Tuorein sisältö

Tankkien maailmassa kuohahti: Wargaming hiljensi kriitikon, mutta taipui lopulta anteeksipyyntöön

24.05.2017 klo 22.40 | Luettu: 6260 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen



World of Tanksin maailmassa koettiin viimeisen viikon aikana draamaa, kun pitkään peliyhteisössä vaikuttanut tubettaja SirFoch potkaistiin yllättäen pois sisäpiiristä ja hänen kutsunsa TankFest-tapahtumaan peruttiin.

Kohun taustalla oli video, jossa SirFoch arvosteli kovin sanoin peliin taannoisessa päivityksessä lisättyä Chrysler K GF -tankkia. Vain rahalla saatavissa oleva tankki oli hänen mielestään liian vaikea tuhota, minkä lisäksi sen pienitehoinen tykki houkutteli pelaajia käyttämään ns. premium-ammuksia, jotka nekin maksavat erikseen. SirFochin mielestä pelibalanssi oli siirtymässä liikaa "pay to winin" suuntaan.



(Oheinen video on kopio alkuperäisestä)

Wargaming otti SirFochiin yhteyttä ja pyysi häntä poistamaan videon. Kun SirFoch kieltäytyi, WG uhkasi käyttää YouTuben tekijänoikeusloukkauksiin tarkoitettua prosessia ja poistaa videon väkisin sekä estää tulevien WoT-videoiden monetisoinnin. Näin se sai haluamansa. Lisäksi SirFochin "Community Contributor" -asema peruttiin.

Asia kantautui tutkivan ja räiskyvän YouTube-journalisti Jim Sterlingin korviin. WoTia tuntematta Sterling ei halunnut niinkään ottaa kantaa siihen, onko pelibalanssi vinossa vai ei, mutta hän on useasti tarttunut tapauksiin, joissa pelistudiot käyttävät tekijänoikeusmekanismia väärin poistaakseen itselleen kiusallista materiaalia. Sterling itse on vääntänyt asiasta monen pikkustudion kanssa ja voittanut lopulta kaikki kiistansa.

Perjantaina hän julkaisi kanavallaan "varoituksen", jossa ilmoitti tarttuvansa asiaan, ellei Wargaming anna tyydyttävää vastausta SirFochin tapaukseen viikonlopun aikana. Näin ei käynyt, vaan yhtiö toisti edellisiä lausuntojaan ja myös vihjaili SirFochin viljelevän "vihapuhetta" ja "homofobisia lausuntoja" videoissaan. Vastauksena tähän Sterling julkaisi maanantaina Jimquisition-sarjassa tapausta käsittelevän jakson (johon sisältyy myös melko hulvaton välikevennys):



Video sai nopeasti satoja tuhansia katselukertoja. Tämä ilmeisesti riitti vakuuttamaan Wargamingin siitä, että tiedotus- ja käsittelylinjaa on muutettava, sillä Sterlingin tänä iltana kanavallaan julkaisemassa videossa käydään läpi Wargamingin virallinen anteeksipyyntö:



Pohjimmiltaan tapauksessa on ilmeisesti ollut kyse siitä, että Wargaming valitsi alkujaan SirFochin (ja muitakin tubettajia) yhteisöönsä suosion perusteella. Heille ei annettu mitään ohjeita sen suhteen, mitä heiltä odotetaan, ja kun joku ensimmäisen kerran kritisoi pelifirmaa karskimmin, paniikkinappulaa painettiin pohjaan asti. WG kertoo nyt oppineensa virheestään ja vakuuttaa, että tekijänoikeusmekanismia ei jatkossa käytetä kriitikoiden hiljentämiseen.

Päivitys: WG ei poistanut videota vaan uhkasi poistolla, mutta lopputulos oli sama.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Trikoot ylle ja konn... Kiitosta keränneen t... >

Keskustelut (5 viestiä)

Mysli

24.05.2017 klo 23.34 1 tykkää tästä

Hei anteeksi. Pitkään suomen wot yhteisössä pyörinyt kaveri täällä. WG siis ei käyttänyt youtuben kopiosuojaus mekanismia videon poistamiseen, vaan uhkasi tällä. Tässä tapauksessa tosin käytännössä yhtä paha, mutta ero olisi silti mainittava. :)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.05.2017 klo 09.11

Mysli kirjoitti:
Hei anteeksi. Pitkään suomen wot yhteisössä pyörinyt kaveri täällä. WG siis ei käyttänyt youtuben kopiosuojaus mekanismia videon poistamiseen, vaan uhkasi tällä. Tässä tapauksessa tosin käytännössä yhtä paha, mutta ero olisi silti mainittava. :)


Kiitos täsmennyksestä, uutista on päivitetty.
lainaa
ASKO78

Rekisteröitynyt 06.01.2017

25.05.2017 klo 17.43 2 tykkää tästä

Ihan aiheellista kritiikkiä on tuo tankkijuttu. Tulee tätä vielkin pelailtua ja tuo tankki tosiaan on erityisen vaikea tuhota ja tuo tykkijuttu pitää paikkansa myös. Maksullisten ammuksien kanssa tuolla tankilla pärjää helposti.
lainaa
Mysli

25.05.2017 klo 23.40

Joo aika höpö höpöä tämä on liveserverillä ollut. Alemman tierin tankeilla ei oo keulasta toivoakaan laittaa sisään vaunuun. Jos syslerin pelaajalla on taitoa ja tankki hanskassa niin alkaa olla korkeammankin tierin tankilla duuni päästä läpi. Tänään viimeksi omalla patriotilla pommittelin GF etuajopyörään. 2/8 kutia penetroi tankin. Onneksi pysyi sentään kun valas kuivalla maalla paikallaan kun ei ollu telat rattaitten päällä. Asiaan vihkiytymättömille kommenttikentänlukijoille siis, etuajopyörän läpi ampuminen on tyypillinen heikko kohta pelin raskaissa panssarivaunuissa, ja suosittu takti vahingoittaa sekä lamauttaa vastustan heavy tank yhtä aikaa.
lainaa
Mysli

25.05.2017 klo 23.41

Nämä kaksi tankkia kilpailevat siis samalla tankki "tierillä" joten on vähän naurettavaa etten pysty oikein vahingoittamaan tuota kun molemmat ovat heavytankkeja ja niiden "kuuluisi" ottaa yhteen keulapanssarit vastakkain.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova