Tuorein sisältö

Antichrist

Ensi-ilta: 12.02.2010
Genre: Draama, Kauhu
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

17.03.2010 klo 14.30 | Luettu: 23715 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Lars von Trierin kohuttu Antichrist jättää rutkasti katsojan vastuulle. On pariskunta, joka traumatisoituu syvästi. Yrittäessään selvitä tragedian yli, he menevät kahdestaan mökkiin metsän keskelle. Siellä tilanne pahenee. Leffa on mahdollista kuitata olankohautuksella hitaana kauhupätkänä, joka kertoo mielen järkkymisestä ja yrittää provosoida näkymillä, joihin harvempi on tottunut. Henkilöt joiden ei pitäisi katsoa tällaisia, tulevat vihaisiksi. Moni arvostaa aivojensa nyrjähtämistä. Monet onnistuvat sivuuttamaan yksityiskohtia ja luulemaan ymmärtävänsä enemmän kuin he ymmärtävät. Oma tulkintani tuntuu erittäin loogiselta, mutta hetkinen... olen himokristitty, amatöörifeministi, sunnuntaimisantropisti ja valmiiksi luottavainen Von Trieriin taiteilijana? Jos tämä on luettavissa tulkinnastani, tulkinta on todennäköisemmin itsekeskeinen, kuin nokkela. Antichrist on sielun peili. Näin taiteen tulee toimia, näin ristiriitaisia ajatuksia taiteen tulisi herättää.

Tulkintoja kelpaa tehdä useampia, kun toteutuskin on viimeisen päälle. Ennen kuin ylitseampuvan kiiltokuvamainen hidastettu mustavalkoinen aloitus on ohi, juntimpi katsoja on jo matkalla Siwaan. Aloitus on lumoava. Jatkossa kikkailu on hienovaraista. Koin kunnianhimoisimmat kohtaukset pyrkimyksinä lyödä katsojan ajatusketju yhdeltä tasolta toiselle. Enimmän aikaa kyse on hitaasta draamasta: pariskunnan vuorovaikutuksesta. Jo varhain tahdoin asettaa kaiken sanotun ja näytetyn vasten yleissivistystäni, jonka koin puutteelliseksi. Willem Dafoe ja eritoten Charlotte Gainsbourg tekevät syvälliset ja kunnioitettavan riskaabelit suoritukset rooleissa, joihin kuuluu ajatuksia, joita ei ääneen sanota, ja yhtälailla lihallisuutta housut kintuissa.

Elokuva vähintäänkin sivuaa masennusta. Joku saattaa väittää, että se on tärkein teema. Ohjaaja kärsi masennuksesta ennen kuvauksia ja niiden aikana. Käsittely on uskottavaa, tuntuvaa, mutta henkilökohtaisesti koin jo alussa, että draamassa on myös kieroja parodian sävyjä. Puhun nyt tragikoomisista elementeistä, joita löytyy todellisesta elämästä, mutta jotka ovat tabuja hyvästä syystä: ei ole tervettä nauraa lähimmäisten kärsimykselle edes omassa rauhassaan. Antichrist toimi välittömästi useammalla tasolla - kuten se hetki elämässäni, kun olin sisimmässäni empaattinen ja halukas auttamaan lähimmäistä, vaikka ulkoisesti olin nyyhkivän asiakkaan ilmeelle totaalisesti repeilevä verovirkailija.

En kieltäisi teennäisiä yliopistohippejä sekoamasta, en mummoja pyörtymästä, kun erittäin raaka väkivalta purskahtelee, tuhmat värkit vilahtelevat ja eläimet käyttäytyvät huomionarvoisesti. Itsekin tahdon kirjoittaa itsekritiikkini vastalauseista huolimatta, että unenomainen elokuva tuntui aktivoivan aivojeni mahdollisesta lajimuistista vastaavia kasvaimia...! Höyryisyys ei kuitenkaan ole pääasia. Tämä ei ole surrealismia. Asioilla on selviä symbolisia merkityksiä, jotka tukevat toisiaan, ja osan teemoistaan elokuva selittää aivan suoraan.

Viimeinen kappale on oma välitön tulkintani. Kirjoitin sen ensimmäisen katselukerran päätyttyä tajunnan virtana: koin vahvasti, että suhteessani elokuvaan, tuo oli se turmeltumattomin hetki. Suosittelen omien turmeltumattomien mielipiteidensä ystäviä lopettamaan lukemisen tähän, kunnes filmi on koettu.

Antichrist on kauhudraama, joka ammentaa tunnelatauksensa siitä, miten vääristyneitä miesten ja naisten suhteet ovat ja ovat historiallisesti olleet eritoten mitä tulee seksuaalisuuteen. Elokuva käsittelee alkukantaista, eri uskonnoilla usein pyhitettyä ajatusta, että mies on korkeampi järkevä olento ja nainen alempi tunteidensa riepottelema epäluotettava alamainen. Miehet pelkäävät naisellista holtittomuutta, naisten seksuaalisuutta ja ovat pyrkineet kaikin keinoin sitä rajoittamaan ja siitä rankaisemaan. Naiset eivät yksiselitteisesti koe olevansa viattomia uhreja. Elokuvan nimi on Antichrist, koska vapahtajamme Kristuksen äiti on korkeimmin ihailtu, välimeren maissa Jumalasta seuraavaksi korotettu emäntä, jonka neitsyys ja viattomuus on enkelien varmistama juttu: ainoastaan hän oli rakas äiti olematta saastainen huora. Tällainen skenaario on luonnollisuuden vastakohta. Mies tulkitsee luonnollisuuden saatanallisuudeksi, vaikka hän ei omaa ylimielisyyttään tätä ymmärrä. Ihminen on vieraantunut todellisuudesta ja kokee paratiisin pahana.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Liisa Ihmemaassa... Apulanta - Singlet 2... >

Keskustelut (14 viestiä)

Heke32

Rekisteröitynyt 24.06.2008

17.03.2010 klo 15.19

"Mies tulkitsee luonnollisuuden saatanallisuudeksi, vaikka hän ei omaa ylimielisyyttään tätä ymmärrä. Ihminen on vieraantunut todellisuudesta ja kokee paratiisin pahana."

+1, vaikka en ole elokuvaa nähnytkään.
lainaa
Eadsara

17.03.2010 klo 15.43

Loistava pätkä, mutta en suosittele kenellekkään joka ei osaa sisäistää Transformerssia monimutkaisempaa kerrontaa.
lainaa
Bigtoop

Rekisteröitynyt 04.01.2008

18.03.2010 klo 01.59

Mä en oikeen osaa vieläkään sanoa, että tykkäsinkö vai en. Jotenkin pirun hienoa kuvausta, pohdintaa, kerrontaa... Mutta seassa on sellaisia mauttomuuksia, jopa lapsellisuuksia, että kokonaisuus menee jotenkin rikki.
lainaa
jej

18.03.2010 klo 02.02 1 tykkää tästä

Myönnän että en elokuvaa ymmärtänyt ja se oli mielestäni täyttä skeidaa.
lainaa
OldHorny

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.10.2007

18.03.2010 klo 15.30

On muuten aivan helvetin mahtava leffa! Pari kertaa katsellut ja pitäisi vielä kaverinkin kanssa katsoa.
lainaa
Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

19.03.2010 klo 03.44 1 tykkää tästä

Siis "elokuva" on puhdasta paskaa. Tekotaiteellista roskaa, jossa ei ole järjen hiventäkään. Von Trier varmaan nauraa jossain tälläkin hetkellä, että minkälainen sonta menee ihmisille läpi.

-1/5

E: Genre: Kauhu? Jos jotain tässä on kauheaa, niin se, että ihminen tajuaa menettäneensä 2+ tuntia elämästään tällaiselle roskalle.
lainaa
jsorwis

Rekisteröitynyt 10.08.2007

20.03.2010 klo 19.04

Antichrist on kokemus, joillekin elämys, toisille järkytys. Hieno elokuva, joka jättää katsojaansa vaikutuksen.

5/5
lainaa
Zimbushka

Rekisteröitynyt 14.07.2007

20.03.2010 klo 22.40

Elokuva oksetti minua, mutta silti jostain syystä tykkäsin. Kai se pää on sekoomassa vihdoin ja viimein.
lainaa
tyhmät_xbotit

21.03.2010 klo 20.49

Eadsara kirjoitti:
Loistava pätkä, mutta en suosittele kenellekkään joka ei osaa sisäistää Transformerssia monimutkaisempaa kerrontaa.

Eli suurinta osaa v2:n käyttäjistä.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.03.2010 klo 19.16

Mut...

Eihän vauvoja tule ellei iskäki oo hommas mukana?
lainaa
Bertholt

24.03.2010 klo 10.16

Viime vuosikymmenen suurimpia elokuvia. Vaikuttavasti kerrottu ja kuvattu ja ainoastaan kahden ihmisen dialogiin perustuva tarina etenee upeasti kohti kipeitä ratkaisujaan. Kaikkea ei syötetä väkisin katsojille vaan jätetään paljon myös oman tulkinnan varaan. Ihmisen psyyke on paljon pelottavampi asia kuin mikään yliluonnollinen männiäinen tai "huippunerokas" murhaaja.

Täydet pisteet, oli kategoria mikä hyvänsä. Von Trieristä tulee vielä tällä tahdilla vuosisadan ohjaaja.
lainaa
napakymppi

24.03.2010 klo 16.43

tyhmät_xbotit kirjoitti:
Eadsara kirjoitti:
Loistava pätkä, mutta en suosittele kenellekkään joka ei osaa sisäistää Transformerssia monimutkaisempaa kerrontaa.

Eli suurinta osaa v2:n käyttäjistä.

Eli nimenomaan sinua :D:D:D
lainaa
Essi

26.04.2010 klo 01.30

En ole vielä nähnyt, mutta nyt luettuani arvostelusi, erityisesti tulkinnan, taidan etsiä filmin käsiini. :)
Uskonnollinen en ole, mutta naisen ja miehen suhteet uskontoihin liittyen ovat erittäin kiinnostava aihepiiri.
lainaa
Mauno

Rekisteröitynyt 16.03.2009

26.05.2010 klo 21.33

Elokuva oli jotaan masokisti sadismi pornoa hyvällä näyttelijällä ''Willem Dafoe''. Aika tekotaiteellista huttua näytetään hieman pimppiä ja pippeliä ja kuolleita eläimiä ja taide elokuva on syntynyt :( Ja pidin kovasti ohjaajan Dogvillestä ja Dancer in the Darkista ja ajattelin muitakin katsastaa kun löytyy jostain mut tämä oli yhteen sanaa kiteytettynä ''paskaa''.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova