielä samaa väkivaltaa kuin ennenkin niin pitäisi kyllä leffatkin nähdä ja mielellään myös tämä uusi niin olisi vertailupohjaa sitten jos ja kun niin tästä uudesta pelikin tehtäisiin vaikkei se sitten kuitenkaan kuusnepalle tulisikaan niin kuin vanha oli mutta uusi on aina uusi ja pitää tehdä uudelle alustalle vaikka mikä retrobuumi olisi menossa tosin aina näitä uusioversioita tehdään vanhoista leffoista vaikka ei niistä aina mitään hyvää tulisikaan ja sitten niitä haukutaan ja kun katsotaan vanha niin ei se välttämättä enää niin hyvältä tunnu eikä tämä uusikaan siitä paranisi jos willisin brucen tilalla olisi vaikka bullockin sandra vaikka sekin nykyään tuntuu olevan niin hieno juttu kun miehet korvataan naisilla ja tehdään kaikkia naisleffoja niin siinä vain tilataan kaikki vanhat hyvät leffabrändit vaikka ne vanhat sinne jääkin olemaan mutta nykynuoriso katsoo vain niitä uusia eikä tiedä mistä leffat ovat kotoisin ja tässä tietenkin on kyse lähinnä haamujengistä ja siitäkin oli hyvä kuusnepapeli ja sitten vähän toisenlaisia pelejä myöhemmin ja niistäkin joku taisi olla ihan hyvä vaikkei pääosassa ollutkaaan nainen tai edes ensimmäisten leffojen sankarit niin hienoa kuitenkin kun tällaisia arvosteluja näistä kahden tähden leffoistakin tehdään ja silleen.
lainaa
Glenböö

12.09.2018 klo 15.59 1 tykkää tästä

Arvostelu oli hyvä - trailerin perusteella uskalsin aikoinaan vähän ennakoidakin tällästä surkeeta "wanha willis" -moskaa. Olikohan Hostage viimenen hyvä leffa.. Eipä tarvitse tätäkään katsoa. Tässä vaiheessa vois jo olla hauska nähdä pariodioitu Die Hard, jossa bruce juoksee ja ampuu simple jack -pottaperuukki päässään rosvoja uunoturhapuropaidassa kyllästyneenä. Ei tarvitsis Williksenkään yrittää eläytyä.
lainaa

Kirjoita kommentti
Liittyviä artikkeleita

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova