Tuorein sisältö

Protonin avulla Linux-koneen omistajat pääsevät nauttimaan suosituimmista Steam-peleistä

22.12.2021 klo 22.00 | Luettu: 2032 kertaa | Teksti: Miia Lyyra


HotHardwaren julkaiseman uutisen mukaan Linuxista on kasvamassa käyttökelvokas PC-alusta, jolla onnistuu myös suosittujen Steam-pelien pelaaminen. Uutisen mukaan Steamin sadasta suosituimmasta pelistä jopa 74 toimii lähes virheettömästi.

ProtonDB:n listassa Linuxilla toimivat pelit ovat jaoteltu toimivuuden mukaisesti. Virheettömästi toimivat saavat Platinum-leiman, kun taas Borked-leiman saaneet eivät toimi ollenkaan. Platinum-tittelin ovat saaneet esimerkiksi Football Manager 2022, The Witcher 3: Wild Hunt, Deep Rock Galactic ja Raft. Kultaiseksi puolestaan ovat nousseet GTA V, Warframe, FF XIV Online ja FIFA 22. Valitettavasti TOP 100 -listan kärkipään pelit puolestaan eivät toimi Linuxilla ollenkaan. Näitä ovat esimerkiksi PUBG: Battlegrounds, Apex Legends, Halo Infinite ja New World.

Toki osa Steamissa olevista peleistä on toiminut jo pitkään Linux-koneilla ja osa jopa natiivisti, mutta todettakoon, että myös osa uusimmista peleistä pyörii sutjakkaasti Linuxilla. Ja mikä parasta, nettiräiskintöjenkin suhteen voi olla tulossa muutoksia, sillä Valven julkaisema Steam Deck on Linux-pohjainen käsikonsoli, joka toimii Proton-rajapinnassa. Syyskuussa BattleEye ilmoitti, että he ovat varmistaneet Easy Anti-Cheat -järjestelmän saavan myös Proton-tuen. Tuen ansiosta esimerkiksi Apex Legends ja PUBG voisivat toimia Steam Deckillä ja ehkä näin ollen jatkossa myös muilla Linux-laitteilla.

Proton on Valven ohjelmisto, jonka avulla Windowsille suunnitellut pelit saadaan toimimaan myös Linuxilla. Proton julkaistiin vuonna 2018.


V2.fi | Miia Lyyra
< Kumpi voittaa, Suomi... Tammikuun PlayStatio... >

Keskustelut (4 viestiä)

asdfghjkl

22.12.2021 klo 23.22 7 tykkää tästä

Linuxin pelipuoli on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin viime vuosina. Yksinpelit toimivat jo todella hyvin ja Steamin kanssa ei vaadita edes mitään ylimääräisiä kikkailuja. Jos moninpeleistä ei välitä ja on valmis hyväksymään, että joku satunnainen yksinpeli ei toimi, niin Linux on jo hyvä vaihtoehto Windowsille.

Omalla koneella on dual boottina Linux ja Windows. Winukka on enää harvakseltaan käytössä siltä varalta, että joku houkuttelee mukaan pelaamaan jotain Linuxilla toimimatonta. Paluuta Windowsiin ei enää ole, kun on saanut huomata, että ruoho on aidan toisella puolella teknologisesti paljon kehittyneempää.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

23.12.2021 klo 08.49 1 tykkää tästä

Mutta toimiiko linuxissa Apple (bandai) Pippin ohjain?
lainaa
ponttoonilaituri

24.12.2021 klo 09.35 1 tykkää tästä

Jo kymmenen vuotta sitten Linuxin piti olla valmis pelialustaksi, vaan eipä ole vieläkään.
lainaa
Spydows

29.12.2021 klo 21.48 1 tykkää tästä

ponttoonilaituri kirjoitti:
Jo kymmenen vuotta sitten Linuxin piti olla valmis pelialustaksi, vaan eipä ole vieläkään.


Halojata sinne tynnyriin ja kannattaa myös lukea kommentoimasi artikkelikin.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova