Tuorein sisältö

The Iron Mask

Ensi-ilta: 05.10.2020
Genre: Fantasia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

14.10.2020 klo 18.00 | Luettu: 3291 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kiitettävän typerä fantasiasotku lienee inspiroitunut ranskalaisesta Rautanaamio-mysteeristä. Se ei koskaan paljastunut, kuka on vangittu mies rautaisessa naamiossa, mutta teorioita riittää ja on jännittävä veikata, että kyseessä oli salattu kruununperijä tai vastaava uhka hallitsijalle. Leffan olennainen juoni on se, että noita on kieroillut itsensä Kiinan johtoon. Luonnollinen lohikäärmeen palvonta on korruptoitunut ja maailmanvalloitus robottihaarniskoiden avulla on tavoite. Kansa on valmis kääntymään noitaa vastaan, jos todellinen prinsessa voi todistaa henkilöllisyytensä. Prinsessalla on rautanaamio? Ei sinnepäinkään.

Katsos kun: on venäläinen kauhuleffa nimeltä Viy. Se kertoo kartografi Jonathan Greenistä, joka törmää Itä-Euroopassa kammottaviin hirviöihin. The Iron Mask on Viyn jatko-osa, joten nyt tiedät, miksi alussa nähdään selitys lohikäärmeen silmäripsien vaikutuksesta teen viljelyyn ja erikseen montaasi, jossa köyhän miehen Guillermo del Toro -hirviöt örisevät. Hirviöillä ei ole merkitystä tänään. Green on matkalla Kiinaan seurassaan mieheksi naamioitunut prinsessa. Jos et ole nähnyt Viytä, se on hyvin hämmentävää, että Greeniä käsitellään hetkittäin päähenkilönä, vaikka hän usein unohtuu ja hänet voisi helposti korvata parilla parin repliikin taustaobjektilla.

Öh, rautanaamio? Pysy mukana. Arnold Schwarzenegger johtaa Lontoon pahamaineista Tower-vankilaa sillä asenteella, että jos vanki vetää häntä turpiin, vanki saa lähteä. Kukaan ei ole koskaan paennut - mutta Schwarzeneggeria on vedetty turpiin ja hän on kunniallisesti pitänyt lupauksensa. Hahmo on kapteeni Koukun kaima eli James Hook. Hahmo harrastaa kuningas Arthurin miekan kaltaisten asioiden keräilyä. Vastaava idea olisi se, jos Benedict Cumberbatch näyttelisi Nuuskamuikkusta, jonka kanssa on vietettävä viikonloppu turkkilaisessa saunassa, ennen kuin pääset läpi Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Schwarzenegger on mukana, jotta hän pääsee ottamaan vetelän ja virnistelevän näytösottelun Jackie Chanin kanssa ennen kuin molemmat posahtavat tomuksi. Se on leffan paras kohtaus.

Chanilla on rautanaamio?! Ei. Chan näyttelee vankia, joka on opettanut rautanaamiota käyttävän miehen taistelemaan, joskin vitsi on se, ettei rautanaamio osaa taistella. Rautanaamio on tietenkin Venäjän tsaari Pietari Suuri. Se sanotaan heti alussa, mutta yritin tarjota jonkinlaisen mysteerin, koska yksi venäläis-kiinalais-muovisen elokuvan 50 nimestä on suomeksi "Rautanaamion salaisuus". Toinen nimi on "Lohikäärmevaakunan salaisuus", koska pitää olla maaginen megaesine, kun tyypit kävelevät eteenpäin. Pietari Suuri on vastaava hahmo kuin Jonathan Green, eli hänellä täytetään pari aukkoa, mutta kun pääjuoni selkenee, edes siinä ei ole järkeä, että tarina laajeni Kiinan ulkopuolelle. Ei ole päähenkilöä, tai mitään muuta konkreettista kuin syy kapinoida.

Mittakaava on 10 kertaa isompi kuin saman hintaluokan amerikkalaisilla elokuvilla, mikä totutusti johtaa kuvaston ja kerronnan epätasaisuuteen. Rahaa voi käyttää suunnitteluun ja terävöittäviin uusintakuvauksiin, tai sitten voit pissiä juosten ja toteuttaa kaikki ideat animoidusta "lasten suosikkihahmosta" prameisiin, osittain aitoihin ja osittain digitaalisiin lavasteisiin, vaikkei lopulta olisi järkevää kuin vilauttaa erinäisiä pinnallisia saavutuksia. Myönnetään, että tuotantosuunnittelu ja muutamat wuxia-potkut pitivät silmäni auki hetkittäin. Näytteleminen on paikoin nassesetämäistä, eli ei voi olla varma, ovatko tyypit kännissä, vai uskovatko he suositusikärajan olevan 3. Joku maapallolla oletettavasti esiintyvä kieli on dubattu englanniksi säilykepurkki-puhelimen välityksellä ja huulten liikkeistä välittämättä.STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Vast of Night... Finntroll - Vredesv... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova