Tuorein sisältö

Repo! The Genetic Opera

Ensi-ilta: 08.05.2009
Genre: Fantasia, Kauhu, Musikaali, Sci-fi
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

18.03.2009 klo 18.30 | Luettu: 37682 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Viaton Shilo-tyttö ei sairautensa vuoksi saa poistua kotoa. Lääkäri-isä pitää hänestä hyvää huolta, mutta vähänpä Shilo tietää mitään ulkomaailmasta. Lähitulevaisuudessa ihmiskuntaa koettelee epidemia, joka johtaa sisäelinvaurioihin. Kenellä ei ole elinsiirtoihin varaa, häntä auttaa korporaatio GeneCo, jonka kirjoissa jokaisella on luottoa. Niin välttämättömien kuin turhamaistenkin leikkausten arkipäiväistyttyä joka iikka on muutakin kuin kiitoksen velkaa. Maksuhäiriötapauksissa GeneCo laittaa asialle ulosottomiehen ("repo man"). Sykkiviä sydämiä tajuissaan olevien tyhjätaskujen rinnoista repii muun muassa Shilon faija.

GeneCo:n pääpiru on heittämässä veiviä. Kenestä leipoa kruununperillinen? Kasvoleikkauksiin koukkuun jääneestä tyttärestä? Vaiko pojasta, joka on ikään kuin The Texas Chain Saw Massacresta (siitä alkuperäisestä) tutun Leatherfacen hintelämpi pikkuveli? Herra pääjohtaja ottaa harkintaan myös Shilon, johtuen suhteestaan tytön edesmenneeseen äitiin. Ennen päätöksiä Shilo ehtii tutustua arkitodellisuuteen hengailemalla erään haudanryöstäjän kanssa, joka valmistaa työkseen huumeita imemällä nesteitä lahonneiden ruumiiden nenistä.

Niin ja kyseessä on musikaali. Tai ennemminkin goottirockooppera, sillä irrallisten tanhukohtausten sijaan lähes kaikki repliikit lauletaan. Puhuttua dialogia sorsitaan kärjistetysti, sillä hahmojen historiaa kertaavat osiot ovat mykkiä sarjakuvapaneeleita. Kaiken kaikkiaan Repo! The Genetic Opera on jotain aivan muuta. Tavallaan visuaalinen ilme palauttaa mieleen sekä Blade Runnerin perillisineen että tarkoituksella mauttomat karkkivärifantasiat tyyliin Dick Tracy. Ylivalaistu, aavemaisen hohtava yleisilme on kuitenkin myös omanlainen kikkansa, joka peittää rajoitetun budjetin taidokkaasti alleen sitomalla kaikki näkymät yhteen yhdeksi, eeppiseksi, helvetillisen kauniiksi painajaiseksi. Repo on 8,5 miljoonan dollarin mitätön pikku filmi, joka ansaitsee tulla koetuksi teräväpiirtona ja äänet liian kovalla.

Mitä tulee sisältöpuoleen, muun muassa RoboCop on surkea vertauskuva: vaikka veri lentää kaaressa tuossakin ilkeässä satiirissa, muistuttaa Repo enemmän jopa Hostelia, jota se ei muistuta vähääkään. Edes ns. kidutuspornoelokuvat eivät kehtaisi alkaa niin törkeiksi, että yksi päähenkilöistä viipaloi uhrinsa elävältä nautinnollisesti jodlaillen ja ottaa heti perään kasvoilleen ilmeen, joka pyytää katsojaa tuntemaan sympatiaa häntä kohtaan. Repo eittämättä on nyrjähtänyt filmi laulavista perversseistä kuten ovat myös Sweeney Todd ja The Rocky Horror Picture Show, mutta vertailut kaatuvat vähintäänkin siihen, että vain Repo yrittää oksettaa ja vain Repon vastenmielisyyksillä on suurempaa merkitystä hahmojen ja tarinan kannalta. Jos Sweeney Toddin ydinkohderyhmä on rajoitettu ja Rocky Horrorin rajoitetumpi, Repo on lähinnä taloudellinen itsemurha.

Uskaliaisuus ei ole Repon suurin ansio. Katsoin teoksen kolme kertaa, nollaten aivot välillä Sergio Leonen länkkäreillä. Vasta toisella kerralla osasin arvostaa Repon rytmitajua, joka näkyy paitsi virheettömässä musiikin käytössä, myös kuvauksen ja leikkauksen tapaisissa perusasioissa; kokonaisuus on kirurgisen tehokas. Vastaava kokemus minulle oli Cherbourgin sateenvarjot. Myös ranskalaisklassikkoa on vaativaa arvostaa ensimmäisellä katselukerralla, koska väärin kalibroidut aivot odottavat kliseitä ja svengaavia hitti-iskelmiä, eivätkä tasavahvaa runoa elokuvan vaatteissa. Repo edustaa kevyesti hallitumpaa ja intohimoisempaa eli korkeampaa taidetta kuin joka toinen elokuvahistorian nuolema klassikkomusikaali. Lentävä laatta takaa sen, ettei akateemista arvostusta ala tulla kuin aikaisintaan 50 vuoden päästä.

Moni tuskin voi surkeampaa ohjaajaa mieleensä palauttaa, kuin kauhuleffojen jatko-osia tehtailleen Darren Lynn Bousmanin. Minä huomautin jo syksyllä -07, että Bousmanin evoluutio käy ylikierroksilla. Saw II oli karu ja kömpelö. Saw III oli ammattityötä. Tehokkaasti ja omalaatuisesti leikattu Saw IV lupaili asioita, mutta ihme se on, mihin Bousman jo nyt venyy. Mauttoman tyylikkyyden tai tyylikkään mauttomuuden hallitsemisen ohella Bousman on jonkinlainen suurmestari penninvenyttäjänä: mies käyttää oikein kaikkea vähää, mitä on käsiinsä saanut, eritoten surkeita näyttelijöitään. Anthony Stewart Headin tapaiset karismaattiset b-luokan "tähdet" määrittelevät itsensä uudelleen. Maapallon turhin julkkis Paris Hilton on visionäärin valinta näyttelemään horoa, jonka kasvot ovat vaarassa tipahtaa kuten Michael Jacksoninkin. Sarah Brightman lienee ainoa henkilö, jonka voi etukäteen olettaa loistavan musikaalissa - ja hän on kirjaimellisesti hohtavana oopperatähtenä elämää suurempi ilmestys. Repo tykittää ennen muuta mustana komediana, mutta varsinkin Brightmanin sivuhahmon surullinen tarina on liikuttava kaikkinensa ja jo yksin äänen ja kuvan ansiosta.

Palvellakseni kansaa alleviivaan näin lopuksi, etten suosittelisi tätä pahimmalle vihamiehellenikään. Ne jotka osaavat jotain tämän tapaista arvostaa, hakeutuvat tämän äärelle ilman suosituksia. Tällaista ei tule eteen joka vuosi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Toinen jalka haudast... Marley & Me... >

Keskustelut (23 viestiä)

Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

18.03.2009 klo 19.03

Itse olen tätä odottanut jo pitkään...
Hienoa että kokoajan varmistuu sen olevan mahtava..
lainaa
dixeijaksakirjautua

18.03.2009 klo 19.31

OMFG!

Miten saatoin unohtaa tämän?!!?
Ylistetty olkoon JP, nyt naulaan tämän kallooni ja ostan dvd:n.

Ellei tule tänne Lepraan.
lainaa
hihhulj

18.03.2009 klo 22.06

uljas traileri. pitänee tutustua.
lainaa
GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

18.03.2009 klo 23.13

Tämä onkin ollu katsomislistallani jo jonkin aikaa ja tämä arvostelu kieltämättä motivoi minua katsomaan tämän ehkä seuraavaksi. Alkuinnostukseni laantui jossain vaiheessa kun kuulin haukkuja tästä leffasta, mutta tämän luettuani huomasin, että se on ehkä ymmärrettävää.
lainaa
Animal

Rekisteröitynyt 25.06.2008

19.03.2009 klo 08.39

No onko tämä nyt sitten jo ilmestynyt dvdlle kun tossa lukee
ilmestymis päivä 09.03.2009? Finnkinon sivulla ei ainakaan löytynyt mitään tiatoa.
lainaa
Animal

Rekisteröitynyt 25.06.2008

19.03.2009 klo 08.44

Eikä kyllä dvdkään ole ilmestynyt.
lainaa
mek

19.03.2009 klo 14.28

Osuva arvostelu loistavasta elokuvasta :D

Animal: UK-DVD ilmestyi tosiaan 09.03.2009. Cdon.comin sivuilla on jo annettu päivämäärä suomikansilla ja -teksteillä varustettuun dvd:hen eli mikäli siihen on uskomista, niin tämä julkaisu ilmestyy 08.05.2009. Mutta ehkä tämä elokuva ei ole parhaimmillaan suomitekstityksillä katsottuna :)

lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.03.2009 klo 15.28

mek kirjoitti:
UK-DVD ilmestyi tosiaan 09.03.2009. Cdon.comin sivuilla on jo annettu päivämäärä suomikansilla ja -teksteillä varustettuun dvd:hen eli mikäli siihen on uskomista, niin tämä julkaisu ilmestyy 08.05.2009. Mutta ehkä tämä elokuva ei ole parhaimmillaan suomitekstityksillä katsottuna :)


Vaihdoin arvosteluunkin tuon päivämäärän 08.05.2009. Koetin metsästää tätä suomitietoa, mutta edes cdonissa ei sitä ollut vielä pari päivää sitten.

Harmi, että arvostelun ja suomijulkaisun välillä tulee tämmöinen väli. UK-julkaisussa taisi tosiaan olla vain englanninkieliset tekstit.
lainaa
Mursu

19.03.2009 klo 17.55

Mielenkiintosta että kaikkialla muualla haukuttu iha pystyyn ja metacriticissa keskiarvo 32 :D
lainaa
haisku

Rekisteröitynyt 14.10.2008

19.03.2009 klo 18.53

^Rottenissa tosiaan ammattikriitikoiden arvostelut 34, mutta kansa antaa päinvastaisen tuloksen eli 83. Itse leffan nähtyäni taipuisin myös tuohon jälkimmäiseen arvioon.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.03.2009 klo 19.58

Mursu kirjoitti:
Mielenkiintosta että kaikkialla muualla haukuttu iha pystyyn


Niin on, kuten yritin arvostelussa vihjailla.

Oliko mestari Stanley Kubrickin arvostettu kauhuklassikko Hohto (löytyy IMDb:stä sijalta 55) omana aikanaan kaikkien kriitikkojen lempilapsi ja Oscar-ehdokas? Ei, mutta se oli ehdolla Golden Raspberry -gaalassa kategorioissa Vuoden huonoin elokuva ja Vuoden huonoin naisnäyttelijä.

Mielenkiintoista.
lainaa
Mursu

20.03.2009 klo 00.24

Jari-Pee kirjoitti:
Mursu kirjoitti:
Mielenkiintosta että kaikkialla muualla haukuttu iha pystyyn


Niin on, kuten yritin arvostelussa vihjailla.

Oliko mestari Stanley Kubrickin arvostettu kauhuklassikko Hohto (löytyy IMDb:stä sijalta 55) omana aikanaan kaikkien kriitikkojen lempilapsi ja Oscar-ehdokas? Ei, mutta se oli ehdolla Golden Raspberry -gaalassa kategorioissa Vuoden huonoin elokuva ja Vuoden huonoin naisnäyttelijä.

Mielenkiintoista.

Kieltämättä toi on ihan mielenkiintosta. No kai tää leffa on joskus sit käytävä tsekkaamassa.
lainaa
matti

20.03.2009 klo 10.39

Oli muuten hyvä leffa. Veikkaan, että monille on kova pala kun musikaali on siirretty goottimaailmaan. Missä on kukkafantasia, ihq muskelimies pääosassa ja prinsessa linnassa(ai tämä olikin.. tavallaan)?
lainaa
Tinke

20.03.2009 klo 12.32

Tuli katsottua. Meni täysin piimäksi koko touhu. Ainoa hyvä musiikki kohtaus tämä videoklipissä näkyvä pätkä ja muut eivät pelkästään huonoja, vaan suuri osa myös ärsyttäviä. Kokonaisuus kuin amatöörin tekemä. Miljöö on varmasti näyttänyt paperilla hyvältä ja idea myös kuulostaa hyvältä oikein tehtynä, mutta tällä kertaa ei toimi elokuvassa. Paris Hilttonin roolisuoritus jotain kauheata katsottavaa, ei voi käsittää mitä roolivalinnassa on nähty. Koko elokuva tuntui nopeasti hutaistulta elokuvalta, jota en uudestaan liiemmin halua katsoa. Maksimissaan 2/5 (hyvistä ideoista paperilla.)
lainaa
AnXa

Rekisteröitynyt 09.06.2008

20.03.2009 klo 21.30

Jeps, tätä onkin jo odoteltu. Tilaukseen menee varmaan heti kun rahaa jostain pukkaa kun suomitekstin puuttuminen ei meikäläistä haittaa. :P
lainaa
_JR_

21.03.2009 klo 07.27

Itse tuli katseltua tämä jo muutama kuukausi sitten ja emännän kanssa pidimme todella paljon. Aluksi hieman leffa epäilytti, mutta kun lähti käyntiin, niin juma olimme myytyjä. 5/5

Ostoslistalla on. ;)
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

21.03.2009 klo 22.21

Bloody-disgustingin mukaan kannattaisi todellakin olla blu-ray versio kun siinä on sitten kuulemma helkatin hyvät extrat... Tuleekohan BD:nä suomeen?
lainaa
Vesiapina

Rekisteröitynyt 10.04.2007

22.03.2009 klo 02.13

Demonoid kirjoitti:
Bloody-disgustingin mukaan kannattaisi todellakin olla blu-ray versio kun siinä on sitten kuulemma helkatin hyvät extrat... Tuleekohan BD:nä suomeen?
Taitaa olla US-versio jossa on ne hyvät extrat, jossain ainakin katoin niin UK-versiossa ei extroja pahemmin olisi?
lainaa
mek

24.03.2009 klo 00.56

Käsittääkseni UK-julkaisussa dvd:llä ja blu-raylla on lähes samat extrat, mutta en mene vannomaan, kun en blu-rayta omista.

UK-DVD:llä on nämä extrat:

* Audio Commentary with director Darren Lynn Bousman and Bill Moseley, Alexa Vega and Ogre
* Audio Commentary with director Darren Lynn Bousman, co-creators Darren Smith and Terrance Zdunich and Music Producer Joseph Bishara
* Deleted Scenes:
o Come Up and Try My New Parts
o Needle through a Bug
o Buon Giorno
o Graverobber and Shilo escape
* Deleted scenes with audio commentary with Paris Hilton and Darren Lynn Bousman
* Featurettes:
o “From Stage to Screen”
o “Legal Assassin A Repo Man on the edge”
o “Zydrate Anatomy – Amber Sweet: Addicted to the knife”
o “Chase the Morning – Blind Mag: The Voice of GeneCo”
* Video Sing-Along:
o Legal Assassin
o Zydrate Anatomy
o Chase The Morning
o We Started This Op’ra Shit
lainaa
vierailija

24.03.2009 klo 15.53

Tulipahan elokuva katsottua vähän aikaa sitten, eikä voinut kuin tykätä. Aluksi epäilytti, kun niin ristiriitaista palautetta ko. elokuvasta lukenut.

Btw, imdb:n mukaan leffassa on kaksi näyttelijää, jotka näyttelevät nuorta mormonimiestä ja -naista. Huvikseni koitin näitä bongata elokuvasta, mutta ei osunut silmään, kukaan muu huomannut samaa/heitä?
lainaa
SweeneyTodd

17.04.2009 klo 22.16

Ketkähän tässä ovat perverssejä? Olis ihan kiva nähä leffa. Raa'at on parhaita.
lainaa
TheJ

Rekisteröitynyt 30.07.2007

31.07.2009 klo 22.31

Tulipas katsottua. Itse ainakin tykästyin kovasti, mahtava leffa. :)
lainaa
Rita

26.06.2010 klo 11.40

Olen katsonut leffan nyt päälle 10 kertaa, ja jokainen tuttuni, joka on sen nähnyt, on myös rakastunut. Ja se on PALJON, koska olemme jopa pitäneet Repo!-teemailtoja ja yli 20 tuttuani on välitykselläni nyt leffan nähnyt.

Mutta totta, tämä on elokuva Erilaisille Ihmisille, ei valtavirran mukana kulkijoille, ei taviksille, ei tylsimyksille, ei huumorintajuttomille -vain niille, jotka osaavat arvostaa omituisia KulttiKlassikoita, erikoista musiikkia, ja ennen kaikkea, jolla on jonkinlainen läheinen suhde musikaaleihin ja suuriin, ajoittain ylinäyteltyihin tunteisiin, ja elämän raaempaan puoleen -ei heikkovatsaisille nyssyköille siis.

Suosittelen tätä elokuvaa silti kaikille, koska aina silloin tällöin jopa tavallisinkin tallaaja löytää itsestään uusia puolia, ja saattaa nähdä normi Hollywood-leffojen pinnan alle ja todeta, että tahtoo välillä nähdä jotain niin makaaberia ja omituista ja kaunista, että tylsä todellisuus sen rinnalla kalpenee.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova