Tuorein sisältö

Machete

Ensi-ilta: 29.03.2011
Genre: Komedia, Toiminta
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

31.03.2011 klo 13.30 | Luettu: 29965 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Niin luvattiin, että Machete on puhdasta paskaa, mutta ei näillä eväillä koprofiilien klubin leimaa tienata. Kun Robert Rodriguezin kaltainen väsynyt ohjaaja lähtee tyrimään tietoisesti, hän epäonnistuu. Machete on meksikolainen karpaasi, joka makaa naiset ja murhaa miehet kansansa edun nimissä. Elokuvaa on turha kehua huonoksi ja mauttomaksi, mutta sitä voidaan haukkua uneliaaksi, mielikuvituksettomaksi ja ennen muuta keskinkertaiseksi. Näin siinä käy, kun päästät törkyleffaan Michelle Rodriguezin, joka ei pyllistä alasti vaikka rukoilisit, ja entisen suuruuden Robert De Niron, jota ei saa suolestaa viidakkoveitsellä, vaikka kernaasti hoitaisit homman itse.

Aloituskohtauksessa nähdään naarmuuntunutta "70-luvun" kuvaa ja ollaan muutenkin asian ytimessä. Päitä putoilee. Ryntäät! Macheten perhe tapetaan, jotta olisi kostettavaa. Leikkausvirheitä ei ole lupa kritisoida: kai ne ovat tarkoituksellisia. Juuri kun sitä toivoo, että vieressä mylvisi joukko humalaisia kavereita, Machete pettää muuttumalla oikeaksi elokuvaksi. Kuten tiedämme, meksikolaiset tunkeutuvat laittomasti Yhdysvaltoihin ja tekevät monia töitä pimeästi, mutta kuitenkin tekevät töitä. Machete on siirtolaisfantasia, johon on lipsahtanut saarnan makua, vaikka leffa on olevinaan komedia. Pahuuden liittouman muodostavat rasistinen senaattori (De Niro), kiero bisnesmies (Jeff Fahey), meksikolaisia metsästävä punaniska psykopaatti (Don Johnson) ja meksikolainen huumekauppias, joka fantasiaan kuuluen ei ole latino, vaan Steven Seagal. Meksikolaiset tiskaavat kiltisti astioita, mutta ovat yhtä miestä tosipaikan tullen. Hahmoja on kahden tarinan tarpeiksi.

Machete on meksikaani, joka palkataan ampumaan senaattori. Hänet petetään - joten hän saa toisenkin syyn kostaa. Myöhemmin syntyy kolmas syy. Syihin keskitytään enemmän kuin kostoon itseensä, eivätkä syyt kummoisia ole, jos muistelemme 70- ja 80-lukujen sadismia. Veitselle on töitä, muttei Machete väentungoksessa ehdi paljoa tehdä. Näin toivottoman tasapaksussa vätystelyssä muutamat liioitellut väkivallanteot, harvinaiset Mies ja alaston ase -trilogian tyyliset vitsit ja jopa tissit näyttäytyvät teennäisinä. Jos oikeat näyttelijät enimmän aikaa näyttelevät ihan niinkuin missä tahansa trillerissä, niin pitäisikö nauraa vai, kun Machete lopulta tekee jotakin, mikä nähtiin trailerissa tai muuten vain ennalta arvattiin? Jos äijä tapetaan paistimittarilla, mitä tapahtuu heti kohta? Tai ei kohta, vaan 5 minuutin sisällä?

Tällaisten eksploitaatioelokuvien henkeen kuuluu viriiliys. Black Dynamite tavoitteli 70-luvun mustaa magiaa ja onnistui hyvin pitkälti siksi, että Michael Jai White on seksikäs peto, joka otti hölmön roolin vakavasti. Black Dynamiten paneskeluja ja ninjailuja katsova musta mies voi sanoa "jumalauta jee", vaikka hän leffan parodiaksi tunnistaisi. Machetena jäykistelevä Danny Trejo on kuusikymppinen, rokonarpinen, löysäkäsinen ja möhömahainen teinienpuukotusfilmiin kuuluva peikko. Äijällä ei ole minkääntasoista seksuaalista auraa. Leffa voisi olla hyvinkin hauska, jos se tämän huomioisi, mutta ohjaaja ei tiedä mitä tunnelmaa tavoitella, jos mitään. Machete väitetysti panee Michelleä, Jessica Albaa ja Lindsay Lohania. Lohan on yläosattomissa, kun hän Macheten kanssa pusuttelee, mutta noin muuten kaikki tapahtuu kameran ulkopuolella: jopa viettely. Näyttämättä jättäminen on joskus tehokkaampaa kuin saasta, mutta Machete on täysin lörppäkullinen myös vihjailun suhteen. Eräällä pahiksella on epäpuhtaita ajatuksia tyttärestään, ja vitsi oli jo tässä: epäpuhtaita ajatuksia. Leffa on turhauttavan ujo silloin harvoin, kun sokea kana jyvän löytää.

Tarkoituksella tyritty roska, eli nämä elokuvat, eli tyyliin Nude Nuns With Big Guns nimetyt elokuvat, eli "Parhaat elokuvat ikinä", on tämän hetken rasittavimpia lajityyppejä. Sitä ollaan niin coolia, niin coolia, vaikkei tekijöillä ole kykyä saavuttaa vanhojen, parissa viikossa ilman rahaa kuvattujen hölmöilyjen herttaista alkuvoimaisuutta. Tarkoituksellinen roska toimii joskus, kun tekijä on taiteilija, joka on aikanaan ulosteista vilpittömästi inspiroitunut (Quentin Tarantino, Tim Burton), tai kun köyhällä ja tuntemattomalla tekijällä on kova halu näyttää. Rodriguez menetti sielunsa tulen alkaessaan nukkua keskinkertaisilla lastenelokuvilla rakennetun rahavuoren päällä.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mr. Nobody... Sunrise Avenue - Out... >

Keskustelut (18 viestiä)

shaco

31.03.2011 klo 13.41

Nyt sitä itkua odotellessa kun viljami-petteri itkee pienen pienistä tähtösistä...
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

31.03.2011 klo 13.57

shaco kirjoitti:
Nyt sitä itkua odotellessa kun viljami-petteri itkee pienen pienistä tähtösistä...


Sitä odotellaan ja siitä ei piitata. Rodriguezin El Mariachi ja Desperado olivat mainiota meksikolaishenkistä meininkiä. Niiden jälkeen äijä ei ole kuin taantunut, vaikka Sin City toki oli mieheltä mielenkiintoisen omaperäinen kokeilu. Omituinen sanoma, mielikuvitukselliset kuolemat ja humoristinen pornoilu on kaikki mitä Macheten tapainen elokuva tarvitsee, kaikkea tätä Machete yrittää tarjota, ja kaikessa tässä Machete surkeasti epäonnistuu. Trejo on meksikolainen Charles Bronson? Ja paskat: Trejo ei ole edes meksikolainen Jason Voorhees. Kun Voorhees seisoo hetken pusikossa ennen kuin hän lävistää paneskelevat teinit, hän on jo Trejon Machetea mielenkiintoisempi hahmo.
lainaa
lolled

Rekisteröitynyt 13.02.2011

31.03.2011 klo 14.05

1 ja ½ tähteä!? IMDb:ssä 7.1/10 ja äänestäjiä 47940.
Odotukset Macheteen olivat korkealla, mutta olikin sitten pienoinen pettymys. Kuitenkin vallan hyvä viihdepläjäys. Peltonen tainnut katsoa turhan vakavissaan :)
lainaa
Machinus

Rekisteröitynyt 04.01.2011

31.03.2011 klo 16.25

Huomaa selvästi että "äijäilyy" on uusi muotisuuntaus.
lainaa
Killbourne

Rekisteröitynyt 21.06.2008

31.03.2011 klo 18.33

Pettymys oli suuri täälläkin. Tosin niin oli viime vuonna Expendables, Predators ja monta muuta pätkää.

Kunniamaininta elokuvan loppurymistelylle, jota katsoin epäusko kasvoillani. Jumalauta mitä scheissea. Viimeksi olin yhtä raivoissani maksetusta lipusta nähdessäni Tokio driftin.
lainaa
Chrisberg

Rekisteröitynyt 16.02.2009

31.03.2011 klo 19.28

Onko täällä V2:ssa alettu sensuroimaan kiivaiden nuorten herrojen kommentteja? Yllätys oli suuri kun kommenteissa ei ollut yhtäkään "Jari ooot iha paska, et opsaa arvostella"-marmatusta. Kuohahtelua oli ihan mukavaa lueskella kunhan se ei mennyt koulukiusaamistasolle.
lainaa
Tonto-

Rekisteröitynyt 03.05.2008

31.03.2011 klo 20.22

Liekkönä Peltonen liian fiksu Machetelle, tiedäpä tuosta.
lainaa
Samsa

31.03.2011 klo 20.58

Tätä on odoteltu sitten ensimmäisen "trailerin" kuin kuuta nousevaa. Katsoin - ja petyin. Lyhyesti sanottuna vikaan mentiin siinä, ettei tyydytty siihen mitä ihmiset odottivat - seksiä, yletöntä väkivaltaa ja huonoa huumoria. Kaikkia tarjottiin hieman, mutta kun yritetään luoda tähän soppaan yhteiskuntakritiikkiä ja moniulotteisia hahmoja, mennään metsään sitä tahtia, ettei muusta tietoa. Tismalleen oikeat tähdet.
Eli selvennös: kyse ei ole siitä, että elokuvan ottaisi liian vakavissaan, vaan siitä, että elokuva yrittää ottaa itsensä liian vakavasti.
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

31.03.2011 klo 21.24

Tämä oli paska ei siitä pääse yli eikä ympäri. Alun paria minuuttia pidemmälle ei leffa kantanut mitenkään ja helvetin tylsä lopetus kruunasi paketin. Pettymys.
lainaa
Weteraani

01.04.2011 klo 10.15

Machinus kirjoitti:
Huomaa selvästi että "äijäilyy" on uusi muotisuuntaus.

Mitäs muuta Arskan kasaritoimintapätkät oli jos ei äijäilyä? Ja mennään siitä aina vaan taaksepäin, niin lisää äijäilyä löytyy aina vaan.

Muotisuuntaus kyllä, mutta ei mikään uusi. Voisi oikeastaan puhua kestosuosikista.
lainaa
Weteraani

01.04.2011 klo 10.19

lolled kirjoitti:
1 ja ½ tähteä!? IMDb:ssä 7.1/10 ja äänestäjiä 47940.


Meh, kaikki tuoreet leffat hyötyvät IMDB:ssä hypetyksestä. Arvosanat alkavat saavuttaa oikean tasonsa vasta joskus paaaljon myöhemmin ja silloinkin ne hyötyvät alkuihastuksen aiheuttamasta kritiikin puutteesta.
lainaa
flameon

01.04.2011 klo 12.23

tää on kyllä sellanen leffa että tätä joko rakastaa tai vihaa.:D AND I LOVED IT.;)
lainaa
jumalautajee

01.04.2011 klo 14.55

Vitut.

Kommentin lyhyyden ratkaisi Machete.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

03.04.2011 klo 00.20

monet on sitä mieltä että tämä leffa pommitti koska se keskittyi demonisoimaan valkoisia.
En ole vielä nähnyt, mutta kyllä katson.
Olen myös kyllästynyt näihin leffoihin jotka yrittävät olla B-luokantyylinen (jotenkuten) laatuleffa.
Tarantino onnistuu aina joten kuten, mutta ei jaksa kiinnostaa Zombie strippers, nude nuns with big guns ja muut vastaavat paskat. Jättäkää nämä tromalle jookos?
lainaa
ylipaha

03.04.2011 klo 18.26

tarviinko uudet silmälasit vai olenko täysin sokea, mutta oliko se don jonssonin oksenteleva apuri peter franzen???
lainaa
MikroPop

03.04.2011 klo 23.45

Minä olin tähän leffaan hyvin tyytyväinen, se enimmäkseen lunasti sen mitä Planet Terrorin alussa näytetty feikkitraileri lupasi. Ainoa mikä itseäni häiritsi, ja häiritsikin todella pahasti, oli kännyköiden vilauttelu kaiken aikaa. "Machete don't text." URGHGHHH. Jotenkin miellän tämmöiset mättöleffat kuuluvaksi kultaiseen aikaan ennen ww:tä, youtubea ja älypuhelimia. Nykyaika ja barbaariset sankarit kun eivät mielestäni istu yhteen.

Lainaus:
Äijällä ei ole minkääntasoista seksuaalista auraa.
Höh, minusta on. :D Kieltämättä aika hikisen ja rasvaisen laatuista, mutta silti. Sellaista rumaa ja arpista miehisyyttä joka ei mitään kimalletta tarvitse.
lainaa
Aatu

06.04.2011 klo 10.36

Mihis tämä elokuva on kadonnut Finnkonon listoilta? Kai ne sitä kauemmin kuin viikon näyttävät, kun ei näy missään?
lainaa
tyhmätKonsolilapset

06.04.2011 klo 22.36

Jos mennään kaikessa yli, niin mennään kans kunnolla. Ei näin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova