Tuorein sisältö

Totally Killer

Ensi-ilta: 06.10.2023
Genre: Kauhu, Komedia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

09.10.2023 klo 00.05 | Luettu: 2620 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kun Scream-juoni pakottaa sankarin turvautumaan Paluu tulevaisuuteen -juoneen, hän oppii äitinsä olleen nuorena "Heather". Paluu tulevaisuuteen -vertauksen leffa tekee itse. Scream muistuu, kun huumori myy hahmot ja laskee puolustuksia, jolloin naamiomiehen puukko aidosti sattuu. Lopulta myös Scream mainitaan. Heathers on kulttiklassikko, jossa Heather-nimiset kiusaajatytöt pääsevät hengestään. Kun on tarkoitus muistaa Heathers (mm. koska yhden hahmon nimi on Heather), leffa viittaakin elokuvaan Mean Girls, joka on ihan kiva köyhän nartun Heathers. Jos nyt summailemme, ettei Totally Killer kaikessa 2020-luvun ironisuudessaan kuvittelekaan olevansa esikuvien kaliiberia, olemme lähellä totuutta.

Naamiomies puukotti kolmea 16-vuotiasta 16 kertaa 1987. Kiernan Shipka näyttelee uhrien kaverin tytärtä, jonka nimi on (wink wink) Jamie. Screamin jatko-osien tyyliin murhaajan naamio on nykyään muotia. Kun Jamie kohtaa aidon puukkohippamiehen, hän muuttuu kyynikosta suorittajaksi. Aikakone vie hänet vuoteen 1987. On estettävä murhat ja paheksuttava vesisänkyä ja tupakointia. 2020-luvun teini ei niele 80-luvun kasuaalista ahdasmielisyyttä ja polttopalloa - ei varsinkaan polttopalloa.

Viis siitä, miten tyhminä meitä pidetään. Leväperäiset aikamatkasäännöt loukkaavat eläytymiskykyäni. En tarvitsisi kuin hylätyn huvipuiston, jonne sankaritar pakenee paniikissa. Pikainen otos häiriintyneestä paperimassapellestä perustelisi sen, että korkeammat voimat puuttuivat peliin. Nyt se on teinisankarin teinikaveri, joka muka virittelee aikakonetta siellä puistossa. Sitten kaverin äidin 80-luvun versio suhtautuu aikamatkoihin yhtä lunkisti. Normipäivä! Houritaan teknisistä ongelmista. Alussa voimme fiilistellä, että säännöt liittyvät mysteerijuoneen, mutta vähitellen: ihan sama.

Shipka tuo etäisesti mieleeni Emma Watsonin. Shipkalle on arvottu Harry Potteria vähäisempiä hommia, joten hän ei ole stressin vuoksi varhaiseläkkeellä. En ole seurannut häntä, eikä kasvomuistini toimi, mutta hänet muistan jo kirjoittamistani uutisista. Jos olen härski setä, niin en tästä syystä: hän simppelisti on ilmeikäs. Hahmo on laimea. Hahmo höyryää enimmän aikaa kuten on kätevintä, mutta Shipka säilyttää illuusion henkilökohtaisista panoksista. On tosi ironista, että vanhempasi ovat eläneet, tms.

Yksi kehno idea on se, että menneisyys ja nykyisyys tapahtuvat tavallaan yhtäaikaa. Kosminen jekku toimi viimeksi silloin, kun spekuloin kaverille ennen internetiä, että ääripöhelö peli Day of the Tentacle saattaa vaatia niinkin kieroa ajattelua, että pakastimeen tungettu jyrsijä on heti käytettävissä tulevaisuudessa... Totally Killer ei edes teoriassa laajenna scifiä tai satua laimeilla selityksillään. Olisi kannattanut keskittyä ironiseen 80-luvun nostalgiaan.

Shipka ja hiipuvakin Scream-logiikka ylläpitävät ryhtiä jossain määrin, mutta moni näyttelijä pyörittää silmiä kuin tilannekomediassa. Myös lievä laahaus tuo mieleen sitcomien suunnattomuuden. On valitettu, että Totally Killer on turhan samanlainen The Final Girls -leffan kanssa, eikä sekään äiti-tytär-aiheinen viiltelyaikamatka pyörää keksinyt.



STRIIMAA täältä:

Powered byJustWatch

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Meg 2: The Trench... Orbit Culture - Desc... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova