Tuorein sisältö

Yle julkaisi pelikonsolien historiaan pureutuvan artikkelisarjan - mukana tuttuja nimiä ja ääniä

21.02.2020 klo 11.00 | Luettu: 2552 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen


Yle on julkaissut Yle Areenassa Pelikonsolien kronikka -artikkelisarjan, johon kuuluu sekä teksti-, että podcast-muodossa toteutettuja syventymisiä pelikonsolien historiaan. Toimittaja Antti Melkko käsittelee haastateltaviensa kanssa sarjassa seitsemän pelisukupolven merkittävimmät konsolit.

Useimmissa jaksoissa mukana on myös tuttuja nimiä, tässä muutama jaksotärppi:

Jakso 1: Magnavox Odyssey
Sarjan avausjaksossa tutustumme Ralph Baerin tarinaan ja siihen, kuinka hän suunnitteli vuonna 1972 maailman ensimmäisen pelikonsolin. Magnavox Odyssey yleistytti pelikulttuuria ihmisten olohuoneisiin ja synnytti peliteollisuuteen suuren Pong-aallon. Haastattelussa Magnavox Odysseysta kertoo V2.fi-sivuston päätoimittaja, pelikonepeijooni Manu Pärssinen.
Kuuntele jakso täältä.

Jakso 2: Atari 2600
Moni pelaaja ei ole elämänsä aikana koskaan puuttunut Atarin konsoleihin, vaikka Atarista on tullut yksi suurimmista pelikulttuurin symboleista. Atari syntyi Magnavoxin tuoman Pong-aallon mukana ja tuli tunnetuksi Atari 2600 -konsolillaan, jonka etuna oli vaihdettavat pelimoduulit. Atarin mukana syntyi uusia pelitaloja kuin sieniä sateella, ja pelaamisesta syntyi kansainvälistä hupia. Pelikulttuuri oli kehittynyt myös pelihalleihin, ja pelihallikokemuksen siirtäminen kuluttajan kotisohvalle juurtui Atarin pelipolitiikkaan. Atarin noususta ja tuhosta kertoo haastattelussa legendaarinen pelitoimittajamoguli Jukka O. Kauppinen.
Kuuntele jakso täältä.

Jakso 10: Sega Dreamcast
Sega menetti Saturnin julkaisun jälkeen uskottavuuden niin pelaajien kuin pelitalojenkin silmissä. Sega päätti tehdä nopean korjausliikkeen lopettamalla Saturnin tuotannon ja julkaisemalla Sega Dreamcastin. Siitä piti tulla konsoli, joka pelastaisi Segan uppoavan laivan. Sega Dreamcast on saavuttanut pelikulttuurissa jopa mystisen kunnioitetun aseman, vaikka se ei lopulta pärjännytkään PlayStation 2:ta vastaan. Mikä tekee Sega Dreamcastista niin erikoisen? Sega Dreamcastin tarinasta haastateltavana V2.fi-sivuston tuottaja, pelikonepeijooni Mikko Heinonen.
Kuuntele jakso täältä.

Kronikkasarjasta innostuneena Yle Puhe järjestää ensi maanantaista alkaen peliviikon: Ensi viikolla on mainio syy kuunnella radiota - Yle Puheen Aamu on täynnä peliaiheista puheohjelmaa.

Kuva: Hans Weckman / Yle

V2.fi | Manu Pärssinen
< Cyberpunk 2077 on pe... Vive Cosmos -virtuaa... >

Keskustelut (1 viestiä)

Insill

Rekisteröitynyt 11.08.2008

21.02.2020 klo 13.33 5 tykkää tästä

Tällaisen sisällön takia maksan mielelläni Yle-veroa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova