Tuorein sisältö

Pandorum

Ensi-ilta: 07.05.2010
Genre: Kauhu, Sci-fi
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

25.05.2010 klo 15.10 | Luettu: 23556 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Ihmisiä on liikaa. Mutta arvostellaan elokuva. Avaruusaluksilla voi taittaa satoja vuosia kestävän taipaleen puhtaalle maan kaltaiselle planeetalle. Hyperunesta on ikävä herätä autioissa maisemissa. Sivuvaikutuksiin kuuluu muistinmenetys, eikä se oloa kotoisaksi tee, kun aluksen ovat jossain vaiheessa vallanneet örveltävät avaruusperkeleet. Pandorum on tilaustuote tieteiskauhun nälkään. Leffa tekee lukuisia fiksuja valintoja esitellessään tilanteen. Hahmot eivät muista tehtävästään tai edes itsestään kaikkea ennen kuin se on kätevää. Avaruusalus on salaperäinen ympäristö tärinöineen kaikkineen. Puolivälin jälkeen homma pysyy käynnissä juonenkäänteillä ja ylimääräisillä katsojan mielikuvituksen vastuulle jätettävillä vihjailuilla. Useampi yksityiskohta on tulkinnanvarainen. Tämähän tekee tästä aitoa sci-fiä. Christopher Nolanin Inception arvatakseni on tämän vuoden harvoja ajattelevalle aikuiselle suunnattuja tieteiselokuvia. Valitettavan harvassa on Pandorumin tasoinen hubakin.

Mikäli pääosassa murisisi Vin Diesel, Pandorum saavuttaisi kevyesti vastaavaa suosiota, kuin kovien toimintaäijien tieteistörppöilyt yleisesti. Valitut naamat tukevat sitä ajatusta, että tämä on b-leffa lajityypin himofaneille, joskin kerrankin tekijöiltä, jotka ovat faneja itsekin. Ben Foster tulkitsee ensimmäisenä heräävää rehtiä jäykkää tavallisen näköistä suorittajamiestä. Foster myy moitteetta varsinkin ahdistavat kohtaukset, ja lopulta kun leffa ihan ohimennen käski tuntemaan jotakin hahmoa kohtaan, minähän ohimennen tunsin. Muuta hyvää sanottavaa näyttelystä ei ole, jos ei huonoakaan. Dennis Quaid herää toisena, koska hänen karismallaan on hyvä hintalaatusuhde. Sivurooleista löytyy vihaista nuorukaista, kelpo tissit ja etnistä diversiteettiä.

Luvassa on juoksentelua pimeillä käytävillä ja korkealentoisen taustatarinan avaamista onnistuneella rytmillä. Valittuja kohtauksia varten on väsätty tunnelmalliset lavasteet. Elokuva näyttää halvalta, mutta asialliselta: tämä ei ole niinkään kliininen Alien, kuin ruosteinen Alien 3 oikealla juonella ja hahmoilla, joilla visertää päässä. Pandorum viittaa avaruusmatkailuun liittyvään mielisairauteen. Paras piirre tässä kuitenkin on se, ettei tämä kerro vain yhdestä ideasta, vaan kokonaistilanteesta. Alien-sarjan standardeihin kuuluu hirviö ja kieroilua ihmisten taholta. Pandorum pistää tuplasti legendaa pyöritykseen tuntumatta lainkaan ruuhkaiselta.

Mitä tulee tunnelmaan, klaustrofobiset kohtaukset ovat onnistuneimpia. Heikoimmillaan elokuva on esitellessään hirviönsä. Kuten aina, hirviöitä ei tahdota välittömästi työntää katsojan naamalle. Varjoilla ja heiluvalla kameralla leikkiminen on standardienmukainen tyylikeino, mutta leikkiessään Pandorum rikkoi tenhonsa minun silmissäni: leffa tuntui leffalta. Mikäli silmä hyväksyy menon ja meiningin, ei ole väliksi minkälaista humpuukia sisältö on. Tuore Prince of Persia: The Sands of Time on minulle vielä pitkään malliesimerkki elokuvasta, joka viihdyttäisi viihteenä, mikäli sen tekninen toteutus olisi yhteensopiva hermojärjestelmäni kanssa. Pääasiallisesti Pandorum piti otteessaan tehokkaammin kuin käytäväjuoksut pitkään aikaan. Jotakin mielenkiintoista, olipa kyseessä hieno hetki tai huvittavaa korniutta, tapahtui aina ennen kuin katsoin kelloa.

Pandorum on itsenäinen elokuva, mutta potentiaalisesti myös trilogian avaus. On ollut puhetta esi- ja jatko-osasta. Leffa ei tienannut teattereissa omiaan takaisin, joten sarja jäänee tähän tai muuttuu halvaksi kotivideoroskaksi. Tämä on sääli. Potentiaalia tuntuisi juurikin olevan sekä edeltävässä että myöhemmässä. Nautin tästä samalla aivojen osalla kun nautin Saw-sarjan vastaavasti juonivetoisista b-luokkaisista episodeista. Mikäli jatko-osa edustaisi tätä tasoa ja vakuuttaisi, että Pandorumin luonnostelluimmatkin ideat johtavat johonkin, tässä olisi toinen kauhusarja, jolle antaisin liikaa anteeksi.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Fish Tank... StreetDance 3D... >

Keskustelut (13 viestiä)

Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

25.05.2010 klo 15.23

Tulipa tämä itsekin vuokrattua kun scifileffoja on niin vähän, joten lähes kaikki scifishitti (esim. Immortal joka oli yksi kaikkien aikojen paskimmista leffoista mitä olen koskaan nähnyt) tulee katsottua minkä vain käsiinsä, saa siinä toiveessa, että ne olisivat edes vähänkään välttäviä.

Pandorum onneksi osoittautui hyväksi leffaksi ja maukkaaksi sicifipläjäykseksi vaikka Metacrictikissä leffa onkin haukuttu aivan suohon. Kertoo jotain arvostelijoista jotka eivät tunnu scifin päälle mitään ymmärtävän.

Ei Pandorum ole mikään vuosituhannen mestariteos ja monesti tälläiset leffat ovat aivan järkyttävää paskaa, mutta Pandorumissa sentään homma toimii kohtuu viihdyttävästi. Pandorum on vähintään 3 tähden arvoinen kuva. Ja scififaneille ehkäpä vielä hienompi kokemus. Suosittelen jos vaan scifi kiinnostaa vähääkään.
lainaa
Mauno

Rekisteröitynyt 16.03.2009

25.05.2010 klo 15.34

Scifi nälän tyydytti, 3 tähtee antasin itsekin. Lisää scifiä kyl kaipais ja kunnon semmosta tullu vanhat klassikot katottuu aikasta läpi...
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

25.05.2010 klo 15.48 2 tykkää tästä

Ihan OK leffa. Tuli paljon mieleen Dead space. Itsekkin kaipaisin lisää tälläisiä scifi leffoja.
lainaa
Hound_

Rekisteröitynyt 25.05.2010

25.05.2010 klo 21.20

Pitkästä aikaa loistava Scifi leffa. Suosittelen kaikille scifi faneille. 4/5 tähteä.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

25.05.2010 klo 22.56

Huono elokuva muutamalla hyvällä idealla.
Olisi pärjännyt paremmin ilman mörköjä, kung-futa, ja Koivukylän kesäteatteri-tason valaistusta.
lainaa
Jakabod

26.05.2010 klo 09.05 1 tykkää tästä

Mirr5 tuossa juuri komppasi hyvin vahvasti sitä mitä ajattelen tästä pätkästä. Olisi enemmän pitänyt panostaa tunnelman luomiseen actionin ja taka-ajokohtausten sijaan... tykkäsin Ben Fosterista ja Dennis Quaidista, muttei niillä elokuvaa pelasteta. 2/5
lainaa
Winder

Rekisteröitynyt 27.11.2008

26.05.2010 klo 14.31

Viihdyttävää paskaa näin Stam1naa lainatakseni.

Pidin Pandorumista samalla tavalla kuin pidän yleensäkin sci-fistää. Yleensä odotukset eivät ole korkealla, sillä hyvän tieteiselokuvan tekeminen vaatisi ihmisen joka ei ajattelisi kuin tieteiskirjailija...

Pandorumin parasta antia olivat ehdottomasti kliseet, joita vilisi koko ajan; suurimmaksi osaksi en ollut varma pitäisikö reagoida nauraen vai ::awesome -fiiliksellä.

Miettikää nyt: elokuvassa on päähenkilö, joka on aluksi melko nyhverö mutta löytää itsestään sisäisiä voimia ja pelastaa maailman. Sitten on se puhekyvytön barbaari joka osaa tapella. Älykäs neitokainen, josta ei kuitenkaan ota selvää ja joka kehittää suhteen päähenkilön kanssa. Jos sama tarina heitettäisiin fantasiagenreen ainoastaan tyttönen vaihtuisi maagiksi...
lainaa
positiivinenyllätys

28.05.2010 klo 01.58

Yllättävän hyvä elokuva, vaikka tuottamassa oli resident evil p*ska elokuvien p*ska tuottajat (Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Martin Moszkowicz). Johtunee varmaa siitä ettei kukaan yllämainittu ollut ohjaamassa/ käsikirjoittamassa elokuvaa (luojan kiitos).
lainaa
offtopic

28.05.2010 klo 02.03

Ja lisäksi vielä: kun Resident Evil: Afterlife iskee elokuvateattereihin kuin krooninen sikainfluenssa kroonisen ripulin kanssa, on Peltosen parempi polkea kyseinen elokuva maan rakoon! Kenenkään ei tulisi joutua katsomaan sitä sontaa..
lainaa
Jaffakeksi93

Rekisteröitynyt 14.04.2007

28.05.2010 klo 16.19

Aika jännä, että leffan takakannessa luki, että kyseessä on kauhuleffa.
lainaa
Husu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.06.2010 klo 21.30

Iha hyvä leffa, oikeastaan kaikki tän tyyliset on mieleen, just Pandorum, Sunshine, Event Horizon jne jne.
lainaa
Aasi-

Rekisteröitynyt 01.07.2009

10.07.2010 klo 18.56

Event Horizon RULEZZ!
lainaa
Naehring

Rekisteröitynyt 23.03.2010

10.11.2010 klo 03.32

Laatta lensi pelkästä myötähäpeästä. Oletko Peltonen tosissasi? Maksaako sulle joku jotain noista kommenteista? Jokainen joka on nähnyt edes yleissivistykseen kuuluvat elokuvat (tässä tapauksessa edes puolet niistä), tajuaa, että pandorum on kopioinut jokaisen idean muilta. Toteutuksen ollessa kaiken lisäksi surkea, pistää todella ihmettelemään tämäkin arvostelu.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova