Tuorein sisältö

Paul

Ensi-ilta: 10.06.2011
Genre: Komedia, Sci-fi
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

09.06.2011 klo 15.00 | Luettu: 16623 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Alfanörtit Simon Pegg ja Nick Frost ovat rustanneet nörttikomedian Paul. Rokonarpien sekaan saadaan heti hymykuopat, kun leppoisat brittiluuserit suunnittelevat pyhiinvaellusta kohti Yhdysvaltain UFO-aluetta. Klingonia puhuvat, kaikesta jännästä intoilevat pojat ovat itsekin sci-fiä kirjoittaneet; kirjan kannessa on kolmitissinen nainen. Kun he tilaavat E.T.-pirtelön sädetikulla, he nolostuvat vasta, kun oikeita miehiä saapuu baariin. He ovat aitoja ja herttaisia. Jopa jatkuvat viittaukset popkulttuuriin sopivat tällaiseen leffaan, jota ei voi pilata kuin... Jar Jar Binks?

Paul on avaruusolento, jota miehet mustissa jahtaavat. Nörtit törmäävät häneen Area 51:n lähistöllä. Paulia ei kaivattu. Nörtit ehtivät suututtaa pari punaniskaa, jotka varmasti suostuisivat jahtaamaan heitä lopputeksteihin saakka. Paul on kuitenkin onnistunut hahmo. Fotorealistiseksi perinteistä isopäätä ei voida kutsua, mutta Paul on vahvasti läsnä, mistä kuuluu kiitos Seth Rogenin äänelle. Rogenin tapaan Paul on ruma ja härski, mutta rento ja huvittava. Kuten Fonzie ennen häntä, Paul tulee juttuun nörttien kanssa, vaikka hän on maaginen ja cool. Panoksia on nostettu: Paul on E.T. aikuisille olmeille. Leffaa ei voi pilata enää kuin... Irina Björklund?

Draama Kolme viisasta miestä eteni nautittavasti, kunnes kammottava Björklund saapui tekemään niin väkinäisen, niin raivostuttavan suorituksen, että katsominen olisi kannattanut jättää kesken. Terve, Kristen Wiig! En tahdo leipoa lapiolla lättyäsi, sillä kukaan ei selviäisi roolista kunnialla. Wiig näyttelee kiihkouskovaista, joka uskoo maapallon olevan 4 000 vuotta vanha. Ennen kuin arvaatkaan, miten paljon huumoria aiheesta irtoaa, Wiig on jo kääntynyt ateistiksi, joka ei muuta tee, kuin kiroilee ja kutsuu itseään huoraksi. Tämä huora - hän sanoi sen, en minä - estää poikien kemioita kehittymästä. Elokuva on kuollut.

Lukaisin pari Peggin ja Frostin haastattelua ajalta ennen ja jälkeen sen, kun kristityt ehtivät loukkaantua. Ensinnäkin, vaivaantuminen on suositeltava reaktio, kun ateistikoomikot eivät tiedä, mitä he tekevät. Kuulostaako se hauskalta, että avaruusolento toteaa faktana, ettei hänen olemassaolonsa todista uskontoja vääriksi, vaan ainoastaan juutalaisuuden ja siitä kehittyneet uskonnot? Mielestäni kuulostaa: avaruusolennot ovat mielikuvitusta, ja maailmankatsomusten törmäys on komedian peruspalikoita. Paulissa kuitenkaan ei törmäillä. Uskovaisesta tulee onnellinen (kiroileva huora) heti ja pysyvästi, kun hän saa tekosyyn unohtaa jeesustelut.

Haastatellut alfanörttimme politikoivat, että he vain tarvitsivat syyn, jolla nainen härskiintyy, ja tottahan avaruusolento olisi haaste kaikille uskonnoille. Missään mediassa he eivät edes vihjaa, että he olisivat asiaa pidemmälle ajatelleet. Silti he olettavat, että heillä on lupa käsitellä uskontoa näkyvästi, ja vain siten, että he rinnastavat sen mielisairauteen. Kiroilevalla huoralla on psykopaatti-isä, joka lähtee demonijahtiin. Heh? Asetelma johtaa vain ammuskeluun ja provosointiin ilman purevia piikkejä. Se on oivaltavaa huumoria, kun Ned Flanders silmäilee "kiistattomia todisteita siitä, ettei Jumalaa ole olemassa" ja kylmänviileästi polttaa paperin.

Jos avaruusolennon merkitys kiinnostaa, silloin tehdään elokuva, joka pyrkii - vaikka vain leikillään - haastamaan ihmiskunnan elämänkatsomuksen, eikä tukemaan ateistinörttien itsetuntoa. Itseasiassa se ei edes ole oikea nörttileffa se, joka ei yritä sanoa mitään outoa. Olin silti täysin tyytyväinen yhdistelmään Pegg, Frost ja suustaan paha ufomies. Katsoin viime viikonloppuna putkeen neljä kehnoa komediaa, jotka olin nähnyt aiemminkin: ne jättävät lämpimiin tunnelmiin, kun näyttelijät yrittävät parhaansa ja tarinat tarkoittavat hyvää. Paul taantuu ilkeäksi provosoinniksi ja vain kasvattaa kiroilun ja penis- ja päihdevitsien roolia, siinä missä moni nolo idioottikomedia vaikkapa Adam Sandlerilta luottaa tarinaan ja hahmoihin.

Paulista eivät tykkää kuin kakarat, kehitysvammaiset ja amerikkalaiset, jotka ovatkin sama asia - ei vaineskaan, sanoin tämän vain leikilläni! Pillupulla! Paskaperkele! Näin helppoa on olla hauska.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Hanna... Kung Fu Panda 2... >

Keskustelut (8 viestiä)

Finski

Rekisteröitynyt 09.12.2009

09.06.2011 klo 17.18

Tällä kertaa pitänee, ainakin melkein, olla samaa mieltä. Odotukset olivat kovat, sillä pidän suuresti kaksikon leffoista. Kuitenkin Paul jätti hieman kylmäksi. Vaikkakin olen melko kova ateismin puolestapuhuja, niin tunsin kuitenkin sen hiukan tungeittelevaksi elokuvassa. Omalta kohdalta antaisin 2 1/2 - 3 tähtöstä.
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

09.06.2011 klo 23.51

Pakko kai tämä silti katsoa on, koska Nick Frost & Simon Pegg -rainaa en vain voi olla katsomatta.

Tästähän kuitenkin puuttuu se, joka on ollut muissa elokuvissa - siis Edgar Wright ohjaamassa. Aikaisemmissa on voinut vaikuttaa myös, että Wright on Peggin kanssa käsikirjoittanut, eikä Pegg ja Frost.
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

10.06.2011 klo 01.33

harmi. odotin olevan hyväkin elokuva peggin ja frostin vuoksi
lainaa
tiedeOnPelastus

10.06.2011 klo 07.51

Uskonnothan ovat ihmiskunnan syöpä. Satukirjojen mukaan elävät ovat vuosituhansien aikana tappaneet enemmän ihmisiä, kuin mitkään sairaudet tai luonnonmullistukset. Ja nyt kun kristinusko on hiukan rauhoittunut, eli kehittynyt, jatkaa islam tuota järjetöntä touhua. Tosin, eiköhän sekin ensi vuosituhannella rauhoitu kun pääsevät pois kivikaudelta, mutta sitten onkin taas joku hihhuliporukka keksinyt uuden uskonnon joka aloittaa taas.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.06.2011 klo 11.21

Kristinuskon ei ole tarvinnut kehittyä sitten sen, kun Uusi testamentti kokoon saatiin (sen saa lukea). Uskovaiset ovat asia erikseen, mutta eipä heistä monilla ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Maailman pahuudesta vastaavat pääasiassa henkilöt, jotka päättävät ihan itte tai kaverien painostuksesta miten asiat ovat, ja tekevät - tai vaikka vain sanovat - ihan mitä haluavat, joko omissa nimissään, tai uskonnon, valtion tai rodun nimissä. Itsekkyys on syöpä.
lainaa
Flits

11.06.2011 klo 15.13

Jari-Pee kirjoitti:
Kristinuskon ei ole tarvinnut kehittyä sitten sen, kun Uusi testamentti kokoon saatiin (sen saa lukea). Uskovaiset ovat asia erikseen, mutta eipä heistä monilla ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Maailman pahuudesta vastaavat pääasiassa henkilöt, jotka päättävät ihan itte tai kaverien painostuksesta miten asiat ovat, ja tekevät - tai vaikka vain sanovat - ihan mitä haluavat, joko omissa nimissään, tai uskonnon, valtion tai rodun nimissä. Itsekkyys on syöpä.


Juurin näin. Kirkollakaan ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Se on vain jonkun keksimä hieno keino taas pyörittää asioita ja nyhtää rahaa. Kuitenkin kaikki maailman pahoinvointi lähtee itsekkyydestä ja näillä näkymillä siitä ei olla parantumassa vielä pitkään aikaan. Ne ketkä omaavat epäitsekkäitä ominaisuuksia jyrätään aika surutta.
lainaa
jaxoni

16.06.2011 klo 18.49

Pitkästä aikaa sai naureskella. Ehdottomasti 3 tähden leffa. Alien möröllä oli parhaat läpät koko leffan ajan. Muutenkin aika rento tyyppi :)
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

07.07.2011 klo 18.27

Tjaa, ihan hauskahan leffa tämä oli. Ei niin hyvä kuin Shaun of the Dead tai Hot Fuzz, mutta viihdyttävä kuitenkin. Olihan tässä ärsyttävyyksiä, kuten esim. osa tyhmästä alapäähuumorista ja juurikin tuo turha provo.

Semmonen 3/5
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova