Tuorein sisältö

The Incredible Hulk

Ensi-ilta: 13.06.2008
Genre: Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

11.06.2008 klo 21.59 | Luettu: 10628 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hulk lyö ja tahtoo jatko-osia. The Incredible Hulk (2008) ei ole Hulkin (2003) jatko-osa, koska Hulk ei ollut taloudellinen menestys. Jos tämä ei vielä hämmennä, niin entäs se, että The Incredible Hulk on kaikesta huolimatta läheisempää sukua Hulkille kuin Batman Forever on Batmanille? The Incredible Hulk esittää pikakelauksella, kuinka tiedemies Bruce Banner (Edward Norton) joutui onnettomuuteen, jonka jälkeen hänestä tulee suuttuessaan maailman vahvin muumi. Syntytarina ei mukaile viime leffaa. Kaikki näyttelijät on vaihdettu. Hyvä näin. Mutta sitten The Incredible Hulk yllättäen jatkaakin tasan tarkkaan siitä, mihin Hulk loppui: Banner pakoilee armeijaa Etelä-Amerikassa yrittäen elää kirouksensa kanssa.

Käsikirjoituksen varhainen versio on kirjoitettu jatko-osalle. Tässä on se hyvä puoli, ettei tutun sarjakuvahahmon alkuperästä tarvitse enää jaaritella. Toisaalta "uuden näkemyksen" soisi seisovan omilla jaloillaan. Leffa ei ole sen enempää tarinan ensimmäinen kuin viimeinenkään osa. Tekijät ovat kertoneet tahtovansa miellyttää myös 70-luvun tv-sarjan faneja, ja juuri siltä tämä tuntuu: virkavaltaa pakoilevan hemmon tv-sarjan jaksolta. The Incredible Hulk päättyy tilanteeseen, josta se alkaa. Tärkeimpien hahmojen väliset suhteet ovat olleet olemassa aiemminkin ja ne pysyvät samanlaisina jatkossakin. Mikään ei muutu ensi viikollakaan.

Ainoa päähenkilön elämäntarinaa muokkaava yksityiskohta on Emil Blonsky (Tim Roth). Blonsky on syy yrittää hallita Hulk-muotoa. Blonsky on keski-ikäinen sotilas, joka ei tahdo ylennystä, vaan nuoruutensa takaisin. Kun Hulk on kertaalleen retuuttanut Blonskyn tiimiä, Hulkia edellisessäkin filmissä jahdannut kenraali "Thunderbolt" Ross (William Hurt) tarjoaa Blonskylle seerumia, joka tekee hänestä Kapteeni Amerikan tapaisen superhemmon. Elokuvan toisessa toimintakohtauksessa Blonsky saa tilaisuuden kostaa ja Hulk tilaisuuden hajottaa armeijan kalustoa, kuten Blonskyn. Blonsky ei anna periksi, vaan muuttuu superkonnaksi Kuvotus ennen elokuvan kolmatta ja viimeistä toimintakohtausta - jossa ei siinäkään nähdä mitään niin huimapäistä, kuin Hulkin tippumista avaruudesta, tai tankin pyörittämistä sitä piipusta pidellen.

Vaikka edellisestä elokuvasta pidänkin, olen enemmän kuin valmis hurraamaan erilaiselle spektaakkelille, joka keskittyy Teräsmiehen veroisen herra hyden pahaan päivään. The Incredible Hulk on kaikkinensa mitäänsanomaton vastaus Ang Leen mestariteokselle. Kaksintaistelu kahden superturboörkin välillä on ainoa selkeä parannus, kun taas jopa tehosteet ovat menneet viidessä vuodessa muovisempaan suuntaan. Norton saattaa olla luisevan ja terävän olemuksensa myötä Eric Banaa onnistuneempi valinta Banneriksi, mutta leffa ei käytä tähdestään hyväksi kuin luontaisen nörttikarisman.

Hurt on varsin lattea Ross Sam Elliottiin nähden. Hahmo on nyt myös kirjoitettu yksiulotteiseksi. Kenraalin olisi tarkoitus yli kaiken rakastaa tytärtään Bettyä ja vihata Hulkia, joka on ainoa asia, jota hän ei kykene hallitsemaan. Uusi leffa-Ross lähinnä mutisee jotakin siitä, kuinka Hulkia voisi käyttää aseena - vaikkei äijä osaa käyttää strategisesti oikein entisiäänkään. Liv Tyleriä ei tarvitse verrata Jennifer Connellyyn, sillä Betty Ross on tällä kertaa Tylerin suloisuudella ja herkkyydellä ratsastava simppeli Kaunotar simppelin Hirviön rinnalla.

En ole niinkään pettynyt, kuin kummissani. Vaikka silmiä pyörittävät huippukohdat puuttuvatkin, on leffan toiminta ihan kivaa supersankarisekoilua. Tasapaksu materiaali ei myötähäpeää aiheuta, jos unohdetaan yksi hihhulinäyttelijä (Tim Blake Nelson), jolla tulee olemaan seuraavassa osassa iso pää. Kummaa on, että suurin osa elokuvasta keskittyy Bannerin pakoiluun ja toisten nurkissa lymyilyyn ilman häivähdystäkään siitä luvatusta rymistelystä, mikä kuurosokeiden mukaan puuttuu Ang Leen versiosta. On perin epäloogista olettaa, sanoo Spock, että Hulkin kaverit pitävät enemmän kaunottaren ja hirviön yllätyksettömästä arjesta kuin aidosta tieteiselokuvasta.

Leffa ei ole täysi susi, joten tottahan fanien kannattaa makuaistinsa testata. Muut elokuvailtaa suunnittelevat saattavat vain hämmentyä, kun Shrekiltä on kadonnut skottiaksentti.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Von Hertzen Brothers... The Happening... >

Keskustelut (2 viestiä)

Jugger

Rekisteröitynyt 17.04.2008

12.06.2008 klo 04.08

Tätä vähä epäilinkin.
lainaa
Stormtrooper

Rekisteröitynyt 24.11.2007

15.06.2008 klo 13.30

tankissa on putki eikä piippu :d
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova