Tuorein sisältö

Arnold

Ensi-ilta: 07.06.2023
Genre: Dokumentti, TV-sarja
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

13.06.2023 klo 17.00 | Luettu: 3519 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Alussa maalaispoika ihailee leffojen Herkulesta. Lopussa vanhus siivoaa tyytyväisenä aasinpaskaa, koska onnellisuuden salaisuus ei ole Augeiaan tallien puhdistaminen poppakonstilla vaan toimeliaisuus. Tämä ei ollut osuva tiivistys Arnold Schwarzeneggerin elämästä ja teoista, mutta Netflixin kolmiosainen dokumenttisarja tekee parempaa työtä. Vaikka vaikuttaisi siltä, että arvostelen Iso-Arskan itsensä, viittaan useimmiten sarjan sisältöön.

Tuoreus riippuu sivistyksestämme. Koin bodausjakson täyttävän aukkoja. Leffajakso oli nostalgista toistoa. Politiikkajakso oli jännittävä huipennus, koska en seurannut Arskan kuvernaattorivuosia ja valta voi muuttaa kaiken. Valikoivasti sarjaa ei kannata katsoa, kun punainen lanka on saavutusten rakentuminen edellisten päälle. Arska on positiivinen heppu, joka kuvailee elämäänsä liki täydelliseksi, mutta mokansakin hän myöntää. Nojatuolipsykologille jää tilaa analysoida kyltymättömyyden terveellisyyttä ja muuta.

Ennen pidin enemmän Stallonesta, joka sallii uskoa, että poloinen altavastaaja kehitti puolen metrin hauiksen kai yrittäessään hirttäytyä ilman köyttä. Arska on mytologisempi peto. Conan – barbaari on mestariteos, jos Arska on näyttelijä. Lapsuuteni sankari He-Man on puolivirallisesti lasten Conan. Arska tuntuu aikuisten He-Manilta hymyillessään reteästi elämän näennäiselle helppoudelle ja pysähtyen sitten isällisesti neuvomaan ja tsemppaamaan, koska tosiasiassa töitä on tehtävä. Arska on mainosmies, mutta ystävien merkitystä painottaessaan hän ei yritä myydä Fistoa pakollisena ostoksena.

Teini-Arska yllättyi kehitettyään ihmiskunnan kakkosvartalon, joten joutessaan hän jatkoi kärkeen. Hän tienasi miljoonia kiinteistökaupoilla sivulauseen mukaan, jotta oli rennompaa ryhtyä nälkätaiteilijaksi. Suomea isomman pitäjän hän otti valtaan hetken mielijohteesta utopian luodakseen. Sinäkin voit onnistua! Et voi, mutta kun pappa-Arskaa tuijotan, en näe toksisuutta, joten tarina toimii satuna, jollaiset taipuvat tarpeisiin.

Viitatakseni elokuvaan Aamiainen Tiffanylla, Arska on "a real phony" eli "vilpitön teeskentelijä" eli "Tosi valhe". Hän myöntää sen. Kuuluisa repliikki, jonka mukaan punttien nostelu vastaa orgasmia, oli höpötystä. Toivoin selvennystä sille, ettei mies ole käynyt vessassakaan 40 vuoteen sanomatta "I'll be back" ja ehkä sen sain. Vaikkei sarja olisi syvällinen elämäkerta viiden kauden väärtistä elämästä, se on kokonainen tarina brändin ja itsetunnon rakentamisesta. Arska ei pitänyt isästään, mutta loi ruhonsa isän kilpailullista asennetta hyödyntäen. Hän viittasi palkittuihin muskeleihinsa, jos Stallonea kehuttiin, ja hän viittasi tuhoamiinsa leffapahiksiin, jos poliittista suosiota epäiltiin. Arska on vastakohtani, mutta hän kuvailee maailmaa teatteriksi kuten minä, joten on helppo ihailla sitä, kuinka hän maailmasta nauttii.

Arska on... täydellinen alfauros ja oikeistolainen. "Alfauroksesta" tulee ensin mieleeni se alimmalla lauteella istuva keilan näköinen saunaklonkku, joka ruikuttaa somessa vankilaa odottaen, enkä tiedä mitä tehdä, kun kaikkea pitäisi boikotoida johtuen oikeistolaisista nilkkioravista tyyliin Musk. Arskallakin on skandaaleja, mutta kun hän ilmoittaa katuvansa niitä, on syitä uskoa ensinnäkin siihen, että katumus on osa oikein oivallettua perfektionismia: mytologinen alfa on kaikkien kaveri. En edelleenkään tiedä, millaista politiikkaa Kalifornia tarvitsi 2003. Jos Arska on He-Man, Juha Mieto on jäyhä partasuu Fisto, ja äänestäisin heitä kahta vain, jos kolmanneksi paras vaihtoehto olisi humpuukimaakari Petteri Orko, joka tahtoo muodostaa hallituksen Hårdakin, Perskeletorin ja abbedissa Hissin kanssa.

En usko "Kuningas Conan" -leffan tulevan. Kuvaavaa on ehkä se, että dokumenttisarja on täydellinen mainos kuvitteelliselle, John Miliusin asenteella tehdylle Conan-kunkkuilulle, joka menee entistä kauemmas alkuperäisestä Conanista viedäkseen presidenttiydestä toisinaan haaveilleen Iso-Arskan legendan vertauskuvalliseen päätökseen. Sarja ei ole haastava tai yllättävä vaan luonnollisista syistä sisällökäs ellei jopa ruuhkainen. Sarja on hyvin rytmitetty ja järkeenkäypä tiivistelmä äijän itsensä näkökulmasta. Fani liikuttuu, ehkä useinkin.



STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Blood & Gold... The Flash... >

Keskustelut (3 viestiä)

MikroPop

Rekisteröitynyt 05.11.2019

14.06.2023 klo 00.12 5 tykkää tästä

En varmaan jaksa katsoa dokkaria, mutta arvostelu tiivisti hyvin omiakin tuntemuksiani Arnoldista, paremmin kuin itse osaisin. "A real phony" todellakin, showmies ihan luihin ja ytimiin asti, enkä lähtökohtaisesti pidä showmiehistä, mutta haluan uskoa että teen Arnoldin kohdalla poikkeuksen muistakin syistä, kuin siksi että Terminator 2 on maailman paras leffa kaikissa mahdollisissa kategorioissa. Senkin haluan uskoa, että vaikutelma vanhalla iällään viisastuneesta ja muita ihmisiä kuuntelemaan oppineesta Arskasta ei olisi ainakaan enimmäkseen keinotekoista imagoa.
lainaa
RandomSwinger

14.06.2023 klo 11.44 3 tykkää tästä

Tämä oli kiistatta hyvin kirjoitettu arvostelu ja olen täysin samoilla linjoilla. Hienoa työtä Peltonen! Itse dokumenttikin oli loistava ja Arska on kyllä aina ollut täysin omaa laatuaan. Täytyy olla myös MikroPopin kanssa samaa mieltä siitä, että T2 saattaa jopa oikeasti olla maailman paras elokuva.
lainaa
Passing_Breeze

14.06.2023 klo 12.55 3 tykkää tästä

Olen kuullut väitteen, että naiset itkevät Titanic leffan lopussa ja miehet Terminator 2 lopussa...
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova