Tuorein sisältö

Sisällissota 1918 näkyy myös peleissä - viisi uutta peliä tänä vuonna

05.04.2018 klo 17.00 | Luettu: 4178 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Vuoden 1918 sisällissota on kiertänyt kaukaa pelimaailman. Muutaman erittäin vanhan lautapelin ohella aiheesta ei ole tehty kaupallisia pelejä, mitä nyt harrastajat ovat väsänneet muutaman skenaarion eri strategiapeleihin. Tänä vuonna tilanne kuitenkin muuttuu, sillä sisällissotapelejä on julkaistu ja julkaistaan kokonaiset viisi kappaletta.

Suomi 1918 -korttipeli , 1918-lautapeli, 1918: Veli veljeä vastaan, Srapnellit ja All Bridges Burning kuvaavat sisällissotaa kukin hyvin omintakaisesti. Esimerkiksi Suomi 1918 on usean pelaajan korttipeli, jossa itse kukin yrittää johdattaa Suomea kohti onnettaren hänelle tavoitteekseen määräämää yhteiskuntaa kohden. All Bridges Burning puolestaan on kansainvälinen sotapelijulkaisu, jossa taistelukentän tapahtumia kuvataan raskaamman strategiapelin keinoin.

Museo Milavida ja Suomen pelimuseo järjestävät sisällissota-aiheisen pelipäivän, jossa sodan tapahtumiin tutustutaan yhdessä uusien suomalaisten sisällissota-aiheisten pelien ja niiden tekijöiden kanssa. Suomen sisällissotaa kuvaavat pelit ovat esillä ja pelattavissa Museo Milavidassa 7.4.2018 klo 12 - 18. Pelipäivä on pääsymaksuton.

Aikataulu:
12:00 tapahtuma alkaa
13:00 pelien esittelyt
16:00 paneelikeskustelu - sisällissodan kuvaaminen pelimuodossa
18:00 tapahtuma loppuu
Kaikki pelit tutustuttavissa ja pelattavissa koko tapahtuman ajan.

Lisätietoja: https://www.facebook.com/events/186917005252171/

1918 – Veli Veljeä Vastaan on Suomen sisällissotaan sijoittuva korttivetoinen sotapeli kahdelle pelaajalle. Toinen pelaaja vastaa senaatin johtamien valkoisten joukkojen taistelusta toisen koittaessa johdattaa kansanvaltuuskunnan johtamat punaiset vallankumoukselliset voittoon.

Pelissä on yli viisikymmentä historiallista tapahtumaa kuvaavaa korttia. Jokaisessa kortissa on paitsi peliin liittyvä kuvaus myös lyhyt historiallinen teksti ja siihen liittyvä kuva. Pelilautana on Suomen kartta vuodelta 1918, johon on merkitty kaupungit ja niitä yhdistävät maa- ja rautatiet.


1918:n idea syntyi jo vuonna 2011 toisen projektin yhteydessä, kun jäin miettimään miksi Suomen sisällissotaa ei oltu käsitelty peleissä. Vertailukohtana oli Espanjan sisällissotaa käsittelevä España 1936 (2007), joka julkaistiin 70 vuotta sisällissodan jälkeen. Siis jos muuallakin voitiin käsitellä sisällissotaa pelin keinoin, miksei Suomessakin.

Suunnittelu alkoi tavoitteesta tuottaa historiallisesti tarkka peli, joka ei sortuisi mikromanagerointiin. Halusin tavoittaa sisällissodasta jotain olennaista, mikä erotti sen maailman kaikista muista konflikteista minä tahansa aikana.

Hyvin harvan, jos yhdenkään, konfliktin tavoitteena on ollut vastapuolen tuhoaminen. Sama problematiikka koskee myös itse sodankäyntiä. Taisteluiden tarkoituksena on saavuttaa strategisia tavoitteita ja vaikuttaa vihollisen kykyyn käydä sotaa, ei niinkään vihollisen tuhoaminen. Hyvään sotapeliin ei riitä joukko-osastojen ominaisuuksien tai suorituskyvyn onnistunut mallintaminen – siihen vaaditaan ymmärrystä huollon, logistiikan, infrastruktuurin, maaston ja siviiliväestön tuen merkityksestä sodankäyntiin.
Tämä näkyy 1918:ssa sekä pelin tavoitteissa, että mekaniikoissa: pelin voi voittaa hallitsemalla suurta määrää kaupunkeja ja rautatiesolmuja. Tämä ohjaa pelaajat käymään sotaa ympäri maata ja keskittymään ensisijaisesti muuhun kuin vihollisarmeijan lyömiseen taistelussa.


All Bridges Burning on historiallinen lautapeli Suomen sisällissotaan liittyvistä poliittisista ja sotilaallisista tapahtumista kolmelle pelaajalle. Pelin julkaisee yhdysvaltalainen GMT Games -peliyhtiö sen suositussa COIN Series -pelisarjassa.

Peli pyrkii kuvaamaan vastaitsenäistyneen Suomen kivuliasta synty- ja muokkausprosessia. Keskeisessä roolissa pelissä ovat taistelu maan hallinnasta karttamatta myöskään terrorin roolia. Toisaalta peli korostaa myös Suomen sisällissodan poliittisia ulottuvuuksia, eri osapuolten motivaattoreita sodassa, kuten yhteiskunnallisten reformien kaipuuta.

Srapnellit on dokumentaarinen mobiilipeli, joka kertoo sisällissodan tapahtumista Tampereella keväällä 1918. Se toteutetaan ilmaisena, paikkasidonnaisena mobiilisovelluksena, joka toimii Tampereen Näsinpuiston alueella.

Pelissä hyödynnetään museokeskus Vapriikin laajaa kuva-aineistoa ja esinekokelmia. Pelin tuottavat yhteistyössä Metaria ry. ja Red Stage Entertainment oy. Srapnellit-demo julkaistaan Android-laitteille toukokuussa 2018.

Suomi 1918 on korttipeli Suomen valtion alkutaipaleesta, sisällissodasta ja siihen johtaneista tapahtumista. Peli on tarkoitettu 2-4 pelaajalle ja se on yksinkertainen sekä nopea pelata. Pelissä ei ole tarkoituksena toistaa historiallisia tapahtumia sellaisina kuin ne tapahtuivat, vaikka sekin on mahdollista, vaan katsoa olisiko jokin voinut mennä toisin ja jos olisi niin millainen lopputulos olisi ollut.

Kukaan pelaajista ei pysty hallitsemaan täysin tilannetta eikä aina toimimaan sellaisella tavalla kuin itse haluaisi. Tämä kuvaa sisällissodan sekavaa tilannetta jossa osapuolet eivät voi aina tietää mitä on tapahtumassa ja mitä on mahdollista tehdä.V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Eiköhän se ole tällä... Overwatchin Retribut... >

Keskustelut (3 viestiä)

vrkgkgsvfk

05.04.2018 klo 18.01 2 tykkää tästä

Miksei EA tehnyt jättipeliä
lainaa
Gaylord

05.04.2018 klo 21.52 6 tykkää tästä

Siinä kun moni muu suomalainen pelimedia suoltaa vain jostain muusta lähteestä käännettyjä klikkiotsikoita, V2:n väki tuottaa myös oikeasti omaa sisältöä.
lainaa
Grendel

Moderaattori

Rekisteröitynyt 13.04.2007

05.04.2018 klo 22.56 2 tykkää tästä

Gaylord kirjoitti:
Siinä kun moni muu suomalainen pelimedia suoltaa vain jostain muusta lähteestä käännettyjä klikkiotsikoita, V2:n väki tuottaa myös oikeasti omaa sisältöä.


Joskus vahingossa näinkin. Kiitoksia.
-jok
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova