Tuorein sisältö

Niko - lentäjän poika

Ensi-ilta: 10.10.2008
Genre: Animaatio, Lasten, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

08.10.2008 klo 17.38 | Luettu: 43796 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Minä astuin pitkän tien päähän, jäin ihmettä katselemaan: tie pitkä kuin Mordoriin johtamaan tehty, yllytti tallustamaan. Minä nuolin asfaltin pintaa, minä kuivista hahmoista kuivin. Kun vain yksi moottoriturpa lähti mun matkaan, osasin seuraavaa jo odottaa. Minä olin Niko - lentäjän poika, eläinsankari siis itsekin. Vielä kävelisin eteenpäin niin kuin muut, Hortoniakin pitkäveteisemmin.

Annettuani Speed Racerille viisi tähteä ja julistettuani suosikkiteoksekseni Pienen Merenneidon, otan oikeudeksi arvostella lastenleffat leffoina. Lapsilisää ei tipu puolen tähden puolikastakaan suomilisästä puhumattakaan - vaan eipä silti: minun puolestani kakarat voi kaikin mokomin viedä kotimaista tietokoneanimaatiota ihmettelemään. Todennäköisesti Niko menee piltteihin täydestä, sillä se on lyhyt, värikäs, äänekäs ja ennen kaikkea se sama leffa kuin kaikki muutkin vastaavat. Kaikki katsomaan Nikoa! Kansantalous nousuun!

Taas on nähty tarpeelliseksi kertoa tarina eteenpäin kävelemisen ja itseensä uskomisen tärkeydestä. Käsikirjoittajat ovat painaneet rankkaa duunia: jokainen onneton tietokoneanimaatio on katsottu moneen kertaan muistilehtiön kanssa. Niko on poropoika. Hänen äidillään oli aikanaan yhden illan suhde Joulupukin lentävän eliittiporon kanssa. Niko on "lähes sankari siis itsekin" ainakin omasta mielestään. Minun mielestäni hän on itserakas pojannulikka, joka kaipaisi vitsaa, eikä omaa elokuvaa. Silkkaa typeryyttään puupää lasisilmä hommaa lauman nälkiintyneitä susia ahdistelemaan tokkaansa, jolloin hänelle päästään sanomaan sama juttu kuin kaikissa tällaisissa: "sinusta on vain harmia, parempi kun lähtisit kävelemään eteenpäin". Nyt Nikon on käveltävä eteenpäin miestisseillä varustetun möhömahaoravan kanssa tavatakseen isänsä... tai ennemminkin ymmärtääkseen, mikä on elämässä todella tärkeää. Kuten Extreme Duudsonit ovat meille opettaneet, melko tärkeitä ovat mm. järjettömät itsemurhayritykset: niillä saapi rispektiä.

Vaikkei käsikirjoitus vakuutakaan, veikkaisin, että osa pikkunäppäristä vitseistä on ollut näppärämpiä paperilla: koomisen ajoituksen käsitettä lienee mietitty aurinkokellon kanssa. Kohtaukset ovat varsinkin alussa amatöörimäisen veteliä tai hätäiltyjä. Tähän joko turtuu, tai sitten loppuhuipennukseen mennessä ohjaajat petraavat sen verran, että paha kriitikkokin nyökkää kerran tai kaksi. Tekninen toteutus on murheista pienin. Animaatiota ajatellen Lentäjän Poika ei ole rumimmasta, vaan ehkä jopa näyttävimmästä päästä, mitä tulee näihin pienen budjetin teoksiin. Yksityiskohtia piisaa, luonnonelementit ajavat asiansa, hahmot ainakin näyttävät persoonallisilta ja meno on pariin otteeseen kiihkeää. Kyllä tätä kernaammin katsoo kuin ajattelee tai kuuntelee.

Oravan ääninäyttelijä Hannu-Pekka Björkman ja susia tulkitsevat Jussi Lampi ja herra Vesa VierikkoSurf's Upin suomidubbauksen valopilkku - tekevät kelpo työtä, ja kuinka ollakaan, heidän hahmonsa ovat symppiksiä omalla tavallaan. Yleisesti ottaen ääninäyttely on yhtä onnetonta kuin viime vuosina toisaallakin. Miksi ihmeessä suomalaiset lepertelevät ja lässyttävät muiden kuin Pekka Lehtosaaren ohjauksessa? Nikon pitäisi olla (prosentuaalisesti; ennen kaikkea) suomalainen leffa, ja silti se kuulostaa tasan yhtä kamalalta kuin useimmat hätäisistä dubbaustöistä. Uutisväläys: pienille lapsille ei tarvitse puhua "pienten lasten kieltä" - eikös tätä suosittele ihan joku tohtori Sykerökin jossain päin maailmaa?

Minä jäin vastaavan roskan varjoon, kohtalon kerosiininkatkuisen koin. Minä näin kriitikon tuittupäisen ja varman, hyökkäävän tännepäin... Ylöspäin, läpi pilvien peiton, osaksi unohdettua historiaa: silmäkuopissain kiehui jo napalmin tulta, kun irtosin otteesta maan. Minä olin Niko - lentäjän poika, eläinsankari siis itsekin.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Oikeuden kasvot... Indica - Valoissa... >

Keskustelut (15 viestiä)

Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.10.2008 klo 18.35

Ahaa, no nyt tämänkin elokuvan nimen tarkoitus selvisi. Aika pitkään tuijotin leffateatterissa julistetta jossa on kuva 3D-sudesta ja teksti "Niko, lentäjän poika" ymmärtämättä pätkääkään siitä, mistä voisi olla kysymys...
lainaa
Raat0

Rekisteröitynyt 11.04.2007

08.10.2008 klo 19.29

Aika harvoin onnistuu arvaamaan näin hyvin koko leffan laadun pelkän teaserin perusteella.
lainaa
Repomies

08.10.2008 klo 20.32

Pienen ja pienen budjetin elokuva. On se kuitenkin kallein suomessa valmistettu elokuva, että silleen.
lainaa
Semperdux

08.10.2008 klo 20.45

Arvostelija ei ole ainekaan tainnut huomana, että elokuvan päähenkilö on lapsi itsekin eivätkä lapset tee aina kovin "järkeviä" päätöksiä ja sitäpaitsi juonessa on erittäin hienoa juuri se miten päähenkilön suhde muihin hahmoihin kehittyy elokuvan myötä vaikkeivät kaikki hahmojen päätökset olekaan "oikeita". Itseni mielestä parasta elokuvassa oikeastaan onkin se, että se on osittain vanha satu (joka sijoittuu Suomeen) ämpättynä uusiin moderneihin kehyksiin ja elokuva on hyvällä tavalla erilainen kuin perinteeksi jo muodostunut Pixar-kaura. Olen arvostelijan kanssa täysin eri mieltä elokuvasta joka on mielestäni mitä mainioin animaatio.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.10.2008 klo 21.07

Semperdux kirjoitti:
Arvostelija ei ole ainakaan tainnut huomata, että elokuvan päähenkilö on lapsi itsekin eivätkä lapset tee aina kovin "järkeviä" päätöksiä


Kuten sanottua, ongelma on se, että Niko palkitaan typeristä päätöksistään/uhkarohkeista stunteistaan.

Lainaus:
Pienen ja pienen budjetin elokuva.


Niko on 6 miljoonan euron budjetillaan pienen budjetin elokuva. 60 miljoonan dollarin animaatio on korkeintaan keskitasoa. 150 miljoonan dollarin animaatio on ison budjetin animaatio. Nikossa rahat on käytetty kustannustehokkaasti, kuten sanottua.
lainaa
miggo

09.10.2008 klo 22.40

Aivan ihaana kuva tuol ylhääl
lainaa
hihi

10.10.2008 klo 10.17

miggo: ai tämäkö http://www.v2.fi/img/staff/5.png

No, makuja on monia...
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.10.2008 klo 18.13

Rakastan animaatiota siinä määrin, että Niko - Lentäjän Poika on lieveilmiöineen pikkuhiljaa muotoutumassa henkilökohtaiseksi loukkaukseksi!

Olen sensuroinut jo kaksi omaa turhan ilkeää kommenttiani, jotka eivät liittyneet lukijakommentteihin, vaan muihin Nikosta kirjoitettuihin arvosteluihin.

Miten voisin ilmaista kaikella kohteliaisuudella ja reilusti ja ystävällisesti ja riitaa haastamatta, että siinä on jotain hitusen arveluttavaa, että Nikon kaltainen elokuva saa 4-5 tähteä joka paikassa? Miten voisin tehdä asiani selväksi ilman, että ylistän omaa tietämystäni animaatioelokuvista tai puhun mitään oikeistopopulismista? En tiedä!

I rili niid tu kirjoittaa hirveä vuodatus päiväkirjaani tai jonnekin piiloon...

Miksei minulle makseta lahjuksia? Kirjoittaisin varmasti uskottavan viiden tähden arvostelun Nikosta ihan sopuhintaan jos vain pyydettäisiin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.10.2008 klo 18.27

Juha Rosenqvist on hieno mies:

http://www.film-o-holic.com/arvostelut/ensi-illat/mn/niko

Ja järkeviä puhuu tapansa mukaan Ahosen Markokin:

http://www.ksml.fi/viihde/elokuvat/
lainaa
pyyhe

Rekisteröitynyt 28.09.2008

11.10.2008 klo 10.27

Lentääkö Niko kertaakaan hassunhauskasti puuta päin? Tai kukaan muukaan? Trailerissa näkyi kohta jossa em. poro ottaa vauhtia hyppyriä varten, potkii hetken aikaa ilmassa ja tupsahtaa lystikkäästi kinokseen. Huoh? Luulisi, että kun tämmöinenkin kohtaus on nähty noin ziljardissa animaatiopätkässä aiemminkin, voisi vihdoin keksiä jotain muuta kuin ympätä samat kliseet joka ikinen kerta mukaan.

Joissain arvosteluissa 'kriitikko' on antanut tälle Nikolle 5/5 ja Wall-E:lle 4/5. Wall-E on mestariteos, rohkenen olla eri mieltä tuosta ensin mainitusta...

...vaikka olisihan se hienoa yllättyä positiivisesti! Traileri ei kuitenkaan vakuuttanut missään määrin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

12.10.2008 klo 19.52

pyyhe kirjoitti:
Lentääkö Niko kertaakaan hassunhauskasti puuta päin? Tai kukaan muukaan?


Ainakin orava. Ja juuri siihen tyyliin kuin arvasit itsekin: se on olevinaan vitsi takaa-ajokohtauksen jälkeen.
lainaa
Anssi

14.10.2008 klo 09.00

Pienenä huomautuksena kouluikäiset eivät ole enää pilttejä, leffa on nimittäin K7.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

14.10.2008 klo 16.05

Anssi kirjoitti:
Pienenä huomautuksena kouluikäiset eivät ole enää pilttejä, leffa on nimittäin K7.


Huoltajan seurassa K5.
lainaa
Sari

17.11.2008 klo 15.17

Henkilökohtaisesti tämä elokuva oli mielestäni yksi loistavampia miyä olen katsonut. Ja lapsillehan tämä elokuva on tarkoitettu. Lapsien siitä tulee pitää.
lainaa
Sari

17.11.2008 klo 15.22

Lisätäkseni vielä edelliseen : Tässä elokuvassa viestitään lapsille, että he saavat unelmoida ja haaveilla. Näin he oppivat asettamaan itselleen tavoitteita, jotka ovat elämässä tärkeitä. Ja pieni lapsi ei mieti elokuvan päähenkilön tekemiä päätöksiä ja niiden seurauksia. Ja mielestäni iso plussa että animoinnit olivat loistavia ja tämä ketoi Suomesta!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova