Tuorein sisältö

Etusivu uusiksi: ensimmäinen suomalainen tietokonepeli julkaistiin 1979

28.07.2014 klo 09.04 | Luettu: 4248 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


Videogames.fi ja V2.fi kaivoivat esiin ensimmäisen suomalaisen kaupallisesti julkaistun tietokonepelin. Se on vuodelta 1979.

Nimekkäät, kansainvälisesti menestyneet suomalaiset pelit ovat herättäneet kasvavaa kiinnostusta myös peliteollisuuden varhaisvuosia kohtaan. Tähän saakka vanhimpina kaupallisina peleinä on pidetty Simo Ojaniemen VIC-20- ja Commodore 64 -tietokoneille tekemiä pelejä vuodelta 1984, mutta uusimpien tietojen perusteella kotimaisen pelinkehityksen historia yltää niinkin kauas kuin vuoteen 1979.

Suomalainen Telercas-yhtiö valmisti 1980-luvun taitteessa varhaisia Telmac-mikrojaan, jotka edustavat ensimmäistä kotitietokoneiden sukupolvea. Reino Suonio kokeili laitteen ja ohjelmointitaitojensa rajoja vuonna 1979 ja teki Telmac TMC-1800 -koneelleen shakkipelin. Päästyään tietokoneliike Topdata Oy:n palvelukseen samana vuonna hän teki sopimuksen pelin kaupallisesta myynnistä yrityksen kautta. Aiemmin Suonio oli jo tehnyt jätkänshakista version HP 3000 -minitietokoneelle ollessaan Koneen nosturitehtaalla tietokoneoperaattorina.

Shakkipeli sai nimekseen Chesmac ja sitä myytiin kasetilla 68 markan hintaan. Peliä myytiin 104 kappaletta, mikä oli merkittävä määrä huomioiden TMC-1800:n harvinaisuuden – laitetta myytiin rakennussarjana, joten sellaisia oli lähinnä ensimmäisillä innokkailla harrastajilla. Kasetin toisella puolella bonusmateriaalina oli tunnettu Game of Life -simulaatio. Reino Suonio on ystävällisesti skannannut pelin ohjekirjan ja Topdatan hinnaston vuodelta 1979 kaikkien saataville, ja arkistointityö jatkuu edelleen.

Lisätietoja tästä uudelleen löytyneestä suomipelistä voi lukea V2.fi:n artikkelista, jossa tekijää myös haastatellaan, sekä videogames.fi-historiasivulta.

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi kolmea... Poliisi-Battlefieldi... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova