Tuorein sisältö

Stratovarius: Polaris

J.A. Kaunisto

08.06.2009 klo 10.18 | Luettu: 7469 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Timo Tolkin taakseen jättänyt Stratovarius on kääntänyt kelloa parin albumin verran menneisyyteen. Stratovarius ilman Timo Tolkkia kuulostaa ehdottomasti aidolta tawaralta. Biisit ovat ehkä yksinkertaisempia ja Tolkin taivaita tavoitteleva konseptiajattelu on siirretty syrjään. Sävellysvastuuta on työnnetty Lauri Porralle, jolle on jäänyt varsinkin eeppisemmän taituroinnin sorvaaminen. Tolkin skeban varressa korvaava Matias Kupiainen on mukana enemmänkin powerlaukkaa harrastavien siivujen säätämisessä. Kupiaisen soolorevittely ei lähde käsistä kuin ensimmäisen siivun kohdalla, jossa näytetään Tolkin suuntaan närhen pelivehkeet. Albumin tyylikkäimmät soolot ruoskii kosketinsoittaja Jens Johansson, jonka vastuu albumin yleissoundista lienee vahva.

Albumilta löytyy tuttua powerhehkutusta mutta myös melodisen metallin taidonnäytteitä. Yleinen tekemisen meininki on hieman vanhahtavaa mutta muutamat iskusiivut pyyhkivät pölyt tehokkaasti. Kuitenkin, albumi voisi olla 90-luvun loppuvuosilta. Kuunteljan omat lähtökohdat ratkaisevat biisien arvostuksen mutta allekirjoittaneen korviin reilummat powermetallit antoivat suurimman kipinän. Blind, Forever Is Today ja Higher We Go jyräävät kuin silloin joskus hyvinä aikoina. Winter Skies on hieno voimaherkistely Sonata Arctican hengessä. Laajemmille poluille kurkottava Emancipation Suite -kokonaisuus tuo kaikuja Tolkin ideoimista Elements-levyistä. Vastaavaan paisutteluun Porra ei kuitenkaan sorru.

Stratovariuksen sinfoniset orkesterikuviot ovat laihempia mutta syntikoissa on käskevä ja vetoava vire. Toisaalta Polaris jättää lievästi kitkerää jälkimakua, bändin uusi suunta on vielä vaiheessa. Rajusti laukkaava powermetalli soi hieman erillään progevivahteitakin lainaavien melodisen metallin siivujen joukossa. Kokonaisuus pääsee kuitenkin yllättämään. Levy on aivan eri maailmasta kuin viimeinen, kovin väkinäinen Tolkin kanssa säädetty rieska. Stratovarius ei tarvitse Timo Tolkkia, Tolkki liikkuu eri galakseissa kuin muu Stratovarius-porukka.

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Coraline ja toinen t... The Fall... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova