Tuorein sisältö

Voivod: Morgöth Tales

Jesse Kärkkäinen

13.08.2023 klo 23.26 | Luettu: 1212 kertaa | Teksti: Jesse Kärkkäinen

Kanadalaisen Voivodin progressiivinen thrash metal ei ole sitä kaikkein helpoiten sulateltavaa kamaa. Scifistä kuvastoonsa ammentava, ilmaisultaan kulmikas ja poukkoileva rytinä tuo mieleen lähinnä jonkin muukalaisrodun toismaailmallisen ja monimutkaisen luomuksen, jonka toiminta-ajatusta saatikka taustalla olevaa logiikkaa on hankala alkuun ymmärtää. Jokin musiikissa silti kiehtoo, sillä yli 40 vuotta operoinut yhtye on edelleen aktiivinen niin keikkalavoilla kuin studiossa, eivätkä fanitkaan ole veteraanibändiä unohtaneet.

Itselleni Voivod on aina ollut haastava pala, vaikka yhtyeen tuotantoon olen moneen kertaan yrittänyt sukeltaa. Jokin tässä on kuitenkin tökkinyt. Vaan nyt kun bändi juhlistaa kuluneita vuosikymmeniä "Morgöth Tales" -albumilla, jolle se on nauhoittanut uusiksi liudan kappaleita pitkän uransa varrelta, on oivallinen hetki antaa yhtyeelle uusi mahdollisuus. Ehkä tämä on juuri sellainen kaipaamani portti ja alkusysäys Voivodin maailmaan, jota olen vuosikaudet odottanut.

Heti alkuun käy selväksi, että Morgöth Tales on hyvällä maulla rakennettu paketti. 11 kipaletta sisältävälle kiekolle on poimittu monipuolisesti viisuja bändin kattavasta katalogista, seasta löytyy myös nimikkobiisin virkaa toimittava uusi raita ja onpa mukaan saatu useampikin kovatasoinen artistivierailija - mainittakoon yhtenä bändissä jossain vaiheessa vaikuttanut basisti Jason Newsted. Biisit ovat aidosti hyötyneet päivityksestä, sillä aiemmin ohkaisesta ja karusta soundista kärsineet sävellykset ovat saaneet ympärilleen uudenlaista mureutta ja syvyyttä. Alkuperäisten vetojen ystäville tällainen päivitys saattaa olla pyhäinhäväistys, mutta jos tarkoituksena on lähinnä tutustua Voivodin musiikkiin, tarjoavat uudet versiot tähän oivallisen vaihtoehdon.

Vaikka Morgöth Tales on tuonut sisältämänsä biisit tuotannollisesti tälle vuosituhannelle, on näiden ydin säilytetty ennallaan. Voivodin käsittelyssä metallimusiikki taipuu moneen suuntaan ollen välillä metallisen raivokasta, toisaalta tarttuvan rokkaavaa ja hetkittäin leijaillaan jossain tähtisumun keskellä eteerisen rauhallisissa tunnelmissa. Musiikki on täynnä nykiviä muutoksia ja maukkaita irtohetkiä, jotka heittelevät kuulijaa puolelta toiselle, mutta samalla kaikesta arvaamattomuudesta huomaa nauttivansa. Pohjalla olevat sävellykset kun ovat pääosin erittäin laadukkaasti ja mielenkiintoisesti toteutettuja. Hyvinä esimerkkeinä bändin omaleimaisesta ilmaisusta toimivat muun muassa napakasti takova Condemned to the Gallows, kipakasti riffittelevä Killing Tecnhology sekä upeasti maalaileva Nuage Fractal. Uutena kappaleena kuultava nimikkoveto puolestaan vahvistaa tunnetta siitä, ettei Voivod ole vielä 40 vuoden jälkeenkään hyytymässä, sillä uudessa musiikissa on sitä samaa särmää kuin klassikkokappaleissakin. Vaikkei jokainen albumilta löytyvä kipale ole täysosuma alkuperäisenä saatikka uudelleen nauhoitettuna versiona, jaksaa niistä vähemmänkin kiinnostavista kappaleista vähintään kiinnostua päivityksen ansiosta.

Morgöth Tales on oivallinen julkaisu, jos sitä katsoo sisäänheittotuotteena uusille kuuntelijoille. Tässä tarkoituksessa Voivodin tuorein kiekko osuu maaliinsa, sillä yhtyeen tuotannon herkkupalat ovat saaneet onnistuneen kasvojenkohotuksen. Myös itselleni bändin ilmaisu aukeni kiekon myötä uudella tavalla, joten uskon vastaavan ilmiön olevan mahdollista monen muunkin kohdalla. Voivodin visio omasta musiikistaan on tällä hetkellä enemmän kuin kohdillaan, jonka ansiosta Morgöth Tales on erittäin viihdyttävä albumi.

V2.fi | Jesse Kärkkäinen
< Cocaine Bear... The Beanie Bubble... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova