Tuorein sisältö

FIGMA oikoo Kristillisdemokraattien vaatimuksia

01.02.2008 klo 12.29 | Luettu: 10078 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


Kristillisdemokraattien puoluekokouksessa Porvoossa käsiteltiin myös pelejä. Puolue vaati peleille ennakkotarkastusta sekä valvontaa nuorten suosimiin nettiyhteisöihin. "Väkivaltaisten pelien pelaaminen on lapsen psyykelle vielä vahingollisempaa kuin väkivaltaisten televisio-ohjelmien katsominen", kertoi KD:n eduskuntaryhmä.

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry on julkaissut nyt lehdistötiedotteen, jossa selvennetään, miten pelien ikärajojen määritys Suomessa toimii.

Lehdistötiedote 1.2.2008

Peleillä on ennakkotarkastus

Vastoin julkisuuteen tullutta virheellistä tietoa tietokone- ja videopeleillä on käytössä ennakkotarkastus. Pelien ikämerkintöjen määrittely tehdään eurooppalaisessa yhteistyössä.

Pelit on vapautettu kuvaohjelmia käsittelevässä laissa kansallisesta ennakkotarkastuksesta, mutta pelit ennakkotarkastetaan koordinoidusti yhteiseurooppalaisen PEGI-luokittelun (Pan European Game Information) toimesta. Suomen opetusministeriö on ollut mukana PEGI-hankkeessa vuodesta 2001. PEGI on pelivalmistajien, lastensuojelu- ym. muiden järjestöjen ja valtiollisten tarkastusinstituutioiden yhdessä suunnittelema järjestelmä, jossa ikärajat perustuvat yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

PEGI-järjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikäluokittelu, 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Toinen on pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Nämä symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu jne.).

PEGI-luokittelussa julkaisijat määrittävät itse pelille alustavan ikäsuosituksen. PEGI tarjoaa julkaisijoiden käytettäväksi tarkan lomakkeen, jonka lukuisiin kysymyksiin pelin tekijät vastaavat. Tämän lomakkeen perusteella pelille määritetään alustava ikämerkintä. Kaksi alinta luokkaa, 3+ ja 7+, tarkastetaan, mikäli on aihetta epäillä väärinkäyttöä. Muut luokat, 12+, 16+ ja 18+ tarkastetaan aina ennen ikämerkinnän myöntämistä. Tarkastuksen tekee alankomaalainen Netherlands Institute for the Classification of Audio-visual Media (NICAM), joka vastaa lähinnä kotimaista elokuvatarkastamoa.

Kun PEGI:n tarkastama peli saapuu Suomeen, maahantuoja ilmoittaa Valtion elokuvatarkastamolle, VET:lle sen saaman ikäsuosituksen tai /-rajan. Suomessa ainoastaan 18 vuoden ikäraja on ehdoton. Saatuaan tiedon ikärajasta VET voi jälkitarkastaa pelin, mikäli se epäilee ikärajan olevan virheellinen. Maahantuoja voi myös pyytää VET:lta tarkastusta, mikäli jonkin pelin ikäraja on maahantuojan mielestä sopimaton. Mikäli pelissä ei ole PEGI-ikämerkintää, VET tarkastaa pelin ennen kuin sitä voidaan myydä. Käytännössä kaikki Suomessa myytävät pelit ovat ennakkotarkastettuja PEGI-luokittelun toimesta.

Valtion elokuvatarkastamon joulukuussa julkistaman tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat pelien ikärajoihin, pitävät niitä hyvin tarpeellisina, mutta eivät välttämättä ymmärrä niiden määrittelyperusteita. Tutkimuksesta käy ilmi, että 93 prosenttia 15–74-vuoriaista suomalaisilta pitää ikärajasuosituksia tarpeellisina. 73 prosenttia vastaajista uskoi, että ikärajat ovat sopivia. Kolme neljäsosaa tutkimukseen vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että VET:n tulisi ennakkotarkastaa videopelit, jotka lain mukaan “on vapautettu ennakkotarkastuksesta”.

Kansallisen ennakkotarkastuksen lisääminen prosessiin johtaisi julkaistavien pelien määrän vähenemiseen, julkaisuaikataulujen venymiseen ja pelien hintojen nousuun. Pelaajat hankkisivat pelinsä ulkomailta julkaisupäivänä ja kotimaisen ylimääräisen ennakkotarkastuksen maksajat saisivat lisälaskun lisäksi myös seurata pienenevää pelikauppaa. Pelikauppa siirtyisi Suomen rajojen ulkopuolelle ja samalla lähes kokonaan viranomaisten ulottumattomiin.

”Toisen ennakkotarkastuksen lisäämisen sijaan suomalaiset pelialan maahantuojat ovat valmiita toimenpiteisiin mediakasvatuksen ja tiedottamisen puitteissa niin, että etenkin vanhemmat kiinnittäisivät huomioita peleissä jo oleviin, siis myös ennakkotarkastettuihin, ikämerkintöihin”, kertoo Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n jäseniä ovat AMO, Atari, Electronic Arts, K E Media, Microsoft, Nokia, Nordisk Film, PLAN 1, Sony Computer Entertainment Europe, Toptronics ja Vivendi Games.

V2.fi | Manu Pärssinen
< Ubi päivitti julkais... Brawlia meni heti pu... >

Keskustelut (9 viestiä)

Late

01.02.2008 klo 12.50

Kukkahattutädit taas vaahtoavat :D
Tällä kertaa onnenpyörässä pelisektori. Ensi jaksossa ehdotetaan deittipalstoille ikärajoja, tv tsätit maksullisiksi ja Taru Sormusten Herrasta -leffat jumalanpilkasta pannaan.
^^
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.02.2008 klo 13.10

Kyllähän pelien ikärajasysteemit sen verran löyhät ovat paikka paikoin, että ihan syystäkin asiasta pidetään meteliä. Hyvä että hommat kuitenkin selviää. Ymmärrettävää sinänsä myös, että asiasta vähän tietävät nostavat sitä meteliä.

lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

01.02.2008 klo 13.40

Niin, noista pelien ikärajoistahan ainoastaan tuo K-18 on velvoittava, eli tarvittaessa ostajan ikä tulee varmistaa. Muut ovat ainoastaan suosituksia _vanhemmille_, joiden homma on sitten valvoa, että mitä se perheen alaikäinen jälkikasvu pelailee.

Tuossa kristillisdemareiden ehdotuksessa yritetään jälleen kerran siirtää kasvatusvastuuta tahoille, joille se ei todellakaan kuulu.
lainaa
Bladekill

Rekisteröitynyt 07.08.2007

01.02.2008 klo 13.40

"Väkivaltaisten pelien pelaaminen on lapsen psyykelle vielä vahingollisempaa kuin väkivaltaisten televisio-ohjelmien katsominen"

Eli ei vahingollista ollenkaan.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

01.02.2008 klo 13.47

Bladekill kirjoitti:
"Väkivaltaisten pelien pelaaminen on lapsen psyykelle vielä vahingollisempaa kuin väkivaltaisten televisio-ohjelmien katsominen"

Eli ei vahingollista ollenkaan.


Noh, näytäpä tarpeeksi pienelle lapselle jotain vähänkin ronskimpaa kamaa vaikka telkkaristakin, niin painajaisia voi nähdä vaikkapa viikkoja, että ei nyt voi sanoa, etteikö olisi lainkaan vahingollista.

lainaa
mdtrx

Rekisteröitynyt 10.04.2007

01.02.2008 klo 14.47

Pelottavaa kun kansanedustajat ei tiedä mitääään kys. asiasta. Sama vouhotus "palstoista", ei ollenkaan ymmärretä miten asiat edes toimii.
lainaa
pumm1

Rekisteröitynyt 22.01.2008

01.02.2008 klo 15.14

Ei auta ikärajat mitään, eikä vaikuta yleensä pelien sisältö lapseen. Eivät pelit tee lapsesta murhaajaa, vaan lapsi itse.
lainaa
Antti

01.02.2008 klo 18.07

pumm1 kirjoitti:
Eivät pelit tee lapsesta murhaajaa, vaan lapsi itse.


Väärin. Ympäristötekijät muovaavat lapsesta joko vihaisen tai iloisen riippuen toki elämän hetkestä.

Yllättävästi taas KRISTILLISDEMOKRAATIT asialla :DDDD

Väkivaltaiset pelit aiheuttavat minimaalisia "tuhoja" ihmiseen, mm. addiktiivisuuden (tupakka) takia liikunta SAATTAA vähentyä ja epäsosiaalisuus SAATTAA iskeä. Näitäkin ihminen voi muokata halutessaan ja päästä irti riippuvaisuudesta.

Totta kai ronskimpaa tavaraa ei kannata/saa näyttää ihan alle 10-vuotiaalle, mutta tuntuu siltä, että kukkahattutädit ovat kieltämässä tätä ronskimpaa viihdettä kaiken ikäisiltä.
lainaa
Deux

Rekisteröitynyt 12.07.2007

03.02.2008 klo 02.00

Ainakin PS3:sta löytyy tuota PEGI rajoitusta käyttävä lapsilukko peleille. Omasta mielestä erittäin toimiva ratkaisu.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova