Tuorein sisältö

Brüno

Ensi-ilta: 10.07.2009
Genre: Dokumentti, Komedia
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

10.07.2009 klo 20.20 | Luettu: 45024 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Sivistyneistö ja koko saksankielinen maailma jäi haukkomaan henkeä, kun life-style-show Funkyzeit mit Brüno hyllytettiin Brünon itsensä saatua potkut. Tähtijuontajan nimeä kantava uutuusdocumentti kertoo mitä kulissien takana tapahtui ja kuinka kunnianhimoisen suunnan Brüno sittemmin valitsi. Vähemmän kuuma kundi joutuisi nöyrtymään historiallisen painolastin edessä, jäihän saksalainen kulttuurivallankumous lapsenkenkiinsä Suomen ja kumppaneiden sankarillisesti vastustettua. Brüno aikoo nousta katuojasta Adolf Hitleriäkin merkittävämmäksi mieheksi; päästä aina Hollywoodin punaisille matoille saakka. Mutta jos hän onnistuisi, eikö hän olisi ei ensimmäinen eurooppalainen, vaan ensimmäinen hinttari, jonka kanssa Tom Cruisen ja John Travoltan kaltaiset heterot suostuvat parrasvalot jakamaan?

Brüno koettaa ensin viedä brändinsä ulkomaille. Television luvatussa maassa kilpailu kuitenkin on ankaraa ja Brüno laskelmoi väärin sen, miten homo haastatteluohjelma saa Amerikoissa olla. Tragedia on documentin etu. Jos Brüno ei lopulta se historian välkyin sakemanni olekaan, miehellä on kassit täynnä itseluottamusta ja rehellisyys jos mikä johtaa suureen draamaan. Brüno koettaa oikoteitä onneen harrastamalla hyväntekeväisyyttä ja muuta superjulkkisten suosimaa teennäistä paskaa. Vaikka polut johtavat hänet toistuvasti eksyksiin, tallentavat kamerat samalla kaiken sen, mitä lievistä luonnevirheistä kärsivän tähden ympärillä tapahtuu. Vaiettu universaali totuus paljastuu: homojen paikka on kaapissa! Olisinko minäkään noussut Suomen suosituimmaksi kriitikoksi, jos olisin kertonut mitä oikeasti tahdon tehdä Robert Pattinsonille? Ich don't think so.

Heikolla hetkellä Brüno päättää ryhtyä heteroksi, vaikka hänellä on meneillään pientä peliä avustajansa kanssa. Aivopesu on kivuttominta juuri Amerikassa, mutta jokin tuntuu särkyvän Brünon sisällä, kun hän kuulee papin isällisiä neuvoja tai valmistautuu vaginaan. Tämä nostaa elämyksen yllättäville tasoille. Etukäteen en uskonut nauttivani tästä samalla insentiititiviteetillä kuin paroni Sacha Cohenin edellisestä tuotannosta Boratista, jossa kehitysmaan ymmärtämätön nallekarhu opetteli tavoille. Nostetaan kissa pöydälle: Brüno on narttu. Ei siitä mihinkään pääse. Kazapstanilaiskollegansa tavoin Brüno tekee ja sanoo järkyttäviä asioita, vaikka valkoihoisena hänen pitäisi tietää paremmin. Yksi katse Boratin suklaasilmiin - ja on helpompaa tuntea kiharaa karvoitusta sormiensa välissä, kuin kantaa kazakille kaunaa. Brünon karisma ei ole tätä tasoa, joten onni hänen kannaltaan, että hän hengailee itseään hirviömäisemmässä seurassa. Elokuva kertoo totuuksia Brünosta, mutta myös homofobiasta ja ihmiskunnan yleisestä älyvapaudesta. Useat katselukerrat ovat paljastaneet, että Borat on lopulta vain henkilökuva.

Fiktiiviset elokuvat tyyliin Larry Flynt – minulla on oikeus saarnaavat yksioikoisesti, että jopa plösö rullatuolissa saa pornoilla, vaikket sinä siitä tykkäisi. Brüno haastaa katsojan. Jokaisen on päätettävä, mihin vetää raja. Brüno ei tee tiimeineen mitään laitonta, mutta kuka hyväksyy sen, että Brüno ja muut vanhemmat ovat valmiita käyttämään lapsiaan hyväksi taiteen nimissä? Entä mikä on anteeksiantamatonta ihan vain... julkisesti? Mikä on liian homoa? Vetäisin itse rajan siihen, että jos toimittaja saa kunnian haastatella presidenttiehdokasta, on viettely-yritys kameroiden vielä rullatessa äärimmäisen mautonta, olipa kyseessä Sauli Niinistön tasoinen namu tai mitä vaan.

Elokuva on myös hyvin hauska. Viimeisen vuoden aikana en takuuvarmasti ole nauranut näin sydämellisesti kuin omille jutuilleni. Ihmiset ovat naurettavan typeriä ja tämä todistaa kuinka kirjaimellisesti. Ajankohtaisia asioita käsitellään hersyvästi. Rahvaan riemuksi penistä heilutellaan. Siitä on ollut puhetta, että elokuva on tyylilajissaan epäilyttävänkin hauska. Documentteja vähemmän nauttineet eivät ymmärrä, että näin niitä tehdään: jos Brüno työntää shampanjapullon avustajan suoleen, tietenkin tilanne on täysin kuvausryhmän hallinnassa. Kokenut silmä hoksaa kyllä, mikä on totta. Kriitikoiden pitäisi lehdistömateriaalin plärättyään tämä viimeistään tietää, ja taiteilijoiden syyttäminen valehtelusta on nich, nich. Haleja ja pusuja kilpailevien medioiden kaappihomoille, mutta ehkä kaikki olisivat onnellisempia, jos molemmat iltapäivälehdet anaalysoisivat jatkossa vain Kanervan talouspolitikkaa ja MTV3 keskittyisi niiden musavideoiden pyörittelyyn.

Näillä perusteluilla annan neljä tähteä. Brüno kuitenkin on myös koskettava rakkaustarina. Vaikka olisin halunnut, en kyennyt itkemään lopussa, koska olin tukehtua nauruun - enkä muista aivan tällaista reaktoria eläessäni kokeneeni. Brüno on vaikuttava, omaperäinen, unikko teos. Brüno on documentti, jonka tekemisestä voitaisiin tehdä documentti, joka olisi vähintään yhtä kiinnostava kuin emäteos. Tämä elokuva jos mikä nostaa homoutesi pintaan; kun alat kotimatkalla miettiä, oletko piru vie juuri keimaillut kaupungin läpi perse keinuen, älä katso taaksesi - juokse. Viekää lapsenne katsomaan tätä, käykää katsomassa tämä porukalla ennen saunailtaa, what ever.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Negative - God Likes... Suicide Silence - No... >

Keskustelut (27 viestiä)

Chrisberg

10.07.2009 klo 21.05 2 tykkää tästä

Hulvattoman hauska, mutta vähän petyin koska pätkä ei minusta ollut yhtä rohkea kriittisyydessään kuin Borat. Kävi mielessä ne syytteet siitäsuntästä jota Borat-elokuva sai. Vähän munaton, niin kyllä, munaton!

Muuten samaa mieltä Herra Gurun kanssa, pisti mietityttämään mediaa, sovinnaisuussääntöjä ym. Loppujen lopuksi Brunohan on hemmetin ärsyttävä pikkunulkki joka ei osaa käyttäytyä. Tällaisia elokuvia näköjään valitettavasti vielä pitkään- suurin osa leffan huumorista perustui shokkiarvoon "hävyttömän" avoimesta homoudesta (tai seksuaalisuudesta). Kummin vain, perseestä se silti on.

lainaa
jjhfrtgfdsw23457

10.07.2009 klo 21.19

mitä vittua 4 ja puoli tähteä :O
lainaa
maie

10.07.2009 klo 21.25

Uh. Kuulostaa jännältä. Pitää varmaan mennä katsomaan ^^

Brüno on muuten itävaltalainen eikä sakemanni :)
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.07.2009 klo 22.20 2 tykkää tästä

Tässä vielä rautalankaselitys heille, jotka eivät ikinä minua ymmärrä:

Arvosteltava elokuva on puoliksi satua ja puoliksi piilokameratyyppistä kujeilua. Tahdoin samaistua tämmöiseen meininkiin ja myös Brünoon itseensä. Siksi arvostelu on kirjoitettu puoliksi tosissaan ja puoliksi leikillään.

Kirjoitusvirheet ovat tarkoituksellisia.
Ajatusvirheet ovat tarkoituksellisia.
Ylimieliset heitot ovat huumoria.

Kuitenkin tarkoitan kaikkea, mitä sanon elokuvasta. En ole vuoteen nauranut millekään likimainkaan näin paljon. Arvostan suuresti sitä, mitä Sacha Baron Cohen on tiimeineen saanut aikaan (henkiensä uhalla!). Live-matsku on järjetöntä, käsikirjoitus on erittäin terävä. Pidän tästä enemmän kuin Boratista, joka nauratti minua vielä kolmannella katselullakin.

Presidenttiehdokkaan ahdistelu oli yksi parista pikkujutusta, joista en varsinaisesti välittänyt.

(Jos joku ei edes huomannut, että arvostelu on kirjoitettu miten sattuu, niin hänelle en VÄLTTÄMÄTTÄ menisi suosittelemaan tätä elokuvaakaan. Se on tietysti eri asia, jos arvostelu vaikuttaa ihan vain yhtä sekavalta kuin kriitikon muukin tuotanto, tms.)
lainaa
dada

10.07.2009 klo 22.29 1 tykkää tästä

Hyvä elokuva todella. Varmasti saa ihmiset miettimään omia ennakkoluulojaan ja tarkistamaan suhtautumistaan homoihin.

Itsekin huomasin(pelästyksekseni?), että housuissa alkoi käydä melkoinen kuhina kun brunon jättimäinen kyrpä heittää helikopteria elokuvakankaalla...
lainaa
Kursori

Rekisteröitynyt 15.04.2009

10.07.2009 klo 22.32

No kyl vähän ihmettelinkin, että ootko kirjoittanu tään *****nnupilla. :D

Odotetaan innolla!
lainaa
puppegoran

10.07.2009 klo 22.51

dada kirjoitti:
Itsekin huomasin(pelästyksekseni?), että housuissa alkoi käydä melkoinen kuhina kun brunon jättimäinen kyrpä heittää helikopteria elokuvakankaalla...


Älä turhaan pelästy, tuohan vain kertoo että olet homo ;)
lainaa
sweethomelapland

11.07.2009 klo 00.03 1 tykkää tästä

aivan siis mahtava!!!! 5 tähtee heruu kyll multA!
lainaa
hyihyi

11.07.2009 klo 00.15

dada kirjoitti:

Itsekin huomasin(pelästyksekseni?), että housuissa alkoi käydä melkoinen kuhina kun brunon jättimäinen kyrpä heittää helikopteria elokuvakankaalla...


Hyi V*ttu. Noh itse en ymmärrä sillä olen hetero, mutta homothan ne heti rupee käymään kuumana. Varmaan kiva työntää banaani suoleen.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

11.07.2009 klo 01.29

Aivan loistava "elokuva".. En muista nauraneeni näin paljon leffassa käydessäni sitten Naked Gun 3:n (älkää kysykö miksi) :D !!!
lainaa
jaeger

Rekisteröitynyt 19.04.2007

11.07.2009 klo 03.09

Onko mikään yllätys kellekään, että punaniskabiisoninkaatajajenkit ei tykkää homoista? Sinänsä vähän pettymys tää oli, ei niin oivaltava kuin esim Borat. Itsestäänselviä ja väkisin väännettyjä juttuja.

Penis on kuitenkin maailman hauskin vitsi, siitä plussaa.
lainaa
lave95

11.07.2009 klo 04.46

Hyviä dokumenttejä ja hauskoja elokuvia rakastavana, sekä homofobisteja vihaavana ihmisenä, haluaisin OIKEASTI nähdä tämän elokuvan nyt! Ainoa ongelma on se, että olen 14,44-vuotias. Helsingin Tennispalatsiin en ainakaan pääsisi ilman henkkareita, mutta Jyväskylän Finnkinossa täytyy käydä yrittämässä, sillä huomenna olen sinne suuntaan menossa kyläilemään. En millään jaksaisi odottaa leffan kauppoihin saapumista...
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

11.07.2009 klo 12.08

Yhyy kirjoitti:
topstots kirjoitti:
jjhfrtgfdsw23457 kirjoitti:
mitä vittua 4 ja puoli tähteä :O

Mene sinä vaan katsomaan sitä pokemon elokuvaas.

Ja sinä voit mennä ihan rauhassa mennä katsomaan lisää tälläisiä säälittäviä pissa/kakka/dildo-huumoriroskia. Cohen osaa sentään eläytyä rooleihinsa muttei se auta kun aihepiiri on tällästä puhkikulunutta homo-läppää...

"ihihi kattokaa mie oon homo!" -.-


Te olette kaikki homoja!

....

Ja neekereitä!!! :D
lainaa
Vekkuli

Rekisteröitynyt 04.10.2008

11.07.2009 klo 13.43

Miten minusta tuntuu, että koko mesta on täynnä kakaroita.

"Suomen suosituimmaksi kriitikoksi"

Pffff..
lainaa
Carlambor

Rekisteröitynyt 10.04.2007

11.07.2009 klo 15.50

Yhyy kirjoitti:
topstots kirjoitti:
jjhfrtgfdsw23457 kirjoitti:
mitä vittua 4 ja puoli tähteä :O

Mene sinä vaan katsomaan sitä pokemon elokuvaas.

Ja sinä voit mennä ihan rauhassa mennä katsomaan lisää tälläisiä säälittäviä pissa/kakka/dildo-huumoriroskia. Cohen osaa sentään eläytyä rooleihinsa muttei se auta kun aihepiiri on tällästä puhkikulunutta homo-läppää...

"ihihi kattokaa mie oon homo!" -.-


Hiffasit väärin. Cohen saa esiin muista ihmisistä niiden tyhmyyden näyttelemällä jotain stereotyyppistä hahmoa.
lainaa
Mie

11.07.2009 klo 15.52

Vekkuli kirjoitti:
Miten minusta tuntuu, että koko mesta on täynnä kakaroita.

"Suomen suosituimmaksi kriitikoksi"

Pffff..


Etkö käsittänyt, mitä JP sanoi: "Arvosteltava elokuva on puoliksi satua ja puoliksi piilokameratyyppistä kujeilua. Tahdoin samaistua tämmöiseen meininkiin ja myös Brünoon itseensä. Siksi arvostelu on kirjoitettu puoliksi tosissaan ja puoliksi leikillään."

Tämä Brüno-keijukainen on ehdottomasti nähtävä valkokankaalla luettuani tämän arvostelun. Propseja ropisee jälleen, Peltonen.
lainaa
Paperiorava

11.07.2009 klo 18.19

Jari-Pee kirjoitti:
Tässä vielä rautalankaselitys heille, jotka eivät ikinä minua ymmärrä:

Arvosteltava elokuva on puoliksi satua ja puoliksi piilokameratyyppistä kujeilua. Tahdoin samaistua tämmöiseen meininkiin ja myös Brünoon itseensä. Siksi arvostelu on kirjoitettu puoliksi tosissaan ja puoliksi leikillään.

Kirjoitusvirheet ovat tarkoituksellisia.
Ajatusvirheet ovat tarkoituksellisia.
Ylimieliset heitot ovat huumoria.

Kuitenkin tarkoitan kaikkea, mitä sanon elokuvasta. En ole vuoteen nauranut millekään likimainkaan näin paljon. Arvostan suuresti sitä, mitä Sacha Baron Cohen on tiimeineen saanut aikaan (henkiensä uhalla!). Live-matsku on järjetöntä, käsikirjoitus on erittäin terävä. Pidän tästä enemmän kuin Boratista, joka nauratti minua vielä kolmannella katselullakin.

Presidenttiehdokkaan ahdistelu oli yksi parista pikkujutusta, joista en varsinaisesti välittänyt.

(Jos joku ei edes huomannut, että arvostelu on kirjoitettu miten sattuu, niin hänelle en VÄLTTÄMÄTTÄ menisi suosittelemaan tätä elokuvaakaan. Se on tietysti eri asia, jos arvostelu vaikuttaa ihan vain yhtä sekavalta kuin kriitikon muukin tuotanto, tms.)


Älä hyvä mies sorru turhaan selittelyyn.
lainaa
blingblong

12.07.2009 klo 04.10

Jari-Pee kirjoitti:
Siksi arvostelu on kirjoitettu puoliksi tosissaan ja puoliksi leikillään.


Missä tämä arvostelu on? V2.fi:ssä ei nimittäin löydy kuin tämä referaatti.
lainaa
stank

12.07.2009 klo 09.51

"...jäihän saksalainen kulttuurivallankumous lapsenkenkiinsä Suomen ja kumppaneiden sankarillisesti vastustettua."

Suomi vastusti muuten yllätävän vähän loppupeleissä.
lainaa
aapelikaapeli

12.07.2009 klo 12.21

"olipa kyseessä Sauli Niinistön tasoinen namu tai mitä vaan." Mikä meni väärin :`D Ei näin.. Miten joku voi palvoo jotain vanhaa rupsahtanutta äijää ;) Hyi H***tti!
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

12.07.2009 klo 22.51

Eipä ollut niin kovaa tykitystä kuin Borat aikoinaan, mutta en voi sanoa olevani pettynyt. Paljon mehukkaita tilanteita, muutama karu läppä ja "ei vittu" - tilanne, joten hyvin mielin sain aikani kulumaan.

Silti hivenen heppoinen esitys. Suosittelen kyllä, jos haluaa viettää viihdyttävän ja hupaisan puolitoistatuntisen teatterissa, muutoin kannattaa skipata ja katsoa Transformers.
lainaa
Tane

Rekisteröitynyt 26.06.2007

12.07.2009 klo 23.34

Suositeltava leffa kyllä. Äsken käytiin katsomassa kaveriporukalla. Kyllä koko teatteri repeili huoletta.
lainaa
hgdgdf

13.07.2009 klo 02.26

Petyin vähän tähän leffaan. Odotin leffaa todella hauskana, mutta tämä elokuva ei ollu lähellekkään niin hauska kuin borat
lainaa
moivaan

14.07.2009 klo 12.33

Mistä lähtien dokumentit ovat olleet "Documentteja" :P
lainaa
Hehheh

16.07.2009 klo 01.21

Dokumentti*, ei doCumentti
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

16.07.2009 klo 17.19

Paperiorava? Oletko yhä samaa mieltä selitysten tarpeettomuudesta?
lainaa
juli

19.07.2009 klo 16.39

Haha, ihan mahtava arvostelu! ;D
Hyvä etten kuollu nauruun tos Robert Pattinson kommentin kohalla ;D
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova