Tuorein sisältö

Slummien miljonääri

Ensi-ilta: 13.03.2009
Genre: Draama, Fantasia
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

12.03.2009 klo 18.00 | Luettu: 45258 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Mumbayksi sittemmin nimetyn Bombayn slummeihin syntyy katurotta Jamal. Täyteen tupatussa hökkelikylässä ei elellä herroiksi, mutta elellään kuitenkin: jos se olisi pojista kiinni, Jamalin ja isoveli Salimin lapsuus olisi yksi kaunis, taianomainen seikkailu. Väistämättä veljekset ajautuvat törmäyskurssille slummeissa pesivän pohjasakan, sadististen, ahneiden, ylpeiden ja uskonnollisen kiihkon valtaamien ihmisenraakileiden kanssa. Jokainen onnellinen hetki kääntyy murskaavaksi tragediaksi ja jokaista tragediaa seuraa hetki, jona kirkaskatseinen katupoika, hiomaton timantti kuin Disneyn Aladdin voi jälleen hengähtää ja hymyillä.

Miksi kantaa kaunaa väärintekijöille tai elämälle itselleen? Eikös kaikki mitä tapahtuu, tule osaksi ihmistä itseään, ja ihminenhän se lopulta itse päättää, miten hyvä ja puhdas hän kaiken koetun jälkeen on. Tällaisen merkityksen minä antaisin elokuvan kantavalle idealle, joka luiskahtaa reippaasti fantasian puolelle. Jamal osallistuu 18-vuotiaana Haluatko miljonääriksi -ohjelmaan. Katurotta tietää vastaukset, koska kohtalon johdatuksesta ne ovat syöpyneet hänen mieleensä elämän käänteentekevinä hetkinä. Mikään ei ole merkityksetöntä - kuinka elämä voisi olla?

Slummien miljonääri alkaa, kun Jamal joutuu kyttien kovisteltavaksi epäiltynä petoksesta ennen viimeistä kysymystä. Kukaan Intiassa ei ole pääpottia vienyt, eivätkä herrat usko, että se on mahdollista kouluttamattomalle klopille, joka käytti oljenkortta jo kysymyksessä, johon suomalainenkin osaisi vastata maalaisjärjellä. Selittäessään poliiseille kohta kohdalta, kuinka hän vastaukset tiesi, Jamal tulee kerranneeksi elämäntarinansa. Eloonjäämiskamppailusta löytyy myös punainen lanka: tapahtuipa mitä tahansa, Jamal ei unohda tyttöä, jolle hän kerran päätti olla kiltti.

Kahdeksan Oscarin Slummien miljonääri on romanttinen fantasiadraama, jota voi verrata kuuden Oscarin Forrest Gumpiin, kunhan miljonääriä muistetaan kehaista energisemmäksi, raadollisemmaksi ja herkemmäksi ja tätä myöten koskettavammaksi aikuisten saduksi. Draama, komedia, jännitys ja romantiikka ovat rikkaasti edustettuina ja sekoittuvat sujuvasti kuin parhaimmissa Bollywood-elokuvissa, mutta brittiohjaaja Danny Boyle ei kompastu sen enempää intialaisiin kuin länsimaisiinkaan kliseisiin. Entisen siirtomaaisännän ohjaama, useimpia intialaisia elokuvia realistisempi intialainen fantasiaelokuva on ristiriitoja täynnä: se tekee rumuudesta kauneutta, kaaoksesta järjestystä. Elokuva vie mukanaan toiseen todellisuuteen - mutta kuitenkin tarinan merkitystä alleviivataan kohtauksissa, joiden äänitehosteet ja grafiikat ovat niin tuttuja, että mieleen juolahtaa: mitäköhän kuuluu Lasse Lehtiselle?

Läpi elokuvan minut piti vallassaan erikoinen tunne, jossa sekoittui myötäelämisestä juontuva pelko ja yksiselitteinen lumo. Vaikka odotin kauhulla, mitä nuorille tapahtuu, elokuva oli samaan aikaa lohdullinen, sillä jo perusidea, toteutuksesta puhumattakaan luo varmuutta siitä, että kaikki etenee kohti tunnetasolla tyydyttäviä ratkaisuja, mitä ne sitten ovatkaan. Slummien Miljonääriä voi kutsua mestariteokseksi ilman analyyseja, koska satu on tunteiden tasolla pyhästi totta.

Ei sillä, etteikö teos olisi suojassa nipottajien hyökkäyksiltä. Oscar-gaala sanoi sen osuvimmin: ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus, leikkaus, äänimiksaus ja musiikki ansaitsevat ylistystä. Pelkästä suoraviivaisesta takaa-ajokohtauksesta puhuttaessa voidaan kiitellä, kuinka kiihkeää ja kuitenkin selkeää on kuvaus, kuinka ylväästi musiikki pauhaa peittämättä alleen muurahaispesämäisen slummin olennaisimpia ääniä ja kuinka jännittävältä ja merkitykselliseltä kohtaus tuntuu. Luonnolliset näyttelijänsuoritukset ja sekin, kuinka sujuvasti nuoria näyttelijöitä vaihdetaan vanhempiin, ovat iso osa nappisuoritusta. Osa enkelinkasvoisista lapsinäyttelijöistä on kotoisin slummeista joista hahmonsakin.

Boylen kykyä toteuttaa omaleimaiset visionsa moitteettomasti ei ole tarvinnut aiemminkaan epäillä. Ensimmäistä kertaa sitten Trainspottingin ohjaajan klassikkokandidaatti ei rynäise käsikirjoituksen virheisiin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Jontti & Jodarok - U... Desperon taru... >

Keskustelut (17 viestiä)

Zelica

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.03.2009 klo 18.26

Kai se nyt on nähtävä.
lainaa
dixeijaksakirjautua

12.03.2009 klo 18.35

Zelica kirjoitti:
Kai se nyt on nähtävä.


Veit munan eiku sanan suustani. Sen verran saanut kaikennäköisiä pystejä ja sylkykuppeja ja kun trailerikin näyttää jänskältä, niin leffakin lienee sitä.
En jaksa teattereihin vaivautua. Hankin dvd:llä.
lainaa
Akaesora

Rekisteröitynyt 18.09.2008

12.03.2009 klo 21.46

Ensimmäistä kertaa kuulen koko elokuvasta ja arvostelua lukiessani mielenkiinto nousi, kai tämäkin on sitten nähtävä.
lainaa
pyyhe

12.03.2009 klo 21.53

Nähty on jo kolmesti, kiitos Internetin, mutta aion mennä katsomaan vielä teatteriinkin. Paras elokuva vuosikausiin. Kosketti, liikutti, hymyilytti ja toipa vielä hyvän mielen kaupanpäälle. Ei tästä vieläkään pahaa sanottavaa keksi, en tosin ole jaksanut edes yrittää. Vaikea kuvitella kuka olisi pettynyt tämän katsottuaan.
lainaa
Opsu

13.03.2009 klo 10.27

Todella hyvä leffa... Juoni, tarina, kerronta... näyttelijät.
lainaa
Joni

13.03.2009 klo 18.53

Tässä leffassa ärsyttävät vain kaksi asiaa:

1. Nuoremmat ja vanhempi versio Jamalista eivät näytä yhtään samalta. Meni usein sekasin.

2. Välillä puhutaan hindiä ja välillä taas englantia intialaisella aksentilla. Kuulostaa helvetin typerältä.

Muuten aivan nappisuoritus, varsinkin musiikkien osalta.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

13.03.2009 klo 23.07

Zelica kirjoitti:
Kai se nyt on nähtävä.
Joo. Ei Oscareil nii väliä, mut ku JP antaa 5 tähteä eikä elokuva ole Speed Racer, on kait se sit tarkastettava joskus.
lainaa
Koomikko

Rekisteröitynyt 26.12.2007

14.03.2009 klo 15.40

perato kirjoitti:
Zelica kirjoitti:
Kai se nyt on nähtävä.
Joo. Ei Oscareil nii väliä, mut ku JP antaa 5 tähteä eikä elokuva ole Speed Racer, on kait se sit tarkastettava joskus.

Veit sanat suusta :|
lainaa
miggo

Rekisteröitynyt 04.07.2007

15.03.2009 klo 12.39

Nyt muakin rupes kiinnostaa. Voisi olla ihan sopiva mun DVD-kokoelmaan. Onko tämä milloin tulossa DVD:lle?
lainaa
Shadwu

Rekisteröitynyt 07.06.2008

15.03.2009 klo 19.01

Ei napannu
lainaa
ivo

16.03.2009 klo 09.38

Koomikko kirjoitti:
perato kirjoitti:
Zelica kirjoitti:
Kai se nyt on nähtävä.
Joo. Ei Oscareil nii väliä, mut ku JP antaa 5 tähteä eikä elokuva ole Speed Racer, on kait se sit tarkastettava joskus.

Veit sanat suusta :|

nii kai se nyt on pakko nähä si
lainaa
Mauno

Rekisteröitynyt 16.03.2009

16.03.2009 klo 22.27

Ihan jees leffa ei kuitenkaan samallainen klassikko ainesta kuin trainspotting... ''Choose life. Choose a job. Choose a starter home. Choose dental insurance, leisure wear and matching luggage. Choose your future. But why would anyone want to do a thing like that?''
lainaa
Dingo

Rekisteröitynyt 09.01.2008

17.03.2009 klo 07.40

Trainspotting oli karu kuvaus arjesta, tämä on joku fantastinen tarina katupojasta joka kohtalon ohjaamana rikastuu.

EVVK.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

18.03.2009 klo 15.58

Tää elokuva on kompoa, elokuvan tulot tekevät slummista vasta miljonäärin.
lainaa
Mazai-

Rekisteröitynyt 25.07.2007

21.03.2009 klo 20.10

Kävin katsomassa ja oli todella hyvä. Sanoisin ehkä, että jopa paras elokuva mitä olen pitkään aikaan nähnyt.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

31.03.2009 klo 09.09

Meh. Kyllähän tuon katsoi. Mitään JiiPeen arvostelussaan kuvaavia asioita en leffasta löytänyt. Ei ollut kovinkaan fantastinen matka minulle. Mutta kuten sanoin ylempänä: kyllä tuon katsoi. Ei huono leffa ollut ja kyllähän tuo ihan hyvälle mielelle sai, mutta eipä ollut kaiken hypensäkään arvoinen. Antaisin ehkä kaksi ja puoli tai kolme tähteä tälle leffalle ilman sen kummempia perusteluita.

Jokseenkin samoin kävi Dark Knight leffan kohdalla kuin tämän Slummi leffan kohdalla. Kauhea hypetys joka suunnalta ja kun viimein vaivauduin katsomaan leffan, haukottelin suunnilleen koko elokuvan ajan ja toivoin, että tylsä ja pitkäveteinen leffa jo loppuisi. Ja että tässäkö tämä niin kehuttu Heath Ledgerin Jokeri suoritus oli? Tämän (SlumdogM) sentään jaksoi haukottelematta katsoa loppuun. Ehdin vain kerran miettimään, että kuinkahan kauan tämä vielä kestää :)
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

03.05.2009 klo 23.17

Tämä roska oli yhtä suuri pettymys kuin The Wrestler. Olisi se jo pitänyt arvata, ettei Oscar-voittajissa useimmiten ole laatua edes Axen dödömainoksen vertaa, mutta tämä oli jotain käsittämätöntä. Kuinka tällaista soopaa voidaan edes ylistää subin kännykkächattia laadukkaammaksi?
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova