Tuorein sisältö

Archenemy

Ensi-ilta: 01.03.2021
Genre: Sci-fi, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

24.03.2021 klo 23.00 | Luettu: 2389 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Yritteliäs jakomielitrilleri Daniel Isn't Real on lupaus paremmasta ja yritteliäs supersankarijossittelu Archenemy on uraitsemurha siihen perään. Ohjaaja ja kirjoittaja Adam Egypt Mortimer ei vaikuta oppineen mitään syleillessään onnettomimpia vaistojaan. Leffat ovat itsenäisiä, mutta ne kuuluvat yhteiseen jatkumoon kuten Unbreakable ja Split.

Joe Manganiello näyttelee vakavissaan pummia, joka viskipalkalla satuilee olevansa supersankari Max Fist toisesta universumista. Houreita elävöitetään liikkuvilla sarjakuvilla, jotka hyödyntävät rotoskooppaustakin. Värimaailma tekee niistä visuaalista oksennusta, joka sai pohtimaan, onko Mortimer värisokea kuten vaivasta ominaisuuden tehnyt Nicolas Winding Refn. Herra Fistin jutut vaikuttavat suhteellisen johdonmukaisilta verrattuna muuhun kerrontaan, joten onko hän sankari vai ei? En keksi, missä vaiheessa on tarkoitus välittää.

Fist vain dokaa ja yrjöää ja huumeitakin menee. Teinipoika Hamster haistaa skuupin. Hamster tahtoo todistaa nettisivustolle löytävänsä klikkiuutisia slummeista. Idea unohdetaan, tai jätetään mielikuvituksen varaan. Jos kyse olisi siitä, että He-Man-juttuja höpisevä naamiomies puolustaa oikeutta ja teini filmaa häntä YouTubeen, idea olisi selkeä, vaikka toki odottaisit senkin johtavan johonkin. Nyt pitäisi itse järkeillä, miksi Hamster kokee pätevänsä, vaikkei sillä ole väliä. Ohjaaja vaikuttaa tyypiltä, joka ei ole eläessään katsonut supersankarielokuvaa tai käynyt netissä.

Hamsterin isosisko Indigo on huumediileri, jonka sydän on kultaa. Kumpikin tieto on ilmoitusluonteinen, mutta elokuvalogiikalla tyttö muutkin valintansa tekee, joten uskotaan. Alkupuolella näyttelijä Zolee Griggs haihduttaa muovisuuden luontevuudellaan, joten sympatiat ovat tytön, kun huumeäijät tilttailevat melko jäynästi. Ihmettelinkin tuolloin lähinnä sitä, mitä joku MAX FIST tekee elokuvassa, joka voisi olla kiva pieni huumetrilleri mustalla huumorilla.

Indigon esimies kyllä ehdottaa jotakin, joka kuulostaa siltä, että superpummin on palattava tositoimiin... mutta se on vain vitsi. Viiksekkäissä näädissä on aina jotain vialla, mutta Indigokin on rikollinen ja elokuvissa tapaa olla melko ikäviä sellaisia, joten tarinan roistolta esimies ei tunnu, jos tässä tarina edes on. Yritin saada otteen käänteisestä logiikasta, amoraalisesta anarkiasta tai muusta titityystä, jolla ohjaaja yrittää sanoa jotakin yhteiskunnasta tai valitsemistaan lajityypeistä, mutta en osaa edes veikata, kumpi on kohde.

"Archenemy" on väitetysti superroisto, joka syöksi Max Fistin todellisuuteemme. Supersoopan osuus kasvaa ja sisäisen logiikan rippeiden rappio jatkuu, vaikka oletit rippeiden jo kosahtaneen atomeiksi. Yhdessäkään asioiden yhteenliittymässä ei ole järkeä. 80 minuutin leffalla ei ole aikaa edes perustella Hamsterin ja Max Fistin suhdetta: se, että Hamster uskoo osan soopasta, tulee yhtä tyhjästä kuin se, että Max alkaa välittää uusimmasta kaljakuriiristaan. Nimenomaan tällainen tuntuu siltä, että ohjaaja on nähnyt samantapaisen leffan trailerin, mutta ei koko leffaa, joten hän ei tiedä, että ystävyys pitää perustella. Yrittäminen ja usko omaan visioon näkyvät yksityiskohdissa, joten laiskuudesta en miestä syytä, vaan omaan suoleen katoamisesta.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Zack Snyder's Justic... Wonder Woman 1984... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova