Tuorein sisältö

The Batman

Ensi-ilta: 04.03.2022
Genre: Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

05.03.2022 klo 17.00 | Luettu: 7601 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Googleta lepakon kivekset. Vastaavat kassit on tekijöillä, kun otsikossa lukee "The", vaikka kaikilla on jo oma Batman. Ainoa asia jota keksin pyytää on HBO-sarja, jossa "The" Batman (ei 60-luvun keskikaljamies, ei tuleva Batman, eikä oppilas) ehtii muodostaa suhteen roistoihin. Nyt The-sanan perustelee ainakin se, että "maailman paras etsivä" kerrankin on etsivä: ensimmäisellä puoliskolla leffa on "David Fincherin Batman" eli sarjamurhaajajahti. Tuolloin naamiokin pysyy nassulla kuin fedora etsivän nupissa. Ryhtyessään satuilemaan Bruce Waynesta leffa on heikommilla jäillä.

Gotham City on kolkko ja korruptoitunut. Kun taustaväre on kiero, tyyliä voi verrata Fincheriin (Seitsemän, Fight Club), mutta Fincher-fiilis on sekin, kun hyväksyt dekkarin olevan ylipitkä (Zodiac, Mindhunter). Ei ole kiire: sohitaan taskulampulla psykon vaivalla askartelemaa päiväkirjaa. Arvuuttaja on oikea konna tällaiseen. Hän tappaa Gothamin silmäätekeviä mystisistä syistä.

Mystisistä, joo. Hahmojen historiat ja suhteet on järjestelty uudelleen taas, jotta kokonaisuus on samaa erilailla. Arvuuttaja on Batman Foreverin version vastakohta, tai 50% sama hahmo, jos päätät nähdä yhtäläisyydet. Fiilistelin, kun leffa harrasti iänikuista bat-autoilua ja bat-super-mario-meininkiä vakuutettuaan ensin, ettei sellaista tarvita, mutta siihen petyin, kun aidosti uusien tuulien kanssa vain flirttailtiin. Katso leffa ja arvaa kenestä olisi mielestäni pitänyt tulla tämän jatkumon Kaksinaama. Marvelin ja DC:n multiversumitarinat ovat käynnissä, joten "hahmojen vääristelyn" ei pitäisi stressata ketään.

Batman on mätkinyt katunilkkejä pari vuotta. Älä kysy, miksi komisario Gordon luottaa häneen enemmän kuin äitiinsä. Siinä on Batman Beginsiä, kun Batmanin on kehityttävä pukarista suurriistan metsästäjäksi, mutta leffojen rytmitajut ovat täysin erilaisia. Yön ritarin mukailu on kyseenalaista: Batmanin on ymmärrettävä, että hän inspiroi ihme pellejä, mutta asiaa ei alleviivaa Heath Ledgerin Jokeri, vaan Pulttiboisin herra 47.

Bruce Wayne on jälleen orpo pösö, jonka vanhemmat yrittivät pelastaa kaupungin. Pidin siitä tunteesta, että hänkin on "kuollut": on enää kostava aave, jonka historian muistamme, kun hän osoittaa sympatiaa tuoreelle orvolle. Teoriassa on luovaa, että Bruce-persoonan osuus kasvaa Waynejen tarinan avautuessa (taas), mutta "Fincher-fiilikset" kärsivät, kun "maailman paras etsivä" kuuntelee itseensä liittyviä selityksiä niellen kaiken hoomoilasena.

Roistovalikoima on plussan puolella, mutta orastavia ongelmia näen. Kohtaus, jolla alustetaan jatkoa selkeimmin, on elokuvan heikoin: jopa se oli vakuuttavampaa, kun Woody Harrelson ilmoitti olevansa Carnage päässään lautasellinen nuudeleita. Arvuuttaja on jäynä pysyessään taustalla. Colin Farrell on Pingviininä tunnistamaton ja siksi kiehtova, mutta mitä enemmän hahmoa ajattelee, sitä joutavampi hän on: Batman voittaa psykologisen sodan heti, joten jännittääkö, jos arpinen läski ostaa sontikan? Mafiapomo Carmine Falconen merkitystä laajennetaan hyväksyttävästi, mutta eräät käsikirjoitukselta eniten maistuvat sanat tulevat hänen suustaan. Supernätti ja -sähäkkä Kissanainen istuu tarinaan ja teemoihin pysyessään perustellusti harmaammalla alueella kuin Batman.

Tyylikeinoihin lukeutuu suhteellinen uskottavuus. Leffa ei ymmärrä mm. miten räjähdykset toimivat, mutta pienet asiat kuten kuvakulmat ja musiikin käytön vaihteleva logiikka saavat valikoidut kärjistyksetkin vaikuttamaan siltä, että tämä tapahtuu oikeasti. Robert-Palikka Pattinson kisaa pronssisijasta parhaiden tai samaistuttavien leffa-Batmanien liigassa, mutta uskottavuutta sekin ruokkii, että Batman on harrastukseensa fiksoitunut kyylä, eikä bisneksiä ja hyväntekeväisyyttä samalla pyörittävä playboy. Hyvin Pattinson silmää värisyttää ja kasvuvara on ominaisuus.

Teos on tyylikkäämpi kuvallisesti jos ei näyttelijäohjaukseltaan kuin Batman Begins; Yön ritarin tasoa Begins ja The ovat kutakuinkin yhtä lähellä. Kahdella Apinoiden planeetallaan ohjaaja Matt Reeves osoitti oppivansa virheistään, joten kyllä tästä saaga saadaan. Leffa on myös ylipitkä ja tarpeeton, jos et rakasta Batmania, mutta ainakaan en kuvaile tätä autonrassaajamiesten autismiksi kuten Beginsiä yhden katselun jälkeen.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The King's Man... West Side Story... >

Keskustelut (2 viestiä)

MPuro

Rekisteröitynyt 01.04.2017

08.03.2022 klo 19.01 1 tykkää tästä

"ensimmäisellä puoliskolla leffa on "David Fincherin Batman" eli sarjamurhaajajahti. Tuolloin naamiokin pysyy nassulla kuin fedora etsivän nupissa. Ryhtyessään satuilemaan Bruce Waynesta leffa on heikommilla jäillä" tiivistää omat tuntemukset aika hyvin. Tähtiä antaisin silti vielä ½ tai 1 enemmän, sen verran tyylikästä on Reevesin ohjaustyö. Sateen piiskaama kaupunki ja varjoissa murjottava Lepis on ältsin toimiva kombo.
lainaa
Persepentti

12.03.2022 klo 10.15 3 tykkää tästä

Tämä arvostelu on ihan kohdallaan, mutta teksti on sekavaa ja yrittää epätoivoisesti olla nokkelaa. Ei jatkoon.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova