Tuorein sisältö

Sucker Punch

Ensi-ilta: 15.04.2011
Genre: Fantasia, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

15.04.2011 klo 16.15 | Luettu: 16560 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Zack Snyder visioi sarjan musavideoita, joissa Baby, Scary, Sporty, Ginger ja Posh Spice runnovat mutanttinatseja ja jättiläissamuraita. Jeaaah!! Fantasiat täytyy sitoa yhteen. Kenties Snyder aluksi tuumi, että siinä olisi särmikäs kehyskertomus, jos sankaritar olisi seksiorja bordellissa. Tyttöparka tahtoo päästä pakoon. Voimafantasiat ovat hänen uniaan. Esimerkiksi, jos hän pakomatkalla tarvitsee sytkäriä, jonka hän voi saada vain miellyttämällä asiakasta, hän fantasioi taistelevansa lohikäärmettä vastaan. Fiksua? Ei tämä vielä riitä - totesi Snyder itse. Sucker Punch on elokuva, jossa mielisairaalaan suljettu tyttö kuvittelee olevansa seksiorja, joka toisinaan kuvittelee olevansa soturitar. Mitä helvettiä, siinäpä maltillisesti muotoiltu kysymys.

Sucker Punch imee, muttei imuta: tästä ei saa otetta. Väännetään asia rautalangasta. Toimintafantasia ei ole totta elokuvan sisäisessä maailmassa, eikä se ole edes kuvitelmaa, vaan kuvitelmaa kuvitelman sisällä. Jos joku kuolee sodassa pahuutta vastaan, siirrymme takaisin bordelliin ja näemme, että samalle henkilölle kävi köpelösti tuollakin todellisuuden tasolla. Sitä saa arvailla, miten kellekin kävi oikeasti, sillä "todellisessa todellisuudessa" emme usein vieraile. Ja kun puhumme "todellisesta todellisuudesta", puhumme surrealistisesti valaistusta ja tarinankin suhteen epämääräisestä Snyder-todellisuudesta.

Sankaritar "Baby Doll" surmaa vahingossa siskonsa yrittäessään taistella isäpuoltaan vastaan. Tämän kertomiseen ei sanoja tarvita, asia tulee selväksi kuvakerronnan kautta. Leffa alkaa vaikuttavan surumielisenä ja raadollisena kiiltokuvatragediana, johon verrattuna myöhempi unelmointi edustaa pelkurimaista tarinankerrontaa. Se tulee selväksi, että pöpilä on paha paikka, vaikkemme siellä aikaa vietä. Bordellifantasiassa mestan julmaa omistajaa näyttelee sama mies kuin erästä hoitajaa. Enpä tiedä, voidaanko tämä tulkita kuin siten, että psykopaattinilkit käyttävät nuoria tyttöjä hyväkseen ja ovat valmiita tappamaan heidät tai pahempaa. Sucker Punch on tätä - ja samaan aikaan ikäraja PG-13 mielessä tehtailtua munatonta valopallohuttua teineille.

Bordelli on fantasia, koska hän, joka fantasioi, tuntee itsensä hyväksikäytetyksi - eikö niin? Teiniystävällisyys näkyy siinä, ettei mitään julmaa näytetä. Se olisi loogista, jos Baby Doll vaikkapa sulkeutuisi kammariin irstaan plösön kanssa ja seuraavaksi näemme fantasiataistelun, jossa tyttö ja Shrek painivat. Mutta ei. Fantasiabordelli on fiini mesta. Varakkaille herroille pitää tanssia, ennen kuin he saavat sen pystyyn. Baby Doll on uskomattoman hyvä tanssija! Näin lausutaan toistuvasti, muttemme näe edes tanssia. Tanssi on se taikatemppu, jolla toimintaunet käynnistyvät. Tässä ei ole järjen häivää. Kuvittele, että pääsi on sekaisin. Olet hajoamassa elämän tuskaan. Kun juot kossua, alat ymmärtää, mitä sinun on elämälläsi tehtävä. Päätät juoda pullon WC-ankkaa. Selvittyäsi kouristelukohtauksesta, huomaat tienanneesi tonnin. Tässäkään ei ollut mitään järkeä.

Tykkään Snyderin visuaalisista visioista - hohtavasilmäinen minigunilla hidastetusti räiskivä samuraijätti hymyilyttää väkisinkin -, mutta Snyder on niitä harvoja omaperäisiä ohjaajia, jotka pitäisi laittaa kuriin studiopomojen toimesta. Sucker Punch on kaikki ne kirosanat, joilla viitataan älynlahjojen vähäisyyteen, mutta yksi asia on vielä käsiteltävä. Onko tässä kulttileffan aineksia? Kultin syntymiseen ei tarvita laatua, vaan jonkintasoista omaperäisyyttä ja se, että joku adoptoi tunnelmat omikseen.

Heavy Metal on kulttielokuva. Heavy Metal ja Sucker Punch ovat episodimaisia, musiikkiin tukeutuvia, omalla logiikallaan toimivia kömpelöitä häröilyjä. Heavy Metal on väkivaltainen ja pornahtava roskafantasia hevareille, jotka heiluttavat lettiä jo nähdessään Manowarin kansitaidetta Anttilassa. Saattaisiko Sucker Punch kiinnostaa nuorta naista, jolla on PlayStation ja World of Warcraft -tili? Häntä hermotuttaa, kun henkisesti 12-vuotiaat urokset inisevät kuulokemikkiin, että näytä tissit tai tee voileipä, vaikka hän on kovis Killzone kolmosessa. Korostetun videopelimäinen Sucker Punch kertoo osuvammin siitä, kuinka tytötkin voivat potkia robotteja ja örkkejä, kuin mistään, millä olisi mitään merkitystä muillekin kuin Killzone-Katariinalle. Sucker Punchin tytöt ovat laitettuja. He eivät tahdo miellyttää miehiä, he vain tahtovat näyttää hyvältä. Heidän mechinsä on pupulla koristeltu. Ymmärräisin hyvin Killzone-Katariinaa, jos hän kertoisi nauttineensa Sucker Punchista, kunhan hän vitsailisi, että vaginakin vuotaa hallitummin kuin Snyderin pää.

Uudesta Heavy Metal -elokuvasta on ollut puhetta. Muun muassa David Fincher ja
James Cameron suunnittelevat ohjaavansa siihen omat episodinsa. Ottakaa pojat Snyder mukaan, ilman muuta, mutta antakaa sille aikaa korkeintaan vartti.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Rio... Von Hertzen Brothers... >

Keskustelut (6 viestiä)

Videopelaaja

Rekisteröitynyt 18.12.2010

15.04.2011 klo 19.40

Heavy Metal näyttää enemmän katselemisen arvoiselta, ei tosin siksi, että se on animaatio, vaan se on ehtaa kasaria ja ilmestynyt aikana, jolloin kysiesen musiikin genre oli kovassa suosiossa.

Muuten elokuvan robotti näyttää Bioshockin Big Daddylta ja Chrono Triggerin Robolta.
lainaa
Ozcar

Rekisteröitynyt 20.11.2008

15.04.2011 klo 22.22

Taistelukohtauksia jaksoi katsella puoli tuntia, juonta nyt "jännitti" tunnin merkeille asti, lopun sietikin sitten joko vähäpukeisten tai kouluasuisten tyttöjen ansiosta. Usein samalla aikaa.
lainaa
Falafel

Rekisteröitynyt 04.01.2011

16.04.2011 klo 13.59

Miksihän Ylekin uutisoi tällaisesta..
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

16.04.2011 klo 14.32

En tiedä, onko tässä nyt mitään kauhean omaperäistä. Kaikki tämä on nähty jos vähääkään seuraa sarjakuvia, pelejä, animea tai nykypäivän cg-maalauksia. Kaippa se sitten on saavutus saada harkitsematonta konseptitason sotkua valkokankaalle.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

17.04.2011 klo 22.14

Onkos tää samaa paskaa kuin Bitch Slap? Meinaan siinä ainakin ensimmäisen minuuttien aikana suorastaan hyppäsi ne digitaaliset taustat silmille ja sitten leffa oli niin järjettömän paska että skippasin puolet leffasta ja lopetin katsomisen kesken.
lainaa
Bamboocha

Rekisteröitynyt 17.09.2007

18.04.2011 klo 22.08

Jooh kävin kattoos. Ja eihän siinä mitään järkeä ollut.

Ekan taistelukohtauksen aiheuttama myötähäpeä aiheutti pari hajoamista, mutta onnistuin pitämään itseni teatterissa loppuun asti, vaikka leffa kovasti yrittikin mua sieltä häätää.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova