Tuorein sisältö

Star Trek

Ensi-ilta: 08.05.2009
Genre: Sci-fi, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

09.05.2009 klo 01.00 | Luettu: 37856 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Star Trek on jatko-osa tv-sarjalle, jota vanhempani katsoivat silmät pyöreinä television keksimisen aikoihin. Samaan aikaan elokuva on uutta yleisöä kalasteleva modernisointi, joka aloittaa alusta. Leonard Nimoyn näyttelemä iäkäs mr. Spock saapuu menneisyyteen, kuten tekevät myös isolla alushirviöllä huristelevat romulaanit. Kapteeni Neron (Eric Bana) johtamina romulaanit tuhoavat ensitöikseen tähtilaivan, mikä muuttaa historian kulkua monella tapaa. Miksi kaikki näyttää siistiltä ja virtaviivaiselta, eikä 60-luvun tv-taiteen pahviselta kirpputorikamalta? Älä syytä elokuvaa, syytä kaikesta romulaaneja. Muuan James Tiberius Kirk (Chris Pine) kärsii historian vääristelystä. Kun isä ei ole elossa kannustamassa lahjakasta poikaa kohti tähtilaivan kapteeniutta, Jimistä tuleekin katkera nahkatakkinen Fonzie.

Tarina herättää ristiriitaisia ajatuksia. Jos hyväksytään se, ettei laajalle yleisölle suunnattu leffa voi olla monimutkaisempi kuin Paluu tulevaisuuteen -trilogia, on pakko sanoa, että Star Trek tekee erinomaista työtä aikamatkustuksen kanssa. Erinäiset hahmot, vanha Spock etunenässä kertovat hyvin selkeästi, mistä on nyt kyse. Kaikki mikä on tapahtunut, on tapahtunut, mutta aikamatkustus loi vaihtoehtoisen todellisuuden, jossa tapahtumat kulkevat juuri siten, kuin uusien elokuvien kirjoittajat tahtovat. Star Trek on fiksu jatko-osa. Onko se myös fiksu ensimmäinen osa?

Mitä jos emme tuntisi tähtilaiva Enterprisen miehistöä entuudestaan? Kirkin tarinakaari on sen suuntainen, että vaikka pojasta on kovaa vauhtia tulossa välinpitämätön pummi, tulee hänestä sittenkin legendojen sankari, kun häntä vähän oikeaan suuntaan tönäistään. Nuoren, tunteidensa kanssa painivan Spockin (Zachary Quinto) tarina on loogisempi, mutta sitten meillä on myös Uhura, McCoy, Sulu, Chekov ja Scotty. Ensimmäisen kerran kun Enterprise joutuu vaaraan, alus pelastuu lähinnä siksi, että kohtalotar laittaa kaikki tutut hahmot tekemään jotain typerää (he ovat vain ihmisiä!) tai järkevää (mutta sankareita!) juuri oikealla hetkellä. Kuka kuolee ja kuka ei? Yritin arvata joka ainoan hahmon kohtalon, ja kerran meni vikaan. Kaikki on sittenkin kiveen kirjoitettua.

Teknisenä suorituksena J.J. Abramsin ohjaama tieteisspektaakkeli on erittäin vakuuttava. Tarinan mutkia on vedetty suoriksi, mutta kokonaisuutena elokuva kulkee eteenpäin määrätietoisesti ja hämääntymättä. Turhimmatkin kohtaukset on kuvattu ja leikattu napakoiksi. Tehosteet ovat huimapäisiä ja viimeisteltyjä ja toimintakohtauksissa on kekseliäisyyttä. Myös omaperäiset tyylikeinot toimivat. Abrams toisinaan muun muassa vaimentaa äänitehosteita ja ehkä antaa musiikin pauhata avaruuteen sijoittuvissa kohtauksissa. Tämä on paitsi toimivaa tunnelmointia, myös ikään kuin silmänisku: "kyllä mä tiedän, ettei ääni liiku avaruudessa, mutta pistin tohon vähän jytinää faneja varten". Huippuosaaminen saa antamaan pikkuvirheet anteeksi. Entäs sitten, jos superjytyase näyttää niin alkeelliselta, että Suomen puolustusvoimatkin osaisivat pelastaa planeetan!

Miksi vain kolme tähteä? Saanko kertoa muutaman asian Tähtien sodasta? Sen tarina pyörii rauhallisia planeettoja tuhoavan avaruusaluksen ympärillä. Ammattitaitoisimman päähenkilön planeetalle käy ohraisesti, mikä ei häntä lannista. Satunnaiset hirviöt ovat käydä toisen sankarin kohtaloksi, mutta onneksi hänet pelastaa vanha viisas mies, joka selittää hänelle puolet juonesta. Sankari kuulee motivoivia tarinoita legendaarisesta isästään. Tärkeiden hahmojen välille kehittyvä kolmiodraama ei kulje niin kuin aluksi luulisi. Eräässä hämärässä kapakassa on asiakkaina hupaisia ufomiehiä. Ensimmäinen Tähtien sota päättyy suureen palkintoseremoniaan. Okei - ja menepä nyt katsomaan, mitä uudessa Star Trekissä tapahtuu.

Minulla ei sinänsä ole mitään sitä vastaan, jos Star Trek ei kerro enää harmonian löytäneestä ihmiskunnasta ja sitä edustavien ammattilaisten seikkailuista. Uudessa näkemyksessä legendojen valittu Kirk johtaa sattumalta yhteen päätyneitä rasavillejä, joiden kemiat pelaavat hienosti yhteen kuten tv-sarjoissakin. Näyttelijöistä ei löydy heikkoa lenkkiä. Bana ei ole mitenkään ikimuistoinen konna, mutta Neron tuskin on tarkoituskaan olla muuta kuin keino, jolla uusi universumi saadaan sekaisin. Sääli, ettei tämä ole tv-sarjan pilottijakso – sillä sellainen tämä käytännössä on. Olisi loogista, jos seuraava jakso nähtäisiin seuraavalla viikolla eikä vuosikymmenellä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Jätä se!... Nicole - Tuomittujen... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (17 viestiä)

Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

09.05.2009 klo 03.16

Myääh, taas kerran matkataan menneisyyteen :(((
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

09.05.2009 klo 17.10

Marq kirjoitti:
Myääh, taas kerran matkataan menneisyyteen :(((


Minä vihaan aikamatkailujuonia. Miksi esimerkiksi borgit eivät vain lähetä sataa kuutiotaan 500 vuotta menneisyyteen ja alista puolta maailmankaikkeutta valtaansa? Tämä kakka ei vain tee järkeä.
lainaa
hihhulj

09.05.2009 klo 17.51

se aikamatkustus tais tapahtua lehvassa vähänniinkun vahingossa. ei sitä techiä ihan vaan nappia painamalla käytetä. onneksi
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

09.05.2009 klo 19.16

Jotenkin epäilyttää tämä universumin resetointi. Se tekee kaikesta jo nähdystä jotenkin... turhaa. Täytyyhän tämä käydä katsomassa vaikka Star Destroyer periaatesyistä yhden Eterprisen voittaisikin.
lainaa
Kursori

Rekisteröitynyt 15.04.2009

09.05.2009 klo 22.27

Hyvä se leffa oli! Älkää miettikö liikoja - it's a MUUVI!
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.05.2009 klo 23.53

Trek-fanina tykkäsin kyllä oikein kovasti. Neljä tähteä pläjähtää välittömästi, vaikka muutamia sudenkuoppia synnytettiinkin ja mutkia oiottiin. Selvästi on ollut Trek-miehiä leffan puikoissa.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.05.2009 klo 23.56

Ja Zeroic : Tähtien uhoojalla ei oo mitään mahkuja neiti Enterpriseä vastaan.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.05.2009 klo 12.54

manu kirjoitti:
Selvästi on ollut Trek-miehiä leffan puikoissa.


J.J. Abrams on lausunut seuraavaa:

"Well, I'm just a fan of "Star Wars." As a kid, "Star Wars" was much more my thing than "Star Trek" was. If you look at the last three "Star Wars" films and what technology allowed them to do, they covered so much terrain in terms of design, locations, characters, aliens, ships -- so much of the spectacle has been done and it seems like every aspect has been covered, whether it's geography or design of culture or weather system or character or ship type. Everything has been tapped in those movies. The challenge of doing "Star Trek" -- despite the fact that it existed before "Star Wars" -- is that we are clearly in the shadow of what George Lucas has done."

Elokuvan nähtyäni tulkitsen asian siten, että Star Wars -mies Abrams tunsi Star Trekin olevan Star Warsin varjossa, joten hän teki ensimmäisestä Star Trekistä ensimmäisen Star Warsin - lähinnä Darth Vader ja kimittävät robotit puuttuvat.

http://latimesblogs.latimes.com/herocomplex/2009/01/star-
lainaa
Data

10.05.2009 klo 13.49

Hei, älä nyt viitti. Ideat ovat universaaleja. Ei kukaan voi omia ideaa hyviksestä, joka kiertelee galakseja ja avaruuspubeja ja potkii alieneitä perseelle. Ei Starwarsikaan sitä keksinyt.

Trek-leffa oli hyvä, ehkä jopa loistava. Spock oli elokuvan selvä tähti. Lisää kiitos!
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

10.05.2009 klo 16.17

Itse en ole Star Warezista niin järin innostunut koskaan ja sitten eevokit, Anakinin kilpa-ajelu plus Jar Jar Binks olivat viimeinen naula arkkuun. Ei puutu enää kuin Bratz ja Prätkähiiret. Lienee pahasti kerettiläistä sanoa, että Star Warsin juonikuviot ovat köpöisiä ja että koko saagan poukkoileva tarina on keksitty vähän jälkikäteen - mutta sanon silti. Historiallinen arvo on tunnustettava, mutta kun ei vaan onnistu nappaamaan.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

11.05.2009 klo 20.55

Kävinpäs katsomassa, enkä nyt oikein tiedä oliko hirveän ihmeellinen. Ihan ok, mutta jotenkin tuli sellainen liian köykäinen fiilis, vähän kuin olisi katsellut jonkun uuden nuorisosarjan pilottijaksoa. Ei oikein päässyt kehittymään henkilöhahmoihin mitään yhteyttä. Lyhyistä hameista tosin tulee viisi tähteä.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

12.05.2009 klo 15.47

Joo-o. Aika samoilla linjoilla JiiPeen kanssa. Tosin itse antaisin korkeintaan kaksi ja puoli tähteä tälle leffalle.

Kaikki hahmot jäivät todella pintapuolisiksi ja alusta pitäen aavistin jo, että suuri osa leffasta käytetään hahmojen esittelyyn jota ei siitä huolimatta ehditty kunnolla tehdä. Jopa Kirkin päätyminen kapteeniksi oli onnistuttu ryssimään lähes täydellisesti. Minkälainen itsensä vakavasti ottava organisaatio laittaisi tuollaisen "tyypin" Tähtilaivaston lippulaivaan kapteeniksi suoraan kadettikoulusta?

Kuten JiiPee sanoikin, jos tämä olisi ollut uuden Star Trek sarjan pilotti niin se olisi ollut ihan ok ja varmaan katsoisin sarjaa ihan mielellään, mutta leffaksi uusin Star Trek on melko onneton joka toimii lähinnä Introna tulevalle leffasarjalle joka olisi pitänyt olla TV-sarja.

Onhan leffa nyt "POP" ja "HIP" ja nykymuodin mukainen jossa ihania "college" typsyjä nähdään vihreää ja ruskeaakin pintaa vilauttelemassa ja joka pyrkii nimenomaan kosiskelemaan suurta yleisöä (=raha), mutta joka on kadottanut sen Star Trekin identiteetin. Jos Star Trekistä otetaan pois lähes kaikki se mikä tekee Star Trekistä Star Trekin niin voidaanko uusinta Star Trekkiä kutsua vielä Star Trekiksi?

Lyhyesti sanottuna uusin "Star Trek" on vain resetointi koko Star Trek -jatkumolle joka yrittää tehdä tyhjäksi tähän asti tapahtuneet asiat. Se jos mikä tuntuu jotenkin hölmöltä ja jättää todella ristiriitaisen tunteen sisimpään.
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

13.05.2009 klo 11.47

Tuli sitten eilen illalla itsekin käytyä katsomassa pätkä, ja kyllä itsekin rainalle nyt yön yli sulateltuani edelleen sen neljä tähteä paiskaisin.

Kyllähän elokuvan henkilöt olivat aika kaukana Roddenberryn utopistisesta ihmiskuvasta, mutta imo, niin olivat alkuperäisen sarjankin hahmot.

TNG oli ehkä lähimpänä Roddenberryn alkuperäistä visiota, ja J.J. Abramsin tarkoituksena oli nimenomaan palata TOS:n aikaisen cowboy-diplomatian, minihameiden ja huumorin jäljille. Itse koin uuden elokuvan todella läheiseksi originaalisarjalle, mutta jos trek-fanius käsittää ainoastaan uudemmat sarjat (lähinnä TNG ja VOY), voin hyvin kuvitella, miksi uusi elokuva ei tunnu Star Trekiltä.

Vanhoille faneille leffassa riitti fan servicea riittämiin ja ainakin omassa porukassa mukana ollut ihminen, jonka tietämys trekistä perustui pariin tv:stä nähtyyn lefffaan, piti näkemästään.

Siitä, kaipasiko ST reboottia vai ei, voidaan varmasti väitellä maailman tappiin asti. Omasta mielestäni tarvitsi, ja homma hoidettiin todella tyylikkäästi.

lainaa
pirk

13.05.2009 klo 12.38

Selkeästi 5 tähteä faneille ja 4 tähteä ei-faneille.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

13.05.2009 klo 14.47

Heppuna, joka on seurannut ainoastaan TNGtä ja tietää TOSista sen verran mitä satunnaiset clipit ja irtonaiset henkilökuvaukset fanien kirjoittamina ovat tarjonneet, leffa oli loistava.

Pahikset olivat todella aneemisia: "Meillä on tässä yli 100 vuotta myöhemmästä tulevaisuudesta tullutta tekniikkaa helvetin suuren aluksen verran, joka tuhoaa armadoita yksinään taistelussa. Tuhotaan yksitellen planeettoja ja kostetaan niille parille hahmolle joiden syytä on, että ylipäätään paiskauduimme menneisyyteen sen sijaan että voisimme orjuuttaa koko galaksin vaivattomasti!" Joten likaisessa ja jostain pirun syystä viemäröimättömässä superaluksessaan nämä tatskanaamat sitten murisevat päähenkilöille angstisesti saamatta mitään aikaiseksi.

Muuten elokuva oli loistava. Juoni toimi, suvannot ja toiminta oli kummatkin toteutettu hyvin, näyttelijät osasivat hommansa ja kaikki pysyi kasassa riittävän hyvin. Toimintapläjäys trekkiromppeilla.
lainaa
Jimbo

20.05.2009 klo 01.51

Peltosen yleissivistys kompastuu, kun hän ilmaisee Star Trekin juonen olevan kopio Star Warsista. Star Wars seuraa orjallisesti Joseph Campbellin jo 1949 esittelemää sankarin vaellus -kaavaa. Sama kaava toimii edellämainittujen ohella muunmuassa Matrixissa ja Harry Potterissa. Kaikki ovat siis seurausta ikiaikaisen tarinan uudelleenkertomisesta. Lisää luettavaa vaikkapa seuraavassa;
http://www.moongadget.com/origins/myth.html
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.05.2009 klo 15.53

Jimbo kirjoitti:
Peltosen yleissivistys kompastuu, kun hän ilmaisee Star Trekin juonen olevan kopio Star Warsista.


Väärin. Tähtien sota ammentaa sisältöä erittäin useista lähteistä, kuten George Lucas itse avoimesti kertoo, ja tämä on itsestäänselvyys jokaiselle ÄO 75+ Tähtien sota -nörtille.

On täysin eri asia ottaa vaikutteita, kuin varastaa yksityiskohtia. Tähtien sota varastaa myös yksityiskohtia? Aivan. Mutta on täysin eri asia esim. varastaa muutamia yksityiskohtia tieteiselokuvaan Akira Kurosawan historiallisesta seikkailuelokuvasta, kuin varastaa lukemattomia yksityiskohtia tieteiselokuvaan toisesta tieteiselokuvasta.

Taiteilijat inspiroivat toisiaan. Taiteilijat eivät plagioi toisiaan.
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova