Tuorein sisältö

Steam-beta Linuxille testiin lokakuussa

27.09.2012 klo 16.30 | Luettu: 10862 kertaa | Teksti: Veera Rouvinen


Valve julkaisee lokakuussa pitkään odotetun Linux Steam -betansa Ubuntu 12.04 -käyttöjärjestelmälle. Ensimmäisenä betatestiin Valven peleistä pääsee Left 4 Dead 2.

Valve aloittaa jo ensi viikolla oman sisäisen betatestauksensa, mutta haluaa tuoda betan myös laajemman yleisön testattavaksi kaikkien mahdollisten bugien kartoittamiseksi. Ilmoittautuminen testaajaksi avautuu lähiviikkojen kuluessa. Valituksi tulemiseen ei vaikuta se, omistaako ennestään Left 4 Dead 2 -pelin tai onko jo valmiiksi Steamin käyttäjä. 1000 testaajaa valitaan Valven päättämien, julkistamattomien kriteerien perusteella.

Lue koko juttu ja seuraa tilannetta täällä.

V2.fi | Veera Rouvinen
< GRID 2 Chicagossa ja... EA perustaa Suomeen ... >

Keskustelut (21 viestiä)

ALTHiR

Rekisteröitynyt 26.10.2010

27.09.2012 klo 16.36

Kuulostaa hyvältä :3
lainaa
Derp

27.09.2012 klo 16.42

Linux Steam-käyttöjärjestelmää odotellessa?
lainaa
herkkules

27.09.2012 klo 17.58 1 tykkää tästä

Mjaa.... mitens sitten jos on Debian? Linuxihan sekin on.
lainaa
jalmari

27.09.2012 klo 18.37 1 tykkää tästä

Eiköhän tuo Ubuntu ole vain se jolla ne itse sitä aluksi kehittävät, joten luulisi kyllä että toimii ihan millä tahansa distrolla.
lainaa
fdsdfsfdsfdsfdsfds

27.09.2012 klo 20.55 3 tykkää tästä

olen hiukan tyhmä mutta mikä linux edes on? :D
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

27.09.2012 klo 22.39 3 tykkää tästä

fdsdfsfdsfdsfdsfds kirjoitti:
olen hiukan tyhmä mutta mikä linux edes on? :D


GNU/Linux on käyttöjärjestelmä, kuten Windows ja OS X.

Wikipedia kirjoitti:
Linuxia voi käyttää monissa tietokonelaitteissa, muun muassa matkapuhelimissa, taulutietokoneissa, pelikonsoleissa, palvelimissa ja supertietokoneissa.


http://fi.wikipedia.org/wiki/Henkil%C3%B6kohtainen_tietok
http://fi.wikipedia.org/wiki/Linux

:P
Muokannut: Dekonega 27.09.2012 klo 22.39 lainaa
winuser

28.09.2012 klo 00.11

Voiko päästä beta-testaajaksi jos ei ole Linuxia vai onks tää vaa niille jotka on ostanut Linuxin?

lainaa
Skutah

28.09.2012 klo 07.29

winuser kirjoitti:
Voiko päästä beta-testaajaksi jos ei ole Linuxia vai onks tää vaa niille jotka on ostanut Linuxin?



Eihän Linuxia tarvii ostaa.
lainaa
Skutah

28.09.2012 klo 07.34

Siis tarkoitan että sen voi lataa ihan ilmaiseksi. Meet vaan Ubuntun sivuille ja lataat sen.

Voishan taas pitkästä aikaa lataa asentaa Linukan koneeseen. Ite oon vaan tykännyt SuSe Linuxista.
lainaa
RtA

28.09.2012 klo 10.49

Tämähän toimii myös Mintillä koska se perustuu Ubuntuun mutta on heti valmis
lainaa
asdff

28.09.2012 klo 13.36 1 tykkää tästä

herkkules kirjoitti:
Mjaa.... mitens sitten jos on Debian? Linuxihan sekin on.


no sitten et pääse käyttämään tuota, simppeliä :)
lainaa
turhaaaNiinturhaaaaa

28.09.2012 klo 20.28

hullua tehdä tollasii systeemeitä jollee linuxille, eihän sitä ees käytä kukaan

tekisivät mielummin vaikka hl 2 episodeja

lainaa
hianoo

28.09.2012 klo 20.29

kun toi steam on linuxille tarkottaaks se että kaikki pelit on kans ilmasii?
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

29.09.2012 klo 01.39 2 tykkää tästä

hianoo kirjoitti:
kun toi steam on linuxille tarkottaaks se että kaikki pelit on kans ilmasii?

Steam on sisällönvälityspalvelu, ja ns. some-ohjelmisto. GNU/Linux-käyttöjärjestelmä itsessään on vapaasti saatavilla tuhannessa eri muodossa, ja Steam-ohjelmiston voi ladata GNU/Linuxille ilman kuluja, mutta Steamin peleistä pitää ihan tavalliseen tapaan maksaa.

Tähän poikkeuksena Steamista saatavilla oleva F2P-sisältö. Eli Team Fortress 2:n saa maksamatta mitään, jne. Mutta Left4Dead:sta pitää maksaa. Tosin beta-vaiheessa ilmeisesti sen saa ilman mitään kuluja itselleen kokeiluun ainakin väliaikaisesti.

Jos omistat jo Valven pelit, he ainakin antavat GNU/Linux-versiot ilmaiseksi kuten kaiken järjen mukaan kuuluukin. Maksat pelin käyttöön oikeuttavasta lisenssistä, et oikeudesta käyttää pelin tiedostoja. Ja moninpeli tulee toimimaan Windowsin, OS X:n, ja GNU/Linuxn välillä ilman sen kummoisempaa murhetta.

...

Tosin vaihtoehtoisia näkemyksiä on myös edelleen olemassa ilmassa... Nuoremmat pelaajat eivät ehkä käsitä sitä, että moninpeli eri alustojen välillä on ihan tavallinen juttu, joka toimii sellaisenaan, ja jonka oletetaan kuuluvan kaikkiin peleihin vakiona mukaan. Kuten oli vielä 90-luvulla.

Hyvin usein kuitenkin se tarkoituksella ja täysin tahallisesti estetään. Esim. Call of Duty Black Ops:n kanssa Activision ja Aspyr tarkoituksella rikkoivat yhteensopivuuden Windowsin ja OS X:n välillä, jotta voitaisiin myydä ihmisille kaksi kopiota Black Ops:sta. (naamapalmu) - Valve hinkkasi tätä käytäntöä vastaan Steamissa, mutta heidän oli pakko antaa Activisionille periksi asiassa.

http://store.steampowered.com/app/42700
http://store.steampowered.com/app/214630

Vielä Call of Duty 4:n moninpelissä Windows ja OS X -asiakasohjelmistoilla pelaavat voivat pelata toisiaan vastaan ilman ongelmia. Vieläpä palvelimilla, joita pyörittää GNU/Linux-palvelinohjelmisto. Sitä en tiedä kuinka paljon rahaa tämä tuottaa Activisionille, mutta sen tiedän, että se ainakin haittaa Call of Duty -pelaajien yhteisöä, kun tiivistä yhteisöä revitään tällä tavalla kahtia kahteen eri leiriin. Se todennäköisesti johtaa näiden eri leirien välisiin nahinointeihin, jotka ovat täysin turhia, ja olisivat helposti vältettävissä.
Muokannut: Dekonega 29.09.2012 klo 02.27 lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

29.09.2012 klo 02.04 2 tykkää tästä

asdff kirjoitti:
herkkules kirjoitti:
Mjaa.... mitens sitten jos on Debian? Linuxihan sekin on.
no sitten et pääse käyttämään tuota, simppeliä :)

Ei pidä paikkaansa. Ubuntu ei ole käyttöjärjestelmä, vaan GNU/Linux-käyttöjärjestelmän jakelu. Ubuntu-jakelu rakennetaan aina tietyin väliajoin Debian-jakelun materiaalista. Canonical lisää Debiaaniin oman brändäyksensä, omat pätsinsä, ja he tekevät monta muutakin pienempää hienosäätöä Debian-jakeluun.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Ubuntu-jakelulle tehtävät sovelluspaketit ovat enemmän tai vähemmän täydellisesti yhteensopivia Debianin kanssa. Kun Steam tulee Ubuntulle, se tulee todennäköisesti toimimaan myös Debianilla ilman (isoja) muutoksia perusjärjestelmän osiin.

Se miten sitten saa käsiinsä tämän Steamin Gnu/Linux-paketin on toinen juttu. Jos Valve on speksannut Steamin Ubuntun kirjastoja vasten, he todennäköisesti jakavat GNU/Linux Steamin Canonicalin Ubuntu Software Center:n kautta. Henkilökohtaisesti toivon, että Valve laittaisi paketin myös tarjolle kotisivuilleen, mutta tuskin he niin tekevät.

GNU/Linux Steam toimitetaan todennäköisesti DPKG-paketissa, jonka voi noukkia Ubuntusta pakettivarastosta, tai lähimmästä Mediafire-jaosta, joka on poimittu siitä Ubuntun pakettivarastosta. Ja jonka voi sitten Debian-sukuun pohjautuvissa jakeluissa asentaa asellaisenaan järjestelmään, olettaen, että vaatimukset täyttyvät, ja ristiriitoja ei ole.

On hyvin todennäköistä, että kun Valve julkaisee GNU/Linux Steamin, näemme Slashdotin täynnä artikkeleita, joissa joku idiootti on purkanut Steamin DPKG-paketin osiin, ja tutkinut mitä kirjastoja ja kirjastojen versioita Steam tarvitsee toimiakseen, ja laittanut Steamin pyörimään jossain täysin erillaisessa GNU/Linux-käyttöjärjestelmän sukuhaarassa.

Vaikka GNU/Linux-jakeluita on varmaan tuhansia, ne kaikki pohjaavat tavalla tai toisella joko Redhat-sukuun (Esim. Fedora), Debian-sukuun (Esim. Ubuntu), tai Slackware-sukuun (Esim. SuSe). Lisäksi on vielä erikseen "Vanilla-perheet" kuten Gentoo, ja LFS, jotka eivät varsinaisesti ole sukua keskenään, vaan pienempia itsenäisiä sukuhaarojaan, joita yhdistää se, että ne kaikki käyttävät suoraan "yläjuoksun sorsapaketteja", ja "mausteiden" lisääminen on käyttäjälähtöistä, sen sijaan, että joku olisi päättänyt sinun puolestasi mitä soppaan laitetaan. :P

tl;dr - Kirjoittaja herkkuleksen ei kannata olla turhan huolissaan, jos jaksaa vähän säätää, saa Ubuntua varten speksatun GNU/Linux Steamin toimimaan Debianissa todennäköisesti ihan sellaisenaan.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

29.09.2012 klo 02.59 2 tykkää tästä

turhaaaNiinturhaaaaa kirjoitti:
hullua tehdä tollasii systeemeitä jollee linuxille, eihän sitä ees käytä kukaan - tekisivät mielummin vaikka hl 2 episodeja


Pelasitko tänään jotain moninpeliä? Käytit todennäköisesti palvelinta, joka pyöri GNU/Linuxissa, jos pelasit jotain, oli se sitten PS3:lla tai Windowsilla. Käytätkö muuten Android-puhelinta? Käytät GNU/Linuxia päivittäin, jos omistat Android-puhelimen. Entäpä millainen reititin sinulla on? Katsotko paljon televisiota? Minkälainen digiboxi sinulla on? Oletko vieraillut lähiaikoina WWW-sivuilla? Esim. V2.fi muuten pyörii Redhat Enterprise Linux 5 -palvelimen päällä... Jos edes muutama näistä loksahti kohdalleen, olet käyttänyt GNU/Linuxia joko suorasti tai epäsuorasti.

Keskeinen esittämäni idea nyt tässä on, että ihmiset käyttävät päivittäin GNU/Linux:a eri askareissaan, mutta he eivät välttämättä näe sitä siellä taustalla toiminnassa lainkaan. On totta, että GNU/Linux-käyttöjärjestelmän työpöytä-käyttö on ehkä 2% luokkaa, mutta esim. palvelinohjelmistoissa Linux löytyy arviolta yli 60% kaikista maailman palvelimista. Linux on myös sulautettujen laitteiden kuningas, ja se skaalautuu tulitikkurasiasta aina kymmenen suurmman supertietokoneen sisälle.

Yksi suurimpia esteitä GNU/Linux työpöytä-käytölle on ollut kaupallisten AAA-tasoisten pelien, sekä niitä varten kohdennetun jakelukanavan puute. Steam täyttää tätä pahaa aukkoa tarjoamalla ainakin sen kaupallisten pelien jakelukanavan. Todennäköistä on, että jos Valve onnistuu, GNU/Linuxin työpöytä-käyttäjien määrä lähtee nopeampaan kasvuun. =)

Saisi silti kyllä se Episode 3 tulla sieltä ulos. En kyllä pistäisi pahaksikaan sitä, jos se on muutettu Half-Life 3:ksi. Mutta en tykkää kyllä yhtään siitä, että Episode 2 jätettiin cliffhangeriin, ja jos sitten ei tule Episode 3:a lainkaan ulos.
lainaa
terveisia_pcsta

29.09.2012 klo 11.05 1 tykkää tästä

Dekonega, nyt ne lääkkeet.
lainaa
pööpöileväapina

01.10.2012 klo 01.49 1 tykkää tästä

Suosittelen kokeilemaan ;). Perustuu Ubuntuun, mutta omasta mielestä mukavempi käyttää http://pinguyos.com/ ja hienompi.

Lainattua tekstiä sivuilta :) : "Pinguy OS an out-of-the-box working operating system for everyone, not just geeks " Eli sopii alottaville ja hc käyttäjille :)

Tämä on vanhempaa Pinguy OS saagaa (11.04.1) http://pinguy-os.sourceforge.net/, mutta tähän saa kaikki hassun hauskat efectit toimimaan ja jotkut pitää jopa parempana. Itse en vielä osaa sanoa kumpi on parempi.. Tuo uudempi kyllä käytössä, jos tuo steamkin siinä toimii ;).
lainaa
pööpöileväapina

01.10.2012 klo 02.11 1 tykkää tästä

Dekonega: Hyvää tekstiä!

Jokaiselle tiedoksi, joka haluaisi kokeilla linuxia. Voit kokeilla sitä vaikka usb tikulta ilman, että koneellasi muuttuu mikään! Voit ajaa sitä ns. live tilassa, joten ei muuta kuin image (levykuva) polttamaan dvd:lle tai usb tikulle ja kokeilemaan. Usb tikulta linux toimii jo paljon nopeemmin kuin Windows :D. Kokonaan asennettuna nopeusero on järkyttävä. En enään malta käyttää Windowsia, kun on tottunut nopeuteen.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

01.10.2012 klo 18.50

pööpöileväapina kirjoitti:
Suosittelen kokeilemaan ;). Perustuu Ubuntuun, mutta omasta mielestä mukavempi käyttää http://pinguyos.com/ ja hienompi.


Kiitos! Ja kun noita jakeluita nyt oikeasti on niin jumalaton määrä, niin Distrowatchista voi katsella mikä on tällä hetkellä ns. in, ja mikä out. Mint Linuxin kehittäjillä näyttäisi menevän lujaa, sillä ne pudottivat Ubuntun pois ykkösijalta, jossa se oli istunut varmaan viisi tai kuusi vuotta. ;-D

http://distrowatch.com/

Luulen, että syynä oli enemmän se, että Ubuntu siirtyi Unityyn, Gnome 2:n tai täysimittaisen Gnome 3:n sijaan. Lisäksi Mint ei välitä ohjelmistopatenteista (multimedialiitännäiset lähinnä) ja on täysin laiton jakelu Yhdysvalloissa. Mint on myös Ubuntu-pohjainen. :)

Oma suosikkini parini on Debian ja Gentoo. Kumpikin taipuu hyvin melkein mihin vain. Slackware on hyvä Debianin vaihtoehto, ja SourceMage Gentoon vaihoehto.
lainaa
eiheIvata

01.10.2012 klo 22.28

ai että upuntut ja lupuntut voi impata ilmatteex mut sit pitäs maksaa jostai peleist??? ehei! en maksa!

jossei valve tee open soursea linux käyttäjille niin pysykoon läski kabe vaa pc puolella rahastamassa

ite se ahne plösö kuitenki käyttää kaikkii open sorse jutskia steamis ja halflaifissa mutta sit se vaa rahastaa linux yhteisöö!!!

boikotti päälle!
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova