Tuorein sisältö

The Happening

Ensi-ilta: 13.06.2008
Genre: Kauhu, Trilleri
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

12.06.2008 klo 12.58 | Luettu: 39759 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tiedättekö mitä? The Happening saisi minulta neljä tähteä, jos ohjaaja-kirjoittaja-tuottaja M. Night Shyamalan kertoisi julkisesti yrittäneensä tehdä juuri sellaisen elokuvan, jonka juuri näin. Ihan tosi.

Shyamalan ei voi olla tosissaan.

Olen samaa mieltä äänekkään enemmistön kanssa siitä, että Shyamalanin elokuvat ovat menneet huonompaan suuntaan, mistä huolimatta olen nauttinut miehen uudemmastakin tuotannosta Lady in the Water mukaanlaskien. Unbreakable teki minusta Shyamalanin ystävän ja siitä lähtien olen aina tuntenut ymmärtäväni, mitä omia teitään kulkeva veijari tahtoo sanoa. Jos oletetaan, että olen päässyt Shyamalanin pään sisään, niin sitten minun on kerrottava, että The Happening on hauskin leffaparodia vuosikausiin. Aiheena ovat yhteen ideaan perustuvat kauhujännärit. Jos en herra auteuria ymmärrä - niin sitten hän on laskeutunut Edward D. Wood Jr.:n tasolle kirjoittajana vähintäänkin.

Itsemurha on synkistä synkin asia, mutta ei elämän päättymisen vuoksi, vaan siksi, että joku on elänyt niin surullista elämää, että kuolema on tuntunut ratkaisulta. The Happening alkaa, kun tavalliset ihmiset muuttuvat sieluttomiksi patsaiksi keskellä kirkasta päivää ja tappavat itsensä heti, kun jokin keino tulee silmien eteen. Yksi ampuu itsensä, toinen hyppää katolta, kolmas tarjoaa käsiään leijonille irti revittäviksi – naama pokerina, ilman tunteita tai motiivia. Tapahtumia kuvataan Shyamalanin tyyliin harkitun silkkisesti. Käytännössä mitä tahansa tapahtuvaa katsoisi mielenkiinnolla – ja tämä Tapahtuma on erittäin mielenkiintoinen. Jo ensi minuuteilla jouduin pidättelemään naurua, kun en viitsinyt ulvoa yksinäni.

Sankarina toimii riviopettaja Elliot (Mark Wahlberg). Koska uutisissa puhutaan terrori-iskusta, mies päättää poistua suurkaupungista kera vaimonsa (Zooey Deschanel), kollegansa (John Leguizamo) ja tämän pienen tyttären (Ashlyn Sanchez). Aikaa kuluu hitusen Elliotin ja emännän parisuhteen puimiseen, mutta muuten puolentoista tunnin leffa keskittyy alati pahenevaan tapahtumaan (ja kyllä, kaikki hokevat läpi leffan: "tapahtuma tapahtuu!"). Tarinan korkealentoinen ydin, jota en tietenkään paljasta, on onneton, muttei vielä itsessään surkuhupaisuuden multihuipentuma. Sama idea kannattelisi hienosti yhtä jaksoa b-luokan tv-sarjassa. Shyamalan on kuitenkin aivan omaa luokkaansa.

Ellei Shyamalan tieten tahtoen yritä tehdä komediaa, kuinka ihmeessä koominen ajoitus voi hipoa täydellisyyttä? The Happeningissa ei ole tylsää hetkeä. Shyamalan pitää kaiken liikkeessä tutulla tavallaan, tehden vähäeleisyydestä taidetta, esittäen juonenkäänteitä fiksulla rytmillä. Itsemurhakohtaukset ja muutamat varsinaiseen uhkaan liittyvät hetket rikkovat tällaisen näkemyksellisesti ohjatun elokuvataiteen niin tyylipuhtaasti, ettei edes maailman virallisesti huonoin ohjaaja Wood pystynyt samanlaiseen surkeuden silmiinpistävyyteen. Mikä parasta ja hyvin tärkeää, Shyamalan malttaa mielensä ja peruuttaa aina, kun elokuva on mennä liian omituiseksi. Tunnelma ehtii palautua kuolemanvakavaksi, ja taas sattuu nauru vatsaan. Näin esimerkiksi silloin, kun kiihkeän jännittävä musiikki pärähtää soimaan ja sankarimme näyttävät pelkäävän tosissaan, kun... mummo linkuttaa eteenpäin kuin rautakanki perseessä ja lyö päänsä läpi jokaisesta lasi-ikkunasta. Itsemurha ei ole koskaan ollut näin hauskaa.

Kokonaisuus tuntuu niin harkitulta, niin hiotulta! Riemuidiotismia edistää sekin, että useat hahmot näyttävät tai dialogin myötä tuntuvat pöllähtäneiltä. Kovanaamaa usein näyttelevä Wahlberg on uskottava yksioikoisena kansankynttilänä, jolta tapahtuma pudottaa leuan pysyvästi lattiaan. Wahlberg on kuin Forrest Gump, paitsi että hänellä on silmissään tyhjä katse ja hänen suunsa pysyy ympyränä läpi leffan. Kun Wahlberg käytännössä rukoilee armoa siltä, jolta armoa voi rukoilla... joka ei ole ihan tavallinen konna... silloin vannoin, että tulen ostamaan DVD:n ja alkoholisoitumaan yrittäessäni maksimoida sen viihdearvon. Rakastan sinua, M. Night Shyamalan.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Incredible Hulk... Disco Ensemble - Mag... >

Keskustelut (20 viestiä)

Raat0

Rekisteröitynyt 11.04.2007

12.06.2008 klo 16.21

Mielenkiinto leffaa kohden kasvoi noin neljäsataa prosenttia. Pakko tarkastaa tämä viimeistään DVD:llä.
lainaa
Jugger

Rekisteröitynyt 17.04.2008

12.06.2008 klo 16.30

Pilvessäkö tän oot kirjottanu? En ymmärtäny sanaakaan mitä hait takaa? :D
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.06.2008 klo 17.24

Jugger kirjoitti:
En ymmärtäny sanaakaan mitä hait takaa


Arvostelu pähkinänkuoressa: The Happening on niin huono, että se on jo hyvä.
lainaa
night

12.06.2008 klo 20.04

Jos tää leffa onkin tarkoitettu komediaksi ja Shyamalan myhäilee tyytyväisenä kun on mennyt täydestä?.Miettikää nyt: Kuudes Aisti:kauhu,Signs:jännitys, Village:draama,Lady in water:satu ja tämä leffa komedia,eikö kaava ole selvä,mies tekee samalla tyylillä leffoja eri genreihin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.06.2008 klo 22.23

night kirjoitti:
Jos tää leffa onkin tarkoitettu komediaksi ja Shyamalan myhäilee tyytyväisenä kun on mennyt täydestä?.Miettikää nyt: Kuudes Aisti:kauhu,Signs:jännitys, Village:draama,Lady in water:satu ja tämä leffa komedia,eikö kaava ole selvä,mies tekee samalla tyylillä leffoja eri genreihin.


Kiljuisin onnesta, jos mies nimenomaan tämän myöntäisi.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.06.2008 klo 00.07

Zooey on kyllä söpö. Itsekin myönnän pitäneeni Neidosta vedessä, mutta tätä en kyllä taida leffaan asti köngetä katsomaan.
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.06.2008 klo 14.44

Helvetin hyvää settiä 8D. Pakkohan tuo on käydä katsastamassa kun löytyy vielä jostain taskun pohjilta pari kappaletta finnkinon opiskelijasarjalippuja.

ps. ja joo. zooey on kuuma. : >
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.06.2008 klo 19.12 1 tykkää tästä

Shemalean on niin täynnä omaa erinomaisuuttaan että teijän on parempi kumartaa sitä.

Niin kauan kun tehdään huonojakin elokuvia ihmisten perimmäisen pelon ympärille, joka on tietenkin tuntemattoman pelko, sitä rahoitetaan ja ihmiset käy katsomassa näitä leffoja.

Duh.
lainaa
Boh

28.06.2008 klo 13.40

Ns. kriitikot, asiantuntijat ja "oikeat leffaharrastajat" jne. ovat täysin p:stä! Luulevat tietävänsä kaiken ja omaavansa jotenkin erinomaisen ja erityisen lahjan kommentoida työnsä/opiskelunsa/harrastuksensa puitteissa. Ja ns. maallikoiden pitäisi seurata näitä tylsiä ja snobimaisia tekotaiteellisia ajatuksia. Jokaisen oma henkilökohtainen tulkinta on oikea, ei vain esim. Peltosen ja näiden "rekisteröityneiden asiantuntijoiden" jne "oma erinomaisuus". Boh...
lainaa
ivo

29.06.2008 klo 01.56

Ompas ihmiset tyhmiä! Elokuva on komedia koska väittää että on olemassa asioita johon emme voi vaikuttaa tai emme tiedä? Tapa laukaista jännistytä? Viittaako peltonen ja kumppanit siihen että tästä saa halvat "Huh onneks se oli elokuvassa vaan, ei semmosta vois tapahtua oikeesti, hahahaha" naurut?
Jos joku osaa selittää niin selittäkööt.

Itse löysin tämän kertakaikkiaan mielenkiinnostavana. Tunnelma oli todella hyvä, ainakin osittain. Itseantasin ainakin 3 tähteä, jollen enemmän.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.07.2008 klo 13.15

Boh kirjoitti:
ns. maallikoiden pitäisi seurata näitä tylsiä ja snobimaisia tekotaiteellisia ajatuksia.


Ja kukahan tarkalleen ottaen käskee?

ivo kirjoitti:
Jos joku osaa selittää niin selittäkööt.


Suosittelen lukemaan arvostelun.
lainaa
ivo

11.07.2008 klo 00.48

Jari-Pee kirjoitti:


ivo kirjoitti:
Jos joku osaa selittää niin selittäkööt.


Suosittelen lukemaan arvostelun.

Koko arvostelun ajan kehut sitä kuinka kaikki tuntuu niin harkitullta, niin hiotulta. Eikä elokuvassa arvostelun mukaan ole tylsää hetkeä sekä että tapahtumia kuvataan Shyamalanin tyyliin harkitun silkkisesti.
Mutta miksi 1 tähti? Eikö se tarkoita, että elokuva on huonoimmasta päästä, että huonompaa arvosanaa ei löydy ja että joku ihmeen "Tapahtui Las Vegasissa" on tätä elokuvaa 3x parempi?
lainaa
kuusivuo

21.07.2008 klo 00.07

Tosiaan, on kyllä kompattava Juggeria. Elokuvan mielestäni hyvinkin sisäistäneenäkään en kykene ymmärtämään tätä arvostelua. Toki pähkinänkuorien sisällön löysin, mutta..? Nyt on kaikki koettu kun arvostelen arvostelun; jopa mielipidettäsikin (kyllä,_mielipiteesi on väärä_) ala-arvoisempi on arvostelusi taso yleensäottaen.
Tarinan korkealentoinen ydin, jota en tietenkään paljasta, on onneton --------> Juuri näin.
lainaa
miki

25.07.2008 klo 15.27

todella typerä arvostelia ei tiedä mitää elokuvista itse antaisin 3 tai 4 tähteä koska elokuvassa oli todella hyvä juoni.
lainaa
joonas

06.09.2008 klo 14.04

Henkilökohtaisesti en saanut revittyä tästä irti huumoria, mutta yhdyn täysin rinnoin elokuvan uskomattomaan huonouteen. Juoni, siinä kuin sitä oli, riittäisi ehkä kiinnostamaan 20 minuutin lyhytelokuvassa. Pelottavat tyhjästä nousevat tuulet kyllä naurattivat.
lainaa
messu

09.10.2009 klo 21.34

ilman takakannen shamaani-mainintaa tämä olisi kyllä jäänyt makuunin uutuus-hyllyyn ja kyllä, katsomisen jälkeen sen paikka on hyllyssä, EI LIIKKUVAN KUVAN TOISTIMESSA.
lainaa
dsasadassaasd

30.12.2009 klo 03.01

Täytyy muistaa, että sama tyyppi antoi Avatarille täydet pisteet! Eli jossakin astraalimaailmassa hän kuvittelee elävänsä. Ja tämä todellisuus ON VAIN YKSI TODELLISUUS WTF FTW!
lainaa
teppo

15.07.2010 klo 15.49

Ah, huonoin ja juonellisesti halvin kauhujännäri mitä olen pitkään aikaan nähnyt. Näyttely oli kankeaa, juoni oli yleisestiottaen täyttä paskaa täynnä järjettömyyksiä ja aivopieruja. Hohhoijaa, jos tällä leffalla on faneja, jotka oikeasti pitivät tätä hyvänä jännärinä, niin uskoni ihmiskuntaan laskee aina vaan...
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

15.03.2011 klo 21.05

Heheh, se Deschanelin muija näytteli kyllä ihan järkyttävän huonosti.
lainaa
Sivustaseuraaja

17.01.2018 klo 19.33

Turhaa kiukutella Jari-Peelle. Hänellä on oikeus arvostella elokuvaa siinä kuin muillakin. Itse asiassa taisi pitää siitä kovastikin. Itse näin elokuvan televisiosta ja minusta se oli oikein hyvä scifi-elokuva. Antoi ajattelemisen aihetta enemmän kuin moni muu saman genren suoritus.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova