Tuorein sisältö

The Karate Kid

Ensi-ilta: 20.08.2010
Genre: Draama, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

20.08.2010 klo 01.00 | Luettu: 18459 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kahta ja puolta tuntia kutittelevilla draamoilla tapaa olla kunnianhimoa. The Karate Kid 2010 yrittää, mutta ei tarpeeksi ollakseen muuta kuin viides osa ja kolmas alku. Klassikosta sopii ryövätä klassiset hetket, kuten toiston tylsyyttä hyödyntävät treenit ja ratkaisevalla hetkellä häikäisevä potku. Fanien kapinahenkeä on fiksua hillitä rakentamalla uutta identiteettiä nuoremmalla kakaralla ja tyystin erilaisilla maisemilla. Kierrätystä tämä silti on. Toisinaan väitetään, että Hollywoodilla on uusia ideoita, mutta niitä ei käytetä, koska kansa maksaa varmimmin uusista versioista ja jatko-osista. Jos kansa saadaan saleihin nostalgisella otsikolla Karate Kid, sitten pitää tehdä uusi Karate Kid. Voisivat tarinat silti olla erilaisia. Ketä kiinnostaa, ettei uudessa Karate Kidissä edes harrasteta karatea, jos elämys olisi otsikon veroinen? Kopio ei voi haastaa alkuperäistä, ja kopioksi tämä lopulta jää.

Will Smithin toukka Jaden Smith on 12-vuotias Dre, joka muuttaa äitinsä kanssa Pekingiin. Dre on cool kakara, on magee kampaus, rytmitajua ja entuudestaan hyvä kunto. Kiinassa hän on kala kuivalla maalla, ja perkaus alkaa ennen yöunia. Jackie Chan on hömerö talonmies herra Han, joka opettaa Drelle kung fu'ta, eli elämää. Kiusaajille lajin väkivaltaisia puolia välittää psykopaattiopettaja, joka suostuu pistämään laumansa kuriin vain, mikäli hän näkee mätkintää. Han päättää, että Dre kohtaa kiusaajat turnauksessa. Dre ei pane hanttiin - ennen kuin Han käskee laittaa takin maahan, nostamaan sen naulakkoon, pukemaan sen päälle, laittamaan sen maahan, nostamaan sen naulakkoon, pukemaan sen päälle ja niin päin pois.

Smith ärsytti sci-fimunauksessa Päivä jona maailma pysähtyi, mutta omaa jo tähden olemuksen ja elkeet. Pikkutytöt hajotkoon ihailuun. Chanin marakattipäivät ovat historiaa. Mies on kultaa myös köpöttelevänä ja hengästyvänä Yodana, jonka arkisen olemuksen taakse kätkeytyy voimaa ja viisautta. Hahmoa ei kannata ajatella liikaa. Han on nerokas kung fu -mestari, koska... hän on kiinalainen? Hanilla on synkkä menneisyys, ja sisäisen harmonian mestariharmonikka hoitaa murheitaan viinalla? Leffa tahtoo kertoa sekä oikeista ihmisistä että legendaarisista elokuvahahmoista. Tämä heijastuu kaikkeen. Voittamisen tärkeyttä vähätellään ja miehisiä kunniakäsityksiä juhlitaan. Dre tietenkin pärjää turnauksessa. Filkka vajoaa nuorten poikien fantasiaksi, vaikka rahkeita olisi realismiin.

Ralph Macchio oli originaalissa yli 20-vuotias. Smith on poikanen. Tästäkin syystä uusi versio olisi tyydyttävämpi, mikäli se pitäytyisi uskottavuudessa. Nuorisolla saattaa olla kivaa, kun heidän ikäisiltään oikeasti näyttävät ninjat lataavat kiertopotkuja kalloon ilman, että tätä komedialla kevennetään. Kukkahattupää keksii vastalauseita. Väkivalta selvästikin sattuu, mikä on nuorten fanien hyvä muistaa. Toisaalta herra Han taikoo murtumaa pienemmät pipit pois tulimagiallaan. Konfliktin kypsässä käsittelyssä uusi versio ei loista sen enempää kuin sen kärjistämisessä. Pahoilla pojilla ja pahalla valmentajalla on pahat ilmeet. Siksi muistamme pahuuden lopussakin, vaikka pahikset ovat pysyneet sivussa.

Karate Kidin on tarkoitus kertoa ystävyydestä. Hanin ja Dren vuorovaikutus kehittyy luontevan tunteellisesti. Hanin ristiriitaisuus henkilönä ei häiritse, vaan ehkä kiertotietä palvelee mestarin ja oppilaan suhdetta. Dre ystävystyy myös kestohymyllä virnistelevän kiinalaistytön kanssa, mikä on sööttiä mutta joutavaa ajanhukkaa. Jos lopussa mätkitään ja sivuhahmot todistavat tätä, reaktioissa soisi olevan enemmän sielua.

The Karate Kid toimii myös ylvään kornina matkailumainoksena nuoleskellessaan postikorttimaisemiaan. Komia leffa ei ole hetkeä tylsä, mutta sillä kestää sanoa sanottavansa, eikä se tunnu sekuntia kestoaan lyhyemmältä. Jo alkuperäisteos oli tuote: Rockyn ohjaaja yritti saavuttaa menestystä tutulla kaavalla. Uusi versio laskelmoi kaksin verroin, mutta voi tämänkin tehdä sydämellä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Lucy Was Driving - L... Hauli Bros - Valmis ... >

Keskustelut (14 viestiä)

MJE

20.08.2010 klo 01.17

Jackie Chanin takia tämäkin elokuva on katsomisen arvoinen. Chan
lainaa
Lemoni

20.08.2010 klo 12.26

Pidin elokuvasta vaikka saavutankin kohta varhaiskeski-iän. Jotenkin tuntuu että kirjoituksessa paistaa läpi Peltosen ennakkoluulot / vanhan elokuvan muistot.
lainaa
RetQ

Rekisteröitynyt 06.01.2010

20.08.2010 klo 13.44

eikös tän leffan nimeksi tullut Karate Kid sen vuoksi että pixar(?) mikälie oli varannut jo kaikenmaailman Kung-fu Kid ym. nimet kung-fu panda -elokuvaansa varten
lainaa
Hound_

20.08.2010 klo 15.23

En tiedä katsoinko leffan liian väsyneenä mutta itseä jäi kaivelemaan se syy miksi he muuttivat kiinaan?? Jos se kerrottiin niin helevatun huonosti. Jenkeistä kiinaan työpaikan takia kuulostaisi aivan totaali koomiselta....

Toinen asia mistä luin pitkin foorumeita ja uutisia oli chanin käyttämä väkivalta pikkupoikiin. Täytyy sanoa että aika silmät kiinni on nämäkin jeesustelijat leffan katsoneet, sillä omiin silmiini en nähnyt kertaakaan, että chan olisi ketään lyönyt tai potkinut... Tosin voihan se olla että väsyneenä missasin tämänkin.

OK leffa ja 3 tähteä annan myös.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.08.2010 klo 15.54

Huomattavasti vähemmän huono tekele kuin olisi odottanut. Vain muutama ihokarvat nostattava, huonolla näyttelyllä tai kornilla dialogilla tuhoa aiheuttava kohtaus. Notkeaa toimintaa ja Chan on symppis. Vaikka sinällään voin allekirjoittaa Peltosen arvostelun, en nyt tiedä onko ihan noin "syvä tulkinta" tämän kanssa edes tarpeellista - Vetoava tarina tehty uusiksi nykyistettynä, ei ole ensimmäinen eikä viimeinen pätkä joka tähän tähtää, ja siinä onnistuu tai epäonnistuu. Tämä onnistui. Siitä olen kyllä samaa mieltä, että pari detailia oli aivan liian 1:1 alkuperäisen kanssa, tulee halpa fiilis katsellessa.

Hound_ kirjoitti:
En tiedä katsoinko leffan liian väsyneenä mutta itseä jäi kaivelemaan se syy miksi he muuttivat kiinaan?? Jos se kerrottiin niin helevatun huonosti. Jenkeistä kiinaan työpaikan takia kuulostaisi aivan totaali koomiselta....


Miksi näin? Enemmän jenkeissä työttömyyttä on suhteessa kuin kiinassa. Kiinassa myös syntyy uusia työpaikkoja hieman eri tahtiin. Melkoinen talouskasvu sielä menossa, jos et ole uutisia seurannut.

lainaa
Kuningas

20.08.2010 klo 22.52

Alku oli lupaava, mutta lopulta paljastui että tämä on sitä samaa kliseistä paskaa mitä yleensäkin näkee. Jackie Chan on kova jätkä, mutta ei se hänen vikansa ole että tämä elokuva on tusina tavaraa. Jäi sellainen "väkisin" väännetyn elokuvan maku. Meinasin nukahtaa puolessa välissä.

ps. Kakaroiden elokuva.

**
lainaa
GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

21.08.2010 klo 11.50

Tyhmä seksikäs Jackie Chan...
lainaa
Joohanh

21.08.2010 klo 13.21

Missä vaiheessa Chanista on tullut noin vanha? Tiedän kyllä, että miekkonen puskee jo viisissäkymmenissä, mutta silti jokseenkin yllättävää.
lainaa
chankongsan

21.08.2010 klo 20.02

Kung fu on elokuvan lajina parempi kuin joku karate. Ärsyttää tuo ettei voi nimeä muuttaa. Olisivat sanoneet että tämä on kong fu kid joka hohkaa karate kidien vaikutusta. Täytyypä katsoa joskus vaikuttaa ihan ok leffalle.
lainaa
Johannes43

22.08.2010 klo 15.23

Leffa oli helvetin hyvä jää ihan alkuperäset tän leffan varjoon kun Jackie Chan astuu kuvaan. Kung Fu kid ois ollu kyllä oleellisempi nimi ja luulis että Jackie Chanin nimi jo vetää ihmisiä teatteriin et ei tarvitse toisen leffan nimeä varastaa. Oisin taatusti menny kattomaan vaikka leffan nimi ois ollu Kicking ass in china.
lainaa
KravMagaKid

22.08.2010 klo 15.32

Leffan lopputaistelu oli hieno mutta tappelu montagesta puuttu kyllä Joe Espositon "you're the best around" Ainakun se biisi alkaa soimaan jossai tekee mieli vedellä kurkipotkuja.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

23.08.2010 klo 16.44

Mistähän helvetistä ne repäs ton KARATE kid nimen? Ei oo karatee nähnykkään tämä tekele..
lainaa
Bronson

Rekisteröitynyt 29.12.2009

25.08.2010 klo 03.53

Enemmän tähtiä tälle pyhäinhäväistykselle kuin The Expendablesille? Nyt nyt jotain rajaa Jari.
lainaa
WongFeiHung

25.08.2010 klo 16.01

Asiasta toiseen:

Chinese Ghost Story 1-3 ja Fong Sai Yuk 1 & 2

Eipä muuta.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova