Tuorein sisältö

District 9

Ensi-ilta: 28.08.2009
Genre: Draama, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

28.08.2009 klo 03.30 | Luettu: 48441 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Maahan on aiemminkin saapunut muukalaisia, jotka eivät profiloidu jumalaisiksi tai vihamielisiksi, vaan pakolaisiksi. Sitä en usko, että tunnelmia on esitetty tulehtuneempina kuin mitä ne ovat pakolaisleirillä nimeltä District 9. Jos filmin nimi olisi District 6 ja se kertoisi tositarinan siitä, kuinka julmasti valkoinen eliitti kohtelee mustia kansanosia, jokainen tunteet omistava katsoja päivittelisi jo velvollisuudesta, että voi kun on hirveää, voi voi. District 9 antaa katsojan aloittaa puhtaalta pöydältä. Katsoja ei tiedä etukäteen, ansaitsevatko irvokkaat, oudosti käyttäytyvät "rapumiehet" ihmisoikeuksia. Ötökät ovat käytännössä työläisiä, jotka saapuvat eteläafrikkalaisen Johannesburgin ylle hulppealla avaruusaluksella, mutta elävät anarkiassa ilman kuningatarta.

Alkuperäisasukkaat käyttävät passiivisia rapumiehiä hyväkseen miten suinkin kehtaavat. Kyseessä on vertauskuva vanhanaikaisesta rotuerottelusta ja nykyaikaisesta pakolaisuudesta. Elokuva on fiksu, mutta toteava: sillä on jotain huomautettavaa, muttei saarnattavaa. Näennäiset säröt uskottavuudessa on helppo antaa anteeksi. Esimerkiksi, mikseivät rikkaat (ahneet) länsimaat vaadi saada osallistua muukalaisten holhoamiseen (riistämiseen)? Todellisessa maailmassa suurvallat eivät auta hätää kärsiviä ihmisiäkään, ellei kyse ole öljystä tai jostakin, joten on luontevampaa keskittyä käytännön ongelmiin Jumalan selän takana, kuin örkkien globaaleihin vaikutuksiin.

Vuosikymmeniä muukalaisten saapumisen jälkeen byrokraatti Wikus van de Merwe saa tehtäväkseen häätää varastelevat ja häiriköivät rapumiehet "kunnon ihmisten" jaloista uudelle, "paremmalle" leirille. Operaatiosta tehdään dokumentti. Wikus kiertää liipaisinherkkien sotilaiden kanssa slummia jakamassa häätömääräyksiä. Mies yrittää pitää tilanteen hallinnassa, koska se on järkevää. Pinnan alla jätkä on natsi. Dokumentaarisena tehokeinona heti alussa haastatellaan ihmisiä, jotka vihjailevat, että Wikus teki lopulta jotain kamalaa. Wikus on elokuvan päähenkilö. Häntä tulkitseva Sharlto Copley on kokematon näyttelijä, mitä ei uskoisi. Aluksi heppu näyttelee Wikusia kuin kyseessä olisi draamakomedian Lars ja se ainoa oikea nimihenkilön paha kaksoisveli. Hahmo myös kehittyy pitkin elokuvaa, ja tämä on elokuva, joka vertautui mielessäni lähinnä kai erääseen kauhuklassikkoon, Disneyn Viidakkokirjaan, teoksiin Isku Mogadishuun, Independence Day ja City of God, sekä Fallout-peleihin.

District 9 ei ole fiktiivinen dokumentti, mutta tyylikeinoa käytetään. On aina hankalaa sijoittaa tarina monimutkaiseen todellisuuteen. Usein on parasta unohtaa selittely ja luottaa katsojaan. District 9 alkaa selittelynä. Johannesburgin todellisuus kolahtaa tajuntaan uskottavana, moniulotteisena ja harvinaisen ahdistavana. Jos ihmiseltä revitään käsi tai rapumiestä ammutaan päähän hetken mielijohteesta, tämä on arkea sieltä miedoimmasta päästä. Elokuva on hyvin raskas: koin ihmiset vastenmielisinä ja rapumiehet pelottavina. Kun tällaista on katsojalle syötetty - District 9 unohtaa dokumentin rajoitteet ja hetken aikaa se on mestariteos.

Kuitenkin, sanaparin "välitön klassikko" sijaan joudun käyttämään sanahirviötä "käyntikorttielokuva". Tuottaja Peter Jackson tahtoi tuntemattoman lupauksen Neill Blomkampin ohjaavan leffan hittipelistä Halo. Blomkamp teki kuukausia turhaa työtä, filmi peruttiin. Jacksonin mukaan samana päivänä päätettiin, että Blomkamp kuitenkin saa tilaisuutensa. Mies ohjatkoon lyhytelokuvansa Alive in Joburg pohjalta hillitysti hinnoitellun tieteisrainan, tämän. District 9 nostaa ohjaajan välittömästi isoon liigaan. Ensimmäisellä puoliskolla Blomkamp todistaa uskaltavansa tehdä kaikkea mitä Hollywood ei. Toisella puoliskolla ohjaaja todistaa taitavansa temput, joita kaupallisimmatkin tahot arvostavat. Peukut pystyyn Blomkampille. Maksan mistä tahansa, mitä hän seuraavaksi tekee.

Elokuvan ongelma on iso, mutta vain suhteellisesti. Ensimmäinen puolisko on niin väkevä, että sen päälle voitaisiin rakentaa intiimi draama, suunnaton spektaakkeli, tai aivan mitä tahansa. Kun tieteiselokuvan budjetti on 30 miljoonaa dollaria ja se on täynnä fotorealistista tietokoneanimaatiota (rapumiehet), painopiste pysyy väkisinkin tarinankerronnassa, vai mitä? Uskomatonta kyllä, District 9 muuttuu toimintatykitykseksi, joka ei häviä lainkaan esimerkiksi huippukalliin Terminator - Pelastuksen remuamiselle. Loppupuolella nähdään intensiivistä, mielikuvituksellista ja tiukasti hahmovetoista räiskintää, ja paljon. Toiminta viihdyttää, jännittää, se on päähenkilöiden kannalta merkityksellistä. Toisaalta sen aikana laajempi tarina - jota kohtaan nälkäni oli jo melkoinen - jää auttamatta jalkoihin. Jos tahdot lainaa unelmiesi firman perustamiseen, saatat arvostaa kuumaa seksiä pankkivirkailijan kanssa, muttet enää sitä, jos heti perään lennät kadulle tyhjin kassein.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< G.I. Joe: The Rise o... Kunniattomat paskiai... >

Keskustelut (28 viestiä)

GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

28.08.2009 klo 03.59

Hah. Olin juuri menossa nukkumaan, kun muistin Peltosen lupauksen, että tämä arvostelu mahdollisesti tulee "perjantai aamusta"... ja täällähän tämä on.

Tässä vaiheessa odotukset alkavat olla jo aika korkealla. Huomenna katsomaan. : )
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

28.08.2009 klo 10.30

"District 9 antaa katsojan aloittaa puhtaalta pöydältä. Katsoja ei tiedä etukäteen, ansaitsevatko irvokkaat, oudosti käyttäytyvät "rapumiehet" ihmisoikeuksia."

Kamalan ennakkoluuloiset ja uutta pelkäävät lähtökohdat Jaripeellä elämässä. Eikö se ole juuri päinvastoin: itse en pystyisi tuomitsemaan näitä tulokkaita kun en tiedä millaisia ovat, mutta neekereiden kanssa ollaan vietetty niin paljon aikaa, että kyllä niistä tietää mitä ne ovat. :D
http://www.youtube.com/watch?v=7yl3UMO-TkE

Nojoo, jos nyt tosissaan ollaan, niin D9 on mielenkiintoisin skifileffa vähään aikaan, tulen siunaamaan teidät mielipiteelläni kunhan käyn katsomassa TÄNÄÄN(?)
lainaa
jonny_boy

Rekisteröitynyt 24.02.2008

28.08.2009 klo 13.20

"Toisaalta sen aikana laajempi tarina - jota kohtaan nälkäni oli jo melkoinen - jää auttamatta jalkoihin."

Eikös tälle elokuvalle ole luvattu jo reilusti jatkoa? Vai olenko nähnyt unta tämmöisestä uutisesta?

lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.08.2009 klo 19.05

jonny_boy kirjoitti:
Eikös tälle elokuvalle ole luvattu jo reilusti jatkoa? Vai olenko nähnyt unta tämmöisestä uutisesta?


Menestyksestä innostunut studio tahtoo tälle jatkoa ja Blomkamp on myönteinen ajatukselle. Jatko-osa olisi oikeutettu. Esiosasta on puhuttu. Tämä ei selvästikään ole saaga, joka tietää jo tässä vaiheessa minne se tahtoo mennä.
lainaa
Arvi

Rekisteröitynyt 27.11.2008

28.08.2009 klo 21.06

Kävin tänään kattomassa tämän ja voi jestas.

Olen kyllä saanut kuunnella kaiken maailman hypetystä tästä ja tunnelma oli korkealla. Tiesin jo etukäteen, että tulisin Districtistä pitämään, koska sci-fi ja alienit ovat lähellä sydäntäni.
Mutta oikeasti. D9 oli jotain niin paljon parempaa mitä oletin.
En ole koskaan itkenyt elokuvissa tai tärissyt niin holtittomasti, mutta nyt tunteet pääsivät liiankin hyvin valloilleen, varsinkin kun sain koko ajan pelätä Christopherin kohtaloa.

Tais tästä tytöstä tulla 'fricking D9 fangal'.
Tai enemmänkin Chris fangal.

Tasan olen menossa katsomaan Districtiä uudestaan, monestikin.
lainaa
Julius

28.08.2009 klo 21.49

Juuri tulin leffa ja oli kyllä mahtava leffa. Aivan mahtavasti toteutettu ja tuore lähestymistapa 5/5
lainaa
jonny_boy

Rekisteröitynyt 24.02.2008

28.08.2009 klo 22.58

Pitää itsekin kehua kunhan pääsee katsomaan :-)
lainaa
Frand

29.08.2009 klo 00.45 1 tykkää tästä

Täytyypä tarjota toisenlainen mielipide...

D9 oli kokemuksena sama kuin olisi katsonut vierestä kaverin pelaavan keskinkertaisen scifi FPS-pelin läpi. Ei juurikaan juonta, pelkkiä tehtäviä tavoitteineen ja sekä peleille että Hollywood-leffoille tyypillinen jatko-osaa petaava lopetus.

Kaikesta paistoi läpi tarkasti suunniteltu tuotteistus ja soveltuvuus konsolipeliformaattiin: hienoja aseita esiteltiin jatkuvasti teinipoikiin vetoavalla tyylillä, peleistä tutuilla kamerakulmilla ja tehokeinoilla.

Kuvakerronta oli toki hienoa, samoin kuin alkupuolen kyyninen maailmankuvan maalailu. Niiden lisäksi elokuvalla oli kuitenkin ikävän vähän tarjottavaa. Suurin kysymys on lähinnä se tuleeko District 10 olemaan edes elokuva vaiko vain jonain jouluna julkaistava Xbox-peli.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

29.08.2009 klo 05.42

Yeah, olihan siinä välillä sitä pelimäistä taipumusta yksiulotteisuuteen ja loppupuolella erityisesti toimintaan, mutta jotain uskomattoman miellyttävää elokuvasta myös löytyi. Pohja-ajatuksena oli, että näin hyviä kaikkien aivottomien toimintaelokuvien tulisi olla.
Tyylikkäin skifileffa pitkään pitkään aikaan.
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

29.08.2009 klo 10.30

Ennalta-arvattava mutta sympaattinen elokuva. Kuvakerronta toimii, hahmot kehittyvät tavalla, jota scifissä ei usein näe, ja maailma on kaikesta uskomattomasta huolimatta hyvinkin uskottava. Lopun toimintakavalkadi on vähän liian pitkä ja siinä mielessä tarpeeton, että elokuva toimii ihan oikeana draamanakin.

Odotan kyllä mielenkiinnolla jatko-osaa. Toivon mukaan siitä ei tule ainakaan originaalia toiminnallisempi. Pari piirua katkaravun suuntaan, sanon minä.

Kafkan novelli Muodonmuutos tuli hauskasti mieleen yhtenä kirjallisena vaikutteena.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.08.2009 klo 12.30

Fallout-viittaus on arvostelussa tarkalleen siksi, että rähjäisten maisemien tutkiminen on kivaa, juoni kiinnostaa mutta ei lopulta nouse siivilleen ja että räiskintä on hauskaa mutta sitä on liikaa... Silti rakastin myös Fallout 3:sta.

Blomkamp olisi taatusti saanut aikaan mielenkiintoisen Halon, tai Fallout-elokuvan.

Mutta hitsin hitsi kun olisi hauskaa joskus nähdä Vakava tieteiselokuva, joka olisi edes yhtä sisältörikas kuin joku (okei, eräs tietty) Asimovin kaksi sivua pitkä novelli JA samaan aikaan loistoleffa kuten tämä on. Esimerkiksi aikamatkustusleffassa Primer on sisältöä, mutta 7 000 dollarin budjetilla väsätty teos ei varsinaisesti ole täyteläinen laatuelokuva.
lainaa
GEN_esis

Rekisteröitynyt 15.11.2008

29.08.2009 klo 13.40

Tänään katsomaan toista kertaa. Aivan loistava elokuva.
lainaa
Marsu

29.08.2009 klo 14.23

Joo nyt rupes vituttamaan ettei Blomkampin ohjaamaa Halo-leffaa tulekaan ;(
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

29.08.2009 klo 15.04

Mistä Asimovin novellista JariPee puhuu?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.08.2009 klo 20.53

Mirr5 kirjoitti:
Mistä Asimovin novellista JariPee puhuu?


Robot Dreams. Paras novelli ikinä. http://en.wikipedia.org/wiki/Robot_Dreams_(Asimov_short_story)

Pituudesta en varma ole, mutta lyhyt se oli ja vaikka novellia käytetään hyväksi leffassa I, Robot, leffa ei kokonaisuutenakaan ole yhtä voimakas, kuin pari riviä tekstiä.
lainaa
CrabMan

30.08.2009 klo 13.01

Euroviisuthan tästä rainasta tuli mieleen kun vaivaannuttavan epäaidosti replikoivat amatöörinäyttelijät väänsivät murtaen englantia.

Joburg sanaa käyttävät vain ns. tiedostavat buurihomot. yök!

Tietokone grafiikka oli hienoa mutta tarina tosi vaivaannuttava, dramaturgisesti sekä temaattisesti ihan perseelleen määritelty!!
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

30.08.2009 klo 21.30

CrabMan kirjoitti:
Euroviisuthan tästä rainasta tuli mieleen kun vaivaannuttavan epäaidosti replikoivat amatöörinäyttelijät väänsivät murtaen englantia.

Joburg sanaa käyttävät vain ns. tiedostavat buurihomot. yök!

Tietokone grafiikka oli hienoa mutta tarina tosi vaivaannuttava, dramaturgisesti sekä temaattisesti ihan perseelleen määritelty!!


Onko 4chanissa menossa joku trollauskampanja tätä leffaa vastaan vai mitä hittoa?
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

31.08.2009 klo 05.02

eikös siellä ole suunnilleen kaiken aikaa menossa trollauskampanja suunnilleen kaikkea olemassaolevaa vastaan?
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

31.08.2009 klo 13.55

Lyhyesti sanottuna: District 9 on loisto leffa ja pitkään aikaan hyvä Scifileffa. Harmi kun Halo -leffa peruttiin (tai laitettiin jäihin), se olisi ollut samaan tyyliin tehtynä varmasti parempi kuin yksikään tähän asti tehdyistä pelielokuvista.

Ensimmäistä kertaa toivon, että jollekkin elokuvalle tehdään jatkoa. Jatko-osan ottaisin ennemmin kuin esiosan, mutta kaikki tältä mieheltä kelpaa tulevaisuudessa jos vaan Dark Side (Hollywood) ei pääse miestä korruptoimaan :)

Täytyy jopa sanoa, että James Cameronin Avatar ei enää tunnu juuri miltään District 9 leffan jälkeen. Avatarista kun voi jo melkein sanoa, että se on varmaa tusinahollywoodtauhkaa koska leffa on maksanut omaisuuksia.
lainaa
Kimitri

Rekisteröitynyt 22.04.2007

31.08.2009 klo 20.40

Ensimmäisen kerran elämässäni kävi kyllä niin, että olisin toivonut elokuvaan vähemmän toimintaa ja enemmän draamaa. District 9 on hyvä elokuva, mutta minua jäi varsin kovasti kaivamaan se, että aiheesta olisi saanut niin paljon syvemmän ja pohdiskelevamman leffan.

Lisäksi elokuvassa oli jokunen aika paha epäjohdonmukaisuus, mutta niillä nyt ei kannata välttämättä yöuniaan pilata.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

02.09.2009 klo 18.42

Ironista on varmaan se että yleensä alienit ovat tuhoamassa maailmaa mitä ikävin keinoin...
lainaa
Spacelord

03.09.2009 klo 11.12

Aivan suvereenin loistava leffa!
lainaa
Arvostelija

03.09.2009 klo 15.48

Joo pa joo ihan hanurista tämäkin raina. Ekaksi luulin tulleeni johonkin Mike Moore dokkariin jostain tanskantvstä. Jokin huvitti edes vähän sitten alkoi se kaikki huttu. Et tahtoo kotiin ja plä plää plää. Joku pikkuinen cremlins siinä mukana. Ho hoijaa. Täysin turha raina. Ensi viikolla voiskin kirjastosta lainata kirjan peltipurkkiaskartelusta ja alkaa väkertämään pikku kukkia. ihan vaan yksi piste viidestä askarteluvinkin vuoksi.
lainaa
Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

10.09.2009 klo 22.04

Kävinpä katsomassa, allekirjoitan 4,5/5 täysin.
Hieno, yllättävä elokuva.
lainaa
Miismu

10.09.2009 klo 22.11

Arvostelija kirjoitti:
Joo pa joo ihan hanurista tämäkin raina. Ekaksi luulin tulleeni johonkin Mike Moore dokkariin jostain tanskantvstä. Jokin huvitti edes vähän sitten alkoi se kaikki huttu. Et tahtoo kotiin ja plä plää plää. Joku pikkuinen cremlins siinä mukana. Ho hoijaa. Täysin turha raina. Ensi viikolla voiskin kirjastosta lainata kirjan peltipurkkiaskartelusta ja alkaa väkertämään pikku kukkia. ihan vaan yksi piste viidestä askarteluvinkin vuoksi.


Mene sinä vaan katsomaan uutta G-force miniagentteja, kun et oikeaa elokuvaa osaa arvostaa.
lainaa
Wilsu

Rekisteröitynyt 11.04.2007

19.09.2009 klo 23.30

Mun kohdalla kävi lähinnä niin, että jotenkin oli koko ajan kurja fiilis kun katsoi. Ahdistava, ilkeä, julma. En oikein nauttinut missään vaiheessa. Hyvin outo kokemus.
lainaa
Foley

20.09.2009 klo 18.38

heh odotan kanssa innolla mitä tulee seuraavaksi kaverilta :)
lainaa
Bigtoop

Rekisteröitynyt 04.01.2008

10.10.2009 klo 16.46

Johtuikohan vain väsymyksestä ja lievästä kankkusesta, kun leffa tuntui etenevän vähän turhan kovaa tahtia?

Olisi voitu enemmän tosiaan syventyä näihin hahmoihin. Rapuolennot olivat mielenkiintoisia, mutta homma jäi liian pinnalliseksi.

Jatkoa odottelen silti innolla. Mielenkiintoinen leffa, alkuasetelmasta olisi voinut tehdä vaikka mitä, kuten Peltonenkin taisi sanoa.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova