Tuorein sisältö

Muumi ja punainen pyrstötähti

Ensi-ilta: 06.08.2010
Genre: Animaatio, Lasten, Seikkailu
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

06.08.2010 klo 13.00 | Luettu: 29343 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tove Janssonin tarinasta Muumipeikko ja pyrstötähti on jo tehty elokuva. Muumi ja punainen pyrstötähti ei kuitenkaan ole uusi versio teknisesti ottaen. Punapyrstö on parsittu kokoon 70- ja 80-lukujen vaihteessa tehtaillun animaatiosarjan jäämistöstä, josta syntyi myös Muumi ja vaarallinen juhannus. Elokuva on absoluuttinen katastrofi. Toisinaan kriitikoille sanotaan, että "no tee itte parempi". Sovitaan pienestä päivärahasta, niin tässä tapauksessa voin tehdäkin.

Alkuperäinen sarja on kaksiulotteinen stop-motion-rättianimaatio. Sarja on täynnä tietoisesti tehtyjä perspektiivivirheitä ja halpatuotantoon kuuluvia mokia. Tämä on nyt käännetty - siis väärennetty - kolmiulotteiseksi. Tämä. Luonnottomat muodot ja ihmeelliset muljahdukset eivät toki ole yhtä hyökkääviä kuin Titaanien taistelussa, onhan Punapyrstö visuaalisesti vaisu ja hidas: silmä ei edellytä, että lastentarhassa askarrellut nuket näyttävät realistisilta. Epäilemättä alkuperäisteos oli kova juttu pyöriessään 70-luvulla kommunistisen tuppukylän ainoassa telkkarissa. Tällaiselle roskalle on yhä aika ja paikka, ja se on Ylen kanavalla isin krapulaunien aikaan.

Juttu on se, jossa Muumipeikko ja toverit kävelevät observatorioon ja sitten takaisin, koska pyrstötähti liipaisee läheltä maata. Toteutus on kaikki kaikessa. Vuoden 1992 käsinpiirretty animaatio oli sekin tv-sarjatasoa, mutta suhteessa tähän se on timantinkova klassikko. Punapyrstö on täysin ymmärrettävä Muuminsa tuntevalle ja lapsillehan kelpaa kaikki, mutta aikuisten oikeasti leffa on niin täynnä epäloogisuuksia, turhuuksia, halpoja ratkaisuja ja kömpelöitä, umpikujaan johtavia hahmoesittelyitä, kuin 77 minuutin kesto suinkin sallii. Sankarit hourailevat hulluuttaan kävellessään eteenpäin, he pysähtyvät lounastamaan useammin kuin koko Taru sormusten herrasta -trilogiassa ja asioivat he huvikseen lähikaupassakin.

Koetin ajatella tätä opettavaisena tarinana tarhaikäisille. Älä heitä kiveä: se voi sattua toista päähän. Tämä on terve sanoma. Sen semmoinen, että jos kannat kassalle paljon kamaa ja jätät puolet ostamatta, saat loputkin tavarat ilmaiseksi, on tietynikäisille sopivaa huumoria, mutta tuskin Teletappi-kerhon lainkuuliaisuus tällä kasvaa.

Sarjassa oli vain kertoja, elokuvissa on ääninäyttelijöitäkin. Arvaan, että reilu osa kohtausten teennäisyydestä ja kömpelyydestä johtuu siitä, että ääninäyttely ajaa rautalankaselityksen virkaa: kenties katsojan oli alunperin tarkoitus saada kuvakerronnasta tietty fiilis, joka laittaa oman mielikuvituksen liikkeelle? Kova ikävä tulee Ulla Tapanisen Muumimammaa ja muita korvalle helliä ääniä Muumilaakson tarinoista. Jasper Pääkkösen luontainen naiivius puki Despero-hiirtä, mutta Muumipeikkona jannu lässyttää kuin lapsille lässyttäjiä pilkatakseen.

Aloituskohtaus, jossa nähdään vieläkin käpyisempää animaatiota ja kuunnellaan Björkin ns. uutta laulua, tekee lupauksen pässinpäisestä taide-elokuvasta, josta saattaisi huumorimielellä saada paljonkin irti. Varsinaisella teoksella on vähemmän arvoa jopa totaalisena ajanhukkana kuin Maija Mehiläisen kehnoimmilla episodeilla. Olisin mieluummin katsonut kolme 3D:ksi käännettyä jaksoa Prätkähiiriä. Tänä päivänä yksi taiteilja voi kirjoittaa, ohjata, tuottaa ja animoida sellaisen teoksen kuin Sita Sings the Blues. Kolme- tai neljädeenä muljahteleva eteenpäin ontuva nukkasihdin nöyhtä tuskin edes on elokuva. Jos tämä olisi Tiimarille laadittu mainos, konkurssiin menisi kaksi firmaa.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Step Up 3D... Sisko tahtoisin jääd... >

Keskustelut (16 viestiä)

Pego

Rekisteröitynyt 12.09.2007

06.08.2010 klo 15.02

Oho, odotin kyllä vähän laadukkaampaa teosta. Ja vielä puoli tähteä :S No trailerin katsottuani voin jollain tasolla kyllä mieltääkin tämän Love Gurun tasolle. Itseeni ei kyllä ole ikinä tuollainen animaatiotyyli iskenyt etenkään Muumeissa, joten pidän Muumilaakson Tarinoita ainoana oikeana Muumi-sarjana.

Btw. Alkuperäiset Prätkähiiret 3D:nä olisi kyllä aika mahtava nostalginen kokemus näin 90-luvun alussa syntyneelle.
lainaa
Tui

06.08.2010 klo 17.20

Trailerin perusteella minusta tuntuu, että elokuva olisi ollut parempi mykkänä. Ääninäyttely pilaa paljonkin ja mykkänä huumori olisi saanut ehkä isomman roolin.
lainaa
TOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

06.08.2010 klo 20.49

Arvostelussa on hyviä pointeja mutta vaikka itse pidän elokuvaa kovemman luokan roskana, en sille vain puolta tähteä olisi antanut. Yksi ja puoli olisi ollut parempi, sillä tämä on kuitenkin selvästi nykyisten suomalaisten elokuvien kärkipäätä. Mutta ehkä se tähden menetys meni jo siinä, että maksoi elokuvasta. Niin kuin hra Peltonen totesi sopisi tämä paremmin johonkin Ylen lauantai ohjelmistoon.
Elokuvan pahin ongelma on se, että saisin itse mahdutettua sen sisällön tuohon traileriin.

Ps. Mikä idea tossa tarkistusluvussa on? Kai ketä tahansa saa tosta selvää, jos osaa lukee mihin sähköposti tulee.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.08.2010 klo 22.35 2 tykkää tästä

TOOOOOOOOOOOOOOOOOOO kirjoitti:

Ps. Mikä idea tossa tarkistusluvussa on? Kai ketä tahansa saa tosta selvää, jos osaa lukee mihin sähköposti tulee.


Tarkistusluku on olemassa jotta automatisoidut "botit" eivät voi kertoa sinulle tavoista suurentaa penistäsi.
lainaa
Jonezi

Rekisteröitynyt 23.04.2007

07.08.2010 klo 07.15

Näyttää aivan venäläiseltä piirrosanimaatiolta ja kuulostaa huonolta Youtube-dubbaukselta.
Kai tässä on mukana edes "POOOOSTIMEEEERKKINIIII"?
lainaa
videopelaaja

07.08.2010 klo 10.45

Muumipeikko ja Pyrstötähti -piiroselokuva on parempi kun tämä uudempi elokuva, vaikka piiroselokuva seuraakin alkuperäisteosta vähemmän ja on paljon synkempi. Tässä vain tuntuu siltä, että leffa ei edes tunnu pelottavalta, kun nämä huopa Muumit tuntuvat aika elottomilta eikä heidän kohtaloaan jää paljoa surustelemaan. Toisaalta kyseessä on ensimmäinen Suomalainen 3D -elokuva.
lainaa
Tapza

07.08.2010 klo 17.53 1 tykkää tästä

Tuo 90-luvun piirrosleffa tosiaan otti aika paljon vapauksia tarinan suhteen ja jätti yllättävän paljon hauskoja, keventäviä kohtauksia pois, mutta mielestäni alkuperäisteoksen henki oli kuitenkin saatu tavoitettua hyvin, ihan näin nostalgialasien ulkopuoleltakin katsoen. Tätä uutuutta en ole vaivautunut katsomaan, mutta lukemani, näkemäni ja kuulemani perusteella ei tämä kyllä ainakaan aihetta iloon anna... vaikka nukkeanimaatio on sympaattista niin en kyllä tiedä jaksanko tämäntasoista animaatiota enää nykypäivänä. Lisäksi tarinasta on ilmeisesti jätetty monia synkempia piirteitä pois, mikä jos jokin on lasten aliarvioimista ja jopa loukkaavaa useita sävyjä sisältävää originaaliteosta kohtaan. Vaan tosiaan leffa on vielä näkemättä, eli en ihan täysin vielä tuomitse.

Arvostelu oli viihdyttävää luettavaa, kuten aina.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.08.2010 klo 19.47 2 tykkää tästä

Tämä varmaan tullaan näkemään DVD:n kannessa:

Puoli tähteä!
"Kolme- tai neljädeenä muljahteleva eteenpäin ontuva nukkasihdin nöyhtä tuskin edes on elokuva." -J. Peltonen, V2.fi
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

08.08.2010 klo 14.05

HAH! 92 vuoden piirroselokuva on loistava eikä vain ''tv-sarja tasoa''. Siitä tuliki mieleen niin se että siinä oli ehkä jopa paremmat ääninäyttelijät nipsulle ja muikkuselle.
lainaa
Tapza

08.08.2010 klo 17.13 1 tykkää tästä

Kommentilla saatettiin tarkoittaa, että leffan tuotantoarvot, piirrosjälki jne. olivat samaa luokkaa kuin TV-sarjoissa. Pitkissä piirroselokuvissa ne ovat usein hieman korkeampaa luokkaa.
lainaa
Nostalgia

09.08.2010 klo 17.36

Vuoden 1992 elokuva on Muumilaakson Tarinoiden (eli tv-sarjan) tasolla vain sen takia, että täydellisestä on melko vaikea pistää paremmaksi. ;)
lainaa
jussi

10.08.2010 klo 01.07

Tuhti arvostelu, kiitos siita. Odotan mielenkiinnolla elokuvaa Kajaanin Biorexissa muutaman paivan paasta kun paasee kattomaan. Sen jalkeen luen arvostelusi uudelleen :-)
lainaa
Tapza

10.08.2010 klo 01.33

Nostalgia kirjoitti:
Vuoden 1992 elokuva on Muumilaakson Tarinoiden (eli tv-sarjan) tasolla vain sen takia, että täydellisestä on melko vaikea pistää paremmaksi. ;)


Piirrosjälki voisi kyllä olla huomattavastikin parempaa. :) TV-sarjassa ei tietenkään voi valittaa jäljestä, mutta leffassa esitettäviltä elokuvilta odotetaan yleensä hieman parempaa tasoa. Ei sillä, etteikö Pyrstötähti olisi miellyttävää katseltavaa, mutta voisivat animaatio ja varsinkin taustat yksityiskohtaisempiakin olla.
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

12.08.2010 klo 12.13

tässä katsellessa 92v leffaa sanoisin että piirrosjälki on tarkoituksella sellainen kun on koska se poikkeaa paljon sarjan piirroksesta.
lainaa
Rokka

07.09.2010 klo 14.18

Näin sielutonta ja tökeröä elokuvaa kyllä todella, todella harvoin näkee. Ääninäyttely uskomattoman ponnetonta yninää ja ähkimistä, mikään ei "elä" ja edes musiikkia ei ole yritetty käyttää pelastamaan jotakin tunnelatausta elokuvaan. Ei pitänyt jälkikasvukaan.. Juuri ja juuri jaksoivat seurata sen 1h 19min. Sitten se tökeryys vain hups, oli ohi. Björkin 'biisiä' ei viitsi edes kommentoida.
lainaa
Janne

05.05.2011 klo 20.30

Niin tuo kaupassa käyntihän on mainittu Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjassakin. Suloista mun mielestä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova