Tuorein sisältö

Cursed: kunnianhimoista keskiaikafantasiaa pikakelauksella Netflixissä

Jari Tapani Peltonen

21.07.2020 klo 21.00 | Luettu: 6849 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hösöhösö!

Kausi 1 - Jakso 1:
Nimue


Ennen kuin kuningas Arthur keksi Ikean, kirotusta tytöstä varttui lammikossa makoileva outo nainen, jonka toimittama miekka toimi pohjana hallitusmuodolle.

On verta, vaikka värimaailma on viritetty keijutaajuudelle. Taikuus on arkea hippikommuunissa, mutta nuorta Nimueta haukutaan noidaksi, koska hän ei hallitse voimiaan. Hän on legendojen valittu ja itsekriittinen ja nyt hän karkasi ja näemme uskonnollisten pahisten hirmutekoja ja erillisen Darth Vader -takauman - ensimmäisen vartin aikana. Kiva tietää näin kolmelta aamuyöstä (silloin jakson katsoin).

Editoinnissa on ajatusvirheitä, jos ei amatöörimäisiä mokia. Yleinen hätäisyys jättää lupaavan sadun vaille todellista pohjaa: selityksien posottamisen sivussa vaihteleva tunnelmointikin - nyt romanssia, kansanmurhaa, nokkeluutta - maistuu raksien vetämiseltä listaan. Jos tämä olisi My Little Pony, Nimueta ei kutsuttaisi saatanalliseksi taikasarvesta tai siivistä johtuen - monilla on ne - vaan koska hänellä on pakaramansikan sijaan tribaalikuvio alaselässä. Ymmärsit eron, mutta - häh?

Toinen esimerkki. Nuoren tummaihoisen ritarin nimi on Arthur. Nyt ymmärrämme, miksi hänestä on tuleva satueläinten tasa-arvojärjestön toimitusjohtaja. Tai ei: lipsuit itse rasismin puolelle, sillä kukaan ei sanonut, että ihonvärillä on mitään väliä. Mikä on se status quo, joka on rymisten jo muuttumassa?

Olennaisin käänne: Excalibur-miekka valitsee Nimuen (tulevan Järven neidon) ennen Arthuria. Hillitty 1. luku toimisi siten, että kun roistot saapuvat rötöstelemään, taikamiekka valitsee erikoisen tytön, jonka suuri seikkailu alkaa. Tämä jakso toimii siten, että pimpelipom valitsee Nimuen useampaan kertaan ja hän ehtii matkustaa sinne ja takaisin ja lopuksi se säiläkin sojottaa häntä kohti.

Tuotantosuunnittelu on rikasta, näyttelijävalinnat mukaanlaskien. Nimue on synnyttäjä. Juopolla Jukka Emil Merlinillä on sixpack. On menninkäisiä! Verta sataa! Haa-jee! Tahtoisin niin kovasti pitää nimenomaan keskiaikafantasiaa täysosumana, että tämä oli kutituksen tyylistä kidutusta. Toisin sanoen "usein kohonneeseen mielialaan liittyy myös ärtyisyys".


Jakso 1-2 >

Katsottu: Netflix

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< V2.fi testasi: Moto ... V2.fi testasi: Adata... >

Keskustelut (4 viestiä)

Consiliere

22.07.2020 klo 09.15 1 tykkää tästä

Tapani voisi edes hiukan keskittyä artikulaation selkeyteen näissä arvioissaan. Ainut sekava ja hätäinen osa tätä sarjaa, taisi olla arviosi. Huumori on taito mitä voi hio.
lainaa
Vete

22.07.2020 klo 18.09 2 tykkää tästä

Consiliere kirjoitti:
Tapani voisi edes hiukan keskittyä artikulaation selkeyteen näissä arvioissaan. Ainut sekava ja hätäinen osa tätä sarjaa, taisi olla arviosi. Huumori on taito mitä voi hio.


Itse sarjaa katsoneena ihan selkeitä pointteja.. Jos ei ymmärrä Peltosen kirjoitusta, niin ei ehkä kannata lukea näitä arvosteluja. Sinullekkin löytyy varmasti internetistä tekstiä mitä tajuat. :)

Peltonen, pidä tyylisi. Arvosteluja tulee nykyään luettua vähän vähemmän, mutta usein näitä sinun tekstejä tulee tiirailtua jos jokin sarja/leffa jaksaa herättää kiinnostuksen.
lainaa
Consiliere

26.07.2020 klo 11.37 1 tykkää tästä


Itse sarjaa katsoneena ihan selkeitä pointteja.. Jos ei ymmärrä Peltosen kirjoitusta, niin ei ehkä kannata lukea näitä arvosteluja. Sinullekkin löytyy varmasti internetistä tekstiä mitä tajuat. :)

Peltonen, pidä tyylisi. Arvosteluja tulee nykyään luettua vähän vähemmän, mutta usein näitä sinun tekstejä tulee tiirailtua jos jokin sarja/leffa jaksaa herättää kiinnostuksen.[/quote]


Itse myös sarjan katsoneena voin todeta ettei korrelaatiota löydy ollenkaan. Arvostelujen pointtina varmasti yleisesti ottaen on kertoa lukijoille oma näkemys/mp teoksesta. Ei suoltaa kryptistä ajatusmaailmaa muiden tulkittavaksi. Ja kyllä tiedän että arvosteluja on muuallakin, mutta koen myös oikeudeksi antaa myös palautetta arvostelijoille itselleen. Mielestäni tein sen asiallisesti.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.07.2020 klo 16.07

Saa tylyttää asiallisesti ja asiattomasti. Huomioin kaiken. Tässä nimenomaisessa tapauksessa Consiliere syyttää juttua (ainakin osittain) siitä, mistä juttu syyttää jaksoa, ja se oli jutun tavoitekin. Se on toki asia erikseen, oliko tavoite järkevä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova