Tuorein sisältö

Joulupukki ja Sen Veli

Ensi-ilta: 12.11.2008
Genre: Komedia
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

18.12.2008 klo 16.29 | Luettu: 11646 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Joulupukki, joulupukki, valkoparta, vanha ukki. Eikö taakka, paina selkää? Eikö? Olitko jo poikasena ärsyttävä herra täydellisyys? Sinisilmäinen pulloposki hikipinko, joka pyrkii aina parrasvaloihin?! Semmoinen äidin pikku enkeli, jota ei kehtaa edes vihata?

Tässäpä osuva tulkinta lapsia työkseen lahjovasta möhömahasta, joka on näkyvämpi hahmo joulun aikaan kuin synttärisankari itse! Lyhyt kertomus pukin lapsuudesta aloittaa komedian Joulupukki ja Sen Veli, koska se selittää jopa pari asiaa tarinasta, jossa ei ole edes sisäistä logiikkaa. Nikolaus Claus oli herra täydellinen joskus keskiajalla, siispä hänestä tehtiin pyhimys. Toisin kuin tiedämme, pyhimykset eivät ole marttyyreita kirkkohistoriassa, vaan kuolemattomia ihmisiä, kuten joulupukkeja. Kertoja kertoo ohimennen senkin, etteivät pyhimysten sukulaisetkaan kuole, koska se on leffan kannalta kätevää.

Siirrymme nykyaikaan. Pukin veli Fred Claus on normaali mies ainakin Nykäsen Masaan verrattuna. Eikö olekin ihana yllätys? Kun elokuva lupaa kertoa pukin hulttioveljestä, katsojalla on lupa odottaa mautonta mahtirallia. Fred on kuitenkin vain sellainen hulttio, jota Vince Vaughn näyttelee muissakin kuvissa. Fred on pohjimmiltaan jopa mukava, vaikka ensitapaamisella huomio kiinnittyykin ivalliseen asenteeseen. Fred tietenkin kantaa kaunaa perheen julkkikselle. Hulttiona hänellä on krooninen rahapula, ja naisystäväkin (Rachel Weisz) on kärttyinen rikottujen lupausten vuoksi. Fredin yritys tienata ei myötäile lakia, joten hän päätyy putkaan. Pakon edessä mies pirauttaa velipojalle. Pukki maksaa takuut, mutta vaatii samalla, että Fred tulee auttelemaan jouluvalmisteluissa. Tästä seuraapi ongelmia.

Ymmärsithän, että leffassa nähdään Vaughn ja Oscar-palkittu Weisz? Kiva. Joulupukkia näyttelee aina mainio Paul Giamatti. Pukki on semmoinen leppoisa, asiansa osaava, hieman väsynyt, perusluonteeltaan liian kiltti työnarkomaani, kuin äidin pikku enkeleistä usein kasvaa. Veljesten äitiä näyttelee Oscar-palkittu Kathy Bates. Oscar-palkittu Kevin Spacey näyttelee ilkeää tarkastajaa, jolla on valta antaa pukille potkut. Kysymys. Jos joku tahtoisi tehdä älykkään joulua kritisoivan satiirin ajattelevalle aikuisyleisölle, ketkä sopisivat päärooleihin? Vastaus. Juuri nämä tyypit. Jotka tähdittävät tätä idioottikomediaa.

En keksi, kenelle tämä on suunnattu. Hyvät perhe-elokuvat huomioivat sekä lapset että vanhemmat siten, ettei kukaan ärsyynny tai pitkästy. Joulupukki ja Sen Veli tahtoo kai olla "koko suvun elokuva". Jopa suvun filosofi-akateemikolle yritetään tarjotaan jotakin. Onko oikein, että pukki jakaa lapset tuhmiin ja kiltteihin? Tätä fiksua moraalista kysymystä käsitellään varsin asiallisesti. Lopputulos saa Tyyne-tädin itkemään ja niistämään, sillä mikäpä ei saisi. Tylsät aikuiset mieltyvät varmasti Fredin tylsiin aikuisten ongelmiin. Kaikki pitävät hänestä ainakin siksi, että hän käyttäytyy katu-uskottavasti satulavasteissakin. Lapsille tarjotaan niitä, sekä huonoja tehosteita. Päänsä pentuna lyönyt pikkuserkku repeää kymmenen minuutin välein, sillä suunnilleen näin usein joku tai jotkut alkavat mätkiä Frediä turpiin, sopipa se juuri tavoitettuun tunnelmaan tai ei. Mukana on semmoistakin romantiikkaa, joka puhuttelee perverssejä tyttösiä ja 14-vuotiaita poikia, jotka osaavat samaistua keski-ikäiseen kääpiöön.

Kuka piruparka pitää tästä sotkusta kokonaisuutena? Perustuuko tämä käsikirjoitukseen, vaiko ahneen studiopomon lahjalistaan? Pötyä on pöydässä kuin aattoiltana, eikä joka sorttia ehditä edes maistaa. Muun muassa sitä ei alun jälkeen huomioida sanallakaan, että pukin perheenjäsenet ovat satoja vuosia vanhoja: Fred jopa haukkuu 50-vuotiasta miestä ikälopuksi. Mukahauska ilkeä rosolli on juuri sitä mitä odotinkin, vaan kyllä kriitikkokin hämmentyy, kun märäntynyt lipeäkala alkaa morfautua rusinasopaksi kermavaahdolla. Joulupukki ja Sen Veli on lähinnä kai tapaninpäivänä leivottu pizza: resepti on eksoottinen, vain osa eineksistä on homeessa, mutta aterian jälkeen kielestä meni jopa tunto.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Zack & Miri Puuhaa P... Sturm Und Drang - Ro... >

Keskustelut (3 viestiä)

Osiris

19.12.2008 klo 20.45 1 tykkää tästä

Voisitte muuten harkita, että laittaisitte näihin arvosteluihin IMDb-linkin tai edes leffan nimen alkuperäiskielellä. Helpottais paljon kun haluaa tietoa elokuvasta :)
lainaa
Jarsinofi

23.12.2008 klo 09.29

^^ Kuten Teal'c sen sanoisi.. INDEED!!

(imdb suoralinkki leffaan kiitos...)
lainaa
whacker

Rekisteröitynyt 05.12.2008

26.12.2008 klo 00.52

No nää nyt on näitä leffoja joita ei myöhemmin edes muista.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova