Tuorein sisältö

X-Men Origins: Wolverine

Ensi-ilta: 01.05.2009
Genre: Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

30.04.2009 klo 13.45 | Luettu: 28354 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ensimmäinen X-Men, joka ei kerro Satu-Eläinten Tasa-Arvojärjestön harrastamasta terrorismista, on esiosa, joka paljastaa kiukkuisen ja karvaisen Wolverinen alkuperän. Wolverine on ikivanha mies, johon eivät vuodet taikka luodit jälkeä jätä. Vilkaistuamme mitä 1800-luvulla tapahtui, näemme tyylikkäänä pikakelauksena, kuinka Wolverine on sittemmin sotinut kaikissa merkittävissä sodissa. Mukana menossa on myös Wolverinen velipuoli - joka tunnetaan myöhemmin koodinimellä Sapelihammas. Varsinainen tarina käsittelee X-Men 2:sta tutun William Strykerin varhaisia yrityksiä pitää mutantit kurissa. Yksi keino näin tehdä on palkata Wolverinen ja Sapelihampaan tapaisia kovanaamoja kommandoiksi omaan olemattoman moraalin tiimiin.

Aiheen fanin ja elokuvanystävän näkökulmasta X-Men Origins: Wolverine on juomispeli, jonka katsominen selvin päin sattuu otsaan. Lienee tarkoitus, että fanipoika ottaa aina ryypyn, kun sellaista hahmoa kuin Gambiitti, Deadpool tai Emma Frost raiskataan adamantium-päällysteisellä; vastaavasti elokuvanystävän lienee tarkoitus hakea helpotusta, kun mukaan palkattu laatunaama tyyliin Ryan Reynolds tai Dominic Monaghan vilahtaa taustalla tekemättä mitään merkittävää. Jengiä piisaa enemmänkin, mutta valokeila pysyy Wolverinessa, Sapelihampaassa ja Strykerissä. Sen voi evoluutioteeman huomioiden antaa anteeksi, että hilpeä setä Liev Schreiber on 15 senttiä lyhyempi Sapelihammas kuin ensimmäisen X-Menin karu Tyler Mane, mutta sitä ei, että Danny Huston on yhtä monta senttiä munattomampi Stryker verrattuna X-Men 2:n Brian Coxiin. Takuumurea Hugh Jackman sentään vakuuttaa Wolverinena.

On turhauttavan helppoa tiivistää, mikä Oscar-palkitun Gavin Hoodin ohjaustyössä mättää. Kuvitellaan, että Wolverine tahtoo tapella henkilön A kanssa. Saavuttaakseen tämän, hän päättää kuulustella henkilöä B, joka on sattumalta suosittu sarjakuvahahmo (vaan ei näyttelijä). B heittää Wolverinen kohti lavasteilta näyttäviä lavasteita, joiden keskeltä löytyy sattumalta A, joka on juuri tappanut edellisen turhan sivuhahmon. Wolverine taklaa B:n selälleen pois häiritsemästä. Tappelu alkaa. Hetkeä myöhemmin B keskeyttää sen hyppäämällä alas jostain minne hän ei taatusti ehtinyt kiivetä, jotta Wolverinen ja A:n kiista pitkittyisi. Enemmän kuin puolet leffasta on tätä. Ajoittain, hitaina hetkinä Hood osoittaa ymmärtävänsä mitä hahmot ajattelevat, mikä on edistystä verrattuna Brett "a rat" Ratnerin sähellykseen X-Men: Viimeinen kohtaaminen. A ratin isomman budjetin spektaakkeli on kuitenkin kokonaisuutena vahvempi ja viihdyttävämpi.

Edustaakseen edeltäjiensä laatua, esiosan tulisi esittää omiakin kysymyksiä. Origins vain vastailee vaisusti vanhoihin. Noin yhtä pikkunäppärää käännettä lukuunottamatta Origins on kuin ostoslista. Wolverine nähdään lapsena, Kanadassa, laboratorioaltaassa... Wolverine saa adamantiumia ja menettää muistinsa. Fanipoikia yritetään epätoivoisesti miellyttää muun muassa repliikillä "olen paras siinä mitä teen", jonka Wolverine päättää lausua vaiheessa, jossa hän on elokuvan ainoa mutantti, joka ei ole vielä tehnyt yhtään mitään. Miksi mistään tästä pitäisi välittää? Loppuhuipennuksetkin on jo nähty, ainakin teoriassa. Jos Sapelihampaan rölliversio tippuu Vapaudenpatsaasta ensimmäisessä X-Menissä, se ei taatusti ole tyydyttävä ratkaisu kaikelle sille, mikä jää tässä elokuvassa avoimeksi.

Toimintakohtaukset ovat sinällään kelvollista katseltavaa. Wolverinen lyhyehkö matsi helikopterin kanssa on kiihkeänä ja erinomaisen sarjakuvamaisena elokuvan ehdottomia huippuhetkiä. Superörkkien turpakäräjiä on aina ilo katsella ja tätä materiaalia piisaa. Mielikuvituksettomuus osaltaan latistaa kohkaamista, enkä menisi myöntämään, että kyseessä on makuasia. Osassa 2 näimme mm. sinisen teleporttailevan häntäheikin, joka on myös uskonnollinen tatuoitu saksalainen akrobaatti. Originsissa tapaamme mm. räppärin näyttelemän mölkerön, jolla on kyky telesiirtyä ja ruma takki, piste.

20th Century Fox tapaa kiusata ohjaajiaan keltaisilla muistilapuilla, joiden ilmeinen tarkoitus on taata, ettei lopputulos riemastuta ketään liikaa. Tästä X-Men-sarja on tiettävästi kärsinyt alusta saakka ja taas olemme kuulleet huhuja studion ja ohjaajan riidoista. Lupaava sarja on ohjattu ylimmän tahon toimesta ojaan kuin menneen talven lumet. "Fuck the fans", lausui studiopomo Tom Rothman suositun huhun mukaan.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Widescreen Mode - Th... State of Play... >

Keskustelut (12 viestiä)

Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

30.04.2009 klo 14.37

Joo, tätä arvelinkin kelvottoman trailerin perusteella. Skippaan.

Odotan samanlaista tylytystä, ehkä pahempaakin Terminaattorille ja Transformersille. Sen ne kyllä ansaistsevatkin aivan naurettavan kehnojen trailerien perusteella.

Fuck the fans. Hollywood panee meitä perseeseen melkoisen lujalla mentaliteetilla.
lainaa
ukkeli

30.04.2009 klo 15.16

Todellakin. Deadpool on niin raiskattu alkuperäisestä, ettei mitään rajaa. Miksi helvetissä Fox elokuvia edes tekee? Ja WB Terminaattori... Voi ei.
lainaa
Wegetzu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 08.08.2008

30.04.2009 klo 16.14

Woo, pakko katsoa. Vaikuttaa niin loistavalta.
lainaa
Monk3yy

Rekisteröitynyt 28.10.2008

02.05.2009 klo 19.20

HEI, onko tämä nyt reilua, elokuva oli IMO paras mitä olen piiitkään aikaan nähnyt heti Dark Knightin jälkeen :|
lainaa
Xolverine_kicks_ass

02.05.2009 klo 21.16

@ukkeli: Ootko ees lukenu marvelin sarjakuvia? Tässä leffassa ei vielä ees ollu sitä sarjakuvissa näkyvää deadpoolia tää leffa on spin-off. Ite ainakin meen kattomaan koska, mitä nyt oon kattonu herra Peltosen arvioita ni joka kerta menny ihan pieleen.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

03.05.2009 klo 23.14

Mjuu kyllä meni perinteisesti peltosen mielipide kokolailla vastakkaiseen suuntaan kuin omani. Toki itseäni ei sarjakuvat ole kiinnostaneet paskan vertaa, joten tarina kelpaa vaikka se olisi revitty aivan ohjaajan omasta anusavanteestakin. Siitäkin huolimatta Wolverine oli mielestäni onnistunein sarjan tuotos. Vielä kun sarjaa nidotaan tiiviimpään pakettiin seuraavan origins pätkän avulla(joka on siis Magnetosta), onkin alku ympätty sen verta mukavaan pakettiin, että sarjakuvia lukematonkin saa toivon mukaan riittävästi vastauksia trilogiassa näkyviin vihjailuihin.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.05.2009 klo 11.43

Daealis kirjoitti:
tarina kelpaa vaikka se olisi revitty anusavanteestakin


Autuaita ovat he, jotka tätä Hollywoodilta odottavat.

Sen lisäksi, että Origins: Wolverine on huono elokuva, se on myös rikos. Katsoin eilen sarjan kakkososan, jossa vihjaillaan Wolverinen alkuperästä, ja sekin tuntui nyt jotenkin typerältä, kun koko alkuperä on tuoreessa muistissa.

Anusavanteen ystävät eivät tiedä mitä pyytää, mutta kuinka moni X-Menien ystävä on vilpittömästi onnellinen esimerkiksi sen johdosta, että olemme nähneet tähän mennessä neljä elokuvaa, joista kahdessa konnana on ollut Stryker ja kolmessa Magneto?

Kuka olisi mieluummin nähnyt jotain sen suuntaista, kuin Magneto tiimeineen yhdessä elokuvassa, Stryker ja vahdit toisessa, Helvetintulen klubi ja oikeasti jotain aikaan saava Feenix kolmannessa, ja Tuho ratsumiehineen neljännessä? Tuho-leffa on omaa fantasiaani, mutta ymmärtääkseni muut kolme skenaariota olivat Bryan Singerin johtaman tiimin mielessä, kunnes elokuvastudio ampui itseään jalkaan.
lainaa
ukkeli

04.05.2009 klo 17.33

@Xolverine_kicks_ass

Olen lukenut ja omistan Deadpoolin ensiesiintymisen Wolverinen omassa lehdessä ja sitten se oma tarina, jossa Juggernauta ja Sireeni ovat mukana. Ja se Deadpool ei ole koskaan ollut mikään laaseria silmistä ampuva tyyppi. Tai adamtum sapelit tulisivat käsistä. Tai suuta ei olisi. Eikä tuon näköinen. Ei mitään mitä tässä elokuvassa hänestä oli ole oikeaa Marvelia. Ja Spin-Off Deadpoolille se oli, mutta miksi se mentiin näin tekemään. Miksei heti aito tyyppi esiin? Siis tarpeeksi hänelle rahaa, niin varmasti tappaisi puolet koko mutanttien lajista. Tosin taitaisi selkään tulla.... Mutta oletko itse lukenut sarjakuvia?
lainaa
Kursori

Rekisteröitynyt 15.04.2009

04.05.2009 klo 18.24

Jari-Pee kirjoitti:
Kuka olisi mieluummin nähnyt jotain sen suuntaista, kuin Magneto tiimeineen yhdessä elokuvassa, Stryker ja vahdit toisessa, Helvetintulen klubi ja oikeasti jotain aikaan saava Feenix kolmannessa, ja Tuho ratsumiehineen neljännessä?

Minä ja hyvä ystäväni Claremontin Chrisu ainakin.
lainaa
Reikkari

05.05.2009 klo 07.00

Tämä oli kyllä surkein elokuva mitä on tullut nähtyä pitkään aikaan, Marvel hahmoihin perustuvista elokuvista samalla tasolla kuin Elektra ja Howard the duck. Miten joku voikaan ryssiä näin pahasti tarinan joka on periaattessa kerrottu jo aiemminkin.

Koko käsikirjoitus tuntui siltä, että joku 60 vuotias vaari olisi kysynyt 5 vuotiasta lapsenlastaan "lukemaan" sarjakuvat läpi ja sitten kertoa hänelle mitä ne sisälsi kun ei itse jaksa niitä läpi lukea koska sarjakuvat ovat _vain_ lapsille. No eihän se viisivuotias lapsi sitten tajunnutkaan kaikkea, eikä häntä pitkät puhekuplat kiinnostaneet, vaan hän tottakai keskittyy hienoihin piirroksiin ja kertoo vaarilleen, että sarjakuvassa siisteintä oli tappelut ja räjähdykset, ja niitähän oli sitten kokoajan, niinkuin tässä elokuvassa.

Aika oscartason ohjaaja todellakin tämä Hoodi, kun piti oikeen kahteen kertaan käyttää katse ilmaan, kädet leveäksi, armoton huuto ja kamera korkeuksiin efektiä. Siis voiko kliseisempää löytää? Vois ohjaaja vaikka ottaa Rocky kolmosesta esimerkkiä miten kuollutta surraan (siis oikeasti).

"I´m the best there is at what I do" No mitäs herra James How... eiku Jim... eiku eihän se niinkää... Logan? tekeekään? Tämänhän leffan perusteella hän voisi olla vaikka maailman paras metsuri, maailman vaarallisin mies ei hän taatusti ole tässä elokuvassa. He jotka ovat lukeneet sarjakuvat, tietävät mistä nimi tulee, muilla ei ole pienintä mahdollisuuttakaan tietää hänen oikeaa nimeä tämän elokuvan perusteella.

Juonessa oli niin armottomia reikiä ja aivopieruja että HUHHUH.

Itsekkin varmaankin jättäisin rakkaani ruumiin metsään eläinten ruuaksi, enkä esim. järjestäisi hänelle kunnon hautajaisia... Ruumiin jättämistä ei voi mitenkään perustella sillä, että Jamesilla oli kiire kostamaan, koska tämä tapahtui aamupäivällä ja baarikohtauksessa oli jo ilta.

Sen sijaan, että Stryker antaisi Zerolle heti adamantiumluodit, lähettää hän hänet varmaan kuolemaan tietäen, että hänellä ei ole mitään millä saada Howlettia alas. Ja miksiköhän ne Clark Kentin vanhemmat piti ampua ja samalla paljastaa koko operaatio, olisivat vain heti räjäyttäneet koko ladon. Ainiin, olihan jo viime räjähdyksestä yli 10 minuuttia, elikkä tarttettiin se pakollinen tähän kohtaan että viisivuotiaat pysyvät "juonessa" mukana.

Aika jännää muuten että Kaylalla, joka on siis intiaani, on blondi sisko.

Paljon muitakin typeryyksiä tässä oli, mutta en nyt niitä ala tässä kaikkia luettelemaan, ne löytyy muualtakin.

Ei ihmekkään että foxilta tulee tälläistä paskaa kun nähtävästi se niin monelle kelpaa.

Arvosana: 3/10 (Liev Schreiberin näyttelijäsuoritus oli sen verran hyvä, että ei tälle aivan ykköstä voinut antaa)
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

09.05.2009 klo 10.49

Kävin katsastamassa, ei nyt mikään paras elokuva todellakaan ollut, ja ne tappelukohtaukset alkoi lähinnä jo huvittaa. Menee juuri niinkuin JiiPee arvostelussaankin sanoi. Olin myös pettynyt Deadpooliin, muistaakseni ei sarjakuvassa ihan moinen ollut, no...kyllähän tämän katsoi mutta odotin vähän parempaa.
lainaa
Vincent

14.06.2009 klo 13.54

Jari-Pee kirjoitti:

Anusavanteen ystävät eivät tiedä mitä pyytää, mutta kuinka moni X-Menien ystävä on vilpittömästi onnellinen esimerkiksi sen johdosta, että olemme nähneet tähän mennessä neljä elokuvaa, joista kahdessa konnana on ollut Stryker ja kolmessa Magneto?

Kuka olisi mieluummin nähnyt jotain sen suuntaista, kuin Magneto tiimeineen yhdessä elokuvassa, Stryker ja vahdit toisessa, Helvetintulen klubi ja oikeasti jotain aikaan saava Feenix kolmannessa, ja Tuho ratsumiehineen neljännessä? Tuho-leffa on omaa fantasiaani, mutta ymmärtääkseni muut kolme skenaariota olivat Bryan Singerin johtaman tiimin mielessä, kunnes elokuvastudio ampui itseään jalkaan.


Entä kuinka Tuho olisi sopinut Wolverinen menneisyydestä kertovaan leffaan? Mieluumin muuten kuten sanoit, mutta neljänteen leffaan Wolverine: Ase-X tarinasta tuttu mystinen professori, Cornelius, Carol Hines ja muut Ase-X:ssän luomukset.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova