Tuorein sisältö

Conan the Barbarian

Ensi-ilta: 26.08.2011
Genre: Fantasia, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

24.08.2011 klo 22.00 | Luettu: 21789 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Alkuvoimaisen vetelää sontaa tarjoaa Conan the Barbarian. Tämä on murha: uutta Conania on suunniteltu vuosikymmeniä, joten uusi Conan surmaa isäin ja poikain haaveet. Paljoa ei pyydetty. Väkivaltaa ymmärtävä menomies, kenties Zack Snyder, olisi keittänyt sopat jopa näistä aineksista: perustarinasta ja veikeännäköisistä näyttelijöistä. Uskoin Marcus Nispelissä piilevän potentiaalia, vaikka näyttävän The Texas Chainsaw Massacre -kierrätyksen ohjaaja vaikutti taantuneen jo Friday the 13th -kierrätyksen aikoihin. Nispel tietää vähän teurastamisesta, mutta ei mitään toiminnasta tai eeppisestä kerronnasta. Seuraisin kirkkain silmin pelkkiä kuvauksia, kun näyttelijät miekkailevat, mutta leikkaapa sama materiaali silpuksi ja hukkaa osa silpusta.

Voiko leffa olla arvoton, jos sankari kirjaimellisesti syntyy taistelukentälle? Rajulla asenteella ja sen tuotteistamisella on eroa. Conan on cimmerialainen alfauros. Cimmerialaiset ovat koviksia. On helppoa luonnostella tuote tämän idean pohjalta, mutta optionörttien piti täyttää tarinan aukotkin. Mukaan on lisätty standardienmukaista neitimieskamaa, kuten barbaari-isin rakkaudentunnustus barbaaripojalle, ja tyylitelty rakastelukohtaus (Conanin ja naisen välillä), joka sopisi 80-luvun romanttiseen huh huh -elokuvaan. Katsojat tykkäävät Conanista, Conan on siis sankari, päätteli joku. Koska cimmerialaiset tapetaan, Conanista varttuu koston nimeen vannova hymypoika, joka jeesustelee lähimmäisenrakkautta harjoittavien piraattien kanssa. He pelastelevat orjia. Kilttiä heiltä.

Jason Momoa näyttelee Conania kuin Angelina Jolie Lara Croftia. Hänellä on seksikäs virne, isot tissit ja sälpäkkä perse, mutta ei syvyyttä, ei haavoittuvaisuutta, jota sankari tarvitsee ollakseen muuta kuin piirroshahmo. Asiantuntijoiden mukaan aito Conan on vahva kuin karhu ja viekas kuin kettu. Arnold Schwarzeneggerin jäykkää Conania on kritisoitu, mutta väittäisin sen heijastuneen suoritukseen, kuinka Iso-Arska on tosielämän Conan: karismaattinen, älykäs ja kaikessa menestyvä mörssäri, joka nousi kuninkaaksi. Momoa on rantaleijona. Hän varmasti olisi vakuuttava Prätkähiiret-elokuvassa, kun marsilaisen rotan on tarkoituskin artikuloida kuin hengenpelastaja Baywatchissa.

Osaako Momoa taistella, ken tietää. Nispelin villi ohjaustyyli on lainassa alkoholisteilta. On villiä horjua ja kaatuilla ja täristä. Filmi menee valitettavan usein poikki. Se unohtuu, miten tapahtumat liittyvät toisiinsa. Vaikkei leffa näytä kolmiulotteiselta edes silloin, kun joku osoittaa miekalla suoraan kameraan, leffaa on katsottava viinipullon pohjan läpi. Olen säälittävää kyllä alkanut tottua tällaiseen jätteeseen, mutta kun sain heti perään katsoa toisen, tavallisen, valoa ja värejä sisältävän elokuvan, muistin miten vihaisia meidän pitäisi olla. Jos 3D-elokuvia on pakko tehdä, olisi millä tahansa standardeilla asiallisempaa työntää Momoan pakarat katsojan naamaan, kuin veloittaa lisää sumennetusta 2D:stä.

80-luvun Conan on klassikko kiitos uniikkien tunnelmien, joita äijyyden asiantuntija John Milius viritti mahtavan ääniraidan ja outojen näyttelijöiden tukemana. Nispelin Conanilla ei ole potentiaalia olla kuin viihdyttävää törkyä, eikä se ole sitäkään. Uusi Conan on verinen! Digitaalisia roiskeita on koodattu muun muassa kohtaukseen, jossa mies lyö selkänsä kiveen. Tissit on paljastettava! Mutta milloin? Öh, kysytään extralta, jos se vilauttaisi. Momoan takapuolta mainostettuani tahdon uhota, että pääpahiksen sadistinen noitatytär nähdään alasti toivottavasti jo seuraavassa painajaisessani. Elokuva ei palvellut, elokuva koettaa olla vain sitä, mitä sen markkinatutkimuksia tuijottavien studiopomojen mielestä pitäisi olla. Nispel on splatter-ohjaaja, joka tekee vaikutuksen vain kerran, kun hänen käsketään olla ällöttävä.

Näyttelijät älkää nolostuko. Ette saaneet tilaisuutta, ette oikeita hahmoja. Voin vihjata, että pahan sotaherran ja hänen tyttärensä välillä on kieroutuneita seksuaalisia jännitteitä, mutta tämän lauseen lukemiseen kuluu enemmän aikaa, kuin niiden jännittyneiden sekuntien kokemiseen. Naputtaisinko vielä pari sanaa naispäähenkilöstä? En.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Joss Stone - LP1... Laura Sippola & Tuki... >

Keskustelut (16 viestiä)

k3ttu

24.08.2011 klo 23.23

Conanista ei sen enempää olekaan, mutta tuo Momoan dissaaminen oli pienoinen "järkytys". Eikö lihakset ja järki sitten sovi samaan kroppaan, ken tietää. Mutta Momoan roolisuoritus HBOn Game of Thrones - sarjassa oli mielestäni aivan jäätävän hieno.

Tämä leffa suoritus on siis joko samanlainen ja olen vain hölömö, tai sitten leffa itsessään on niin p*ska, ettei Momoa edes yritä pelastaa sitä :D
lainaa
Jugi

25.08.2011 klo 00.48

Mä arvasin, että ne kusee tän. Ehkä se vaan menee niin, että kaikkien aikojen parhaasta sarjakuvahahmosta ei saada sen ansaitsemaa leffaa sitten millään.
lainaa
Weteraani

25.08.2011 klo 11.05

Asiantuntijoiden mukaan aito Conan on myös enempi antisankari kuin sankari ja enempi seikkailija kuin kostaja mutta ketäpä tämä kiinnostaisi kun joka saatanan elokuvasta pitää nykyään tehdä kostotarina.
lainaa
Jou

25.08.2011 klo 14.48

en kyl ymmärrä peltosta nyt taas yhtää. 1 tähti???!!!!! kyseessä on yks vuoden kovimmista leffoista. tosi makeeta toimintaa ja kuvausta ja hieno tarina ja näyttelijät. 3d on myös tosi siisti. voisit kyl vähän paremmin perustella. 5/5 toivottavasti oscarit arvostaa tät leffaa enemmän kun peltonen. no varmasti koska tää on niin hyvä
lainaa
huhhuh

25.08.2011 klo 16.54

k3ttu kirjoitti:
Conanista ei sen enempää olekaan, mutta tuo Momoan dissaaminen oli pienoinen "järkytys". Eikö lihakset ja järki sitten sovi samaan kroppaan, ken tietää. Mutta Momoan roolisuoritus HBOn Game of Thrones - sarjassa oli mielestäni aivan jäätävän hieno.

Tämä leffa suoritus on siis joko samanlainen ja olen vain hölömö, tai sitten leffa itsessään on niin p*ska, ettei Momoa edes yritä pelastaa sitä :D


Momo on paska. On katsottu kaikki Stargatet jossa homo ...anteeksi Momo esiintyi. Puisevampaa näyttelijää saa hakea.
lainaa
Mört

25.08.2011 klo 17.57

Arnoldin Conan barbaari vaan on lyömätön klassikko jota ei voi muutakun ihailla ja mahdoton ylittää. Seuraavaksi varmaan commandoa raiskaavat.
lainaa
Raimu

Rekisteröitynyt 07.10.2009

25.08.2011 klo 18.22

Kuka nyt tahtoisi elää maailmassa, jossa Commandolla ei olisi konsensuksella päätettyä tolkutonta gay-pohjavirettä?
lainaa
Aatu

25.08.2011 klo 22.46

Stargate Momoa on ihan hyvä näyttilijä ja ainakin Stargatessa hoiti hyvin tyhmän lihaskimpun roolin. Tässä puhutaan uudelleenfilmasoinnista. Onko juoni sma kuin Arskan leffoissa vai onko vain kyse samasta henkilöstä? Totta sekin, että Conan oli nimenomaan antisankari, jos sen ovat menneet pilaamaan niin sääli. Pakko tuo on kuitenkin mennä katsomaan. Varmasti viihdearvoltaa vähintään neljän, todennäköisesti viidentähden arvoinen elokuva, vaikkei mikään taiteellisuuden huipentuma olekkaan. Lisäksi näitä menneisyyteen(ennen 1800-lukua) liittyviä suurella rahalla tehtyjä toimintaelokuvia tehdään niin säälittävän vähän, että nämä muutaman harvat vuodessa tulevat pitää nähdä.(Tämä taitaa olla vasta kolmas Eaglen ja Pirates elokuvien jälkeen.) Tosiaan kyllästynyt niihin pyssykuviin, mitä tulee liukuhihnalta.

Ja tosiaan Peltosen yksi tähti kiirii siitä, että tämä on varmaan erinomainen. Mietin meenkö katsomaan tämän, Captain American ja Apinoiden Planeetan. Jo tästä arvostelusta voi päätellä, että tämä Conan tulee olemaan näistä minulle mieluisin.
lainaa
Stanaldo

Rekisteröitynyt 26.08.2009

26.08.2011 klo 00.29

Trailerin perusteella Momosta puuttuu uhka ja uskottavuus. Myöskin liian pieni kokoinen Conaniksi. Varmasti viihdyttävä leffa, jonka unohtaa viikossa.
lainaa
Evoxia

26.08.2011 klo 02.25

Stanaldo kirjoitti:
Trailerin perusteella Momosta puuttuu uhka ja uskottavuus. Myöskin liian pieni kokoinen Conaniksi. Varmasti viihdyttävä leffa, jonka unohtaa viikossa.


Tämä johtuu sitten kuvaustavasta ja/tai käsikirjoituksesta sillä Game of Thronesissa Momoasta on saatu todella uhkaavan oloinen ja Momoa vielä näyttää isolta.
lainaa
Aatu

26.08.2011 klo 09.35 1 tykkää tästä

Momoahan on 5-senttiä Arskaa pidempi ja muutenkin hyvin suurikokonen, muttei kuitenkaan mikään jätti.
lainaa
Oktoras

26.08.2011 klo 15.53

Tuo nykyelokuvien toimintakohtausten täysi kaaottisuus ja hirveä kameran heilutteleminen saa minulla sellaisen oksennusreaktion että oksat pois.

Hienoa katsoa elokuvaa, kun kaikki toimintakohtaukset on sitä että odottaa että hästääminen loppuu, ja taas voi veikkailla kuka voitti ja mitä tapahtui. Kokonaiskuvan pitäminen tapahtumista on monesti aivan mahdotonta.

Olisi hienoa jos nykyiset elokuvantekijät hankkisivat kunnon telineet johon kameran saisi kiinni, ja hommaisivat sen verran enemmän laajakuvaputkea että nopeassakin toiminnassa näkyisi edes hieman vakaampaa kamera-ajoa ja enemmän tilannetta. Onhan se hienoa kun jo parikymmentä vuotta sitten osattiin tehdä parempaa jälkeä senaikaisella kalustolla.
lainaa
ollijo

28.08.2011 klo 03.15

Stargate atlatiksessa nähtiin että Momoa on about maailman huonoin näyttelijä. GoT'ssa hieman parantanut suoritustaan johtuen siitä ettei tarvinnut puhua lausettakaan ymmärettävää kieltä. Vanhana Conan-sarjakuvien ystävänä skippaan elokuvan, enkä tule menettämään sekuntiakaan untani miettien ratkaisuani. Kaikista vain ei ole Conaneiksi.
lainaa
Kursori

Rekisteröitynyt 15.04.2009

30.08.2011 klo 20.36

Game of Thronesissa Jason Momoa oli täyttä kultaa, kysykää vaikka Viserys Targaryenilta.
lainaa
jäyhäkalu

30.08.2011 klo 22.59

huhhuh kirjoitti:
k3ttu kirjoitti:
Conanista ei sen enempää olekaan, mutta tuo Momoan dissaaminen oli pienoinen "järkytys". Eikö lihakset ja järki sitten sovi samaan kroppaan, ken tietää. Mutta Momoan roolisuoritus HBOn Game of Thrones - sarjassa oli mielestäni aivan jäätävän hieno.

Tämä leffa suoritus on siis joko samanlainen ja olen vain hölömö, tai sitten leffa itsessään on niin p*ska, ettei Momoa edes yritä pelastaa sitä :D


Momo on paska. On katsottu kaikki Stargatet jossa homo ...anteeksi Momo esiintyi. Puisevampaa näyttelijää saa hakea.


Mitäs pyytelet anteeksi.Atlantis oli iha nyvä ja Momo siinä mutta ei muussa.
lainaa
Porttikielto

13.06.2012 klo 12.11

Itse pidin elokuvasta, oli viihdyttävä ja katsoo useammin kerran, Momoassa on karismaa, jättää arskan patsastelun varjoonsa, Liikkuvaisempi on momoa kuin arska.

Riippuu että miltä näkökannalta elokuvaa analysoi, joidenkin mielestä ripulia, joidenkin mielestä positiivinen yllätys

Tietysti Conan 81 on kulttikamaa mutta ei tämä (omasta mielestä) ollut huono, ihan hyvä mutta.

Peltosen tekstit on aina viimesen päälle laatua !
:)


onko peltonen miten nuorena aloittanut kirjoittamisen ?

mistä lähti inspis kriitikon työhön, tiesitkö että tulisit olemaan kriitikko nuorena ?
lainaa

Kirjoita kommentti
Joulukisat 2022
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova