Tuorein sisältö

Saudi-Arabia aikoo sijoittaa yli 38 miljardia euroa pelialalle - suunnitelmissa on muun muassa käyttää 13 miljardia ''johtavan pelijulkaisijan'' hankkimiseen

29.09.2022 klo 23.00 | Luettu: 2166 kertaa | Teksti: Mikko SeppänenSaudi-Arabia on julkistanut suunnitelman käyttää yli 38 miljardia euroa pelialaan keskittyneen Savvy Games Group -sijoitusyhtiön hankintoihin.

Savvy Games Group on Saudi-Arabian valtion omistama sen PIF-sijoitusrahaston kautta ja sijoitusyhtiö on yksi öljyvaltion tavoista pyrkiä pois sen talouden öljyriippuvuudesta monipuolistamalla omistuksia. Uuden rahoituserän tarkoituksena onkin Saudi-Arabian kruununprinssin ja Savvy Games Groupin hallituksen johtajan Muhammad bin Salmanin mukaan tehdä valtiosta vuoteen 2030 mennessä pelien ja eurheilun keskipiste.

Suunnitelman toteuttamiseksi Savvy Games Group aikoo käyttää 70 miljardia rialia (noin 19 miljardia euroa) hankkiakseen vähimmäisomistuksen useissa keskeisissä pelialan yrityksissä mutta isoin uutinen onkin sijoitusyhtiön suunnitelma käyttää 50 miljardia rialia (noin 13 miljardia euroa) "johtavan pelijulkaisijan" hankkimiseen ja siitä strategisen kumppanin rakentamiseen.

Tarkalleen ei ole tiedossa mistä pelijulkaisijasta on kyse mutta sijoitusryhmän toimitusjohtaja Brian Ward on toiminut aiemmin esimerkiksi johtorooleissa EA:lla ja Activisionilla. Activision Blizzard ei ole missään tapauksessa kyseessä, sillä pelijulkaisija on tunnetusti Microsoftin massiivisen 60 miljardin suuruisen hankinnan alla mutta EA:nkin kohdalla hinta tuntuu olevan ehkä hieman alakanttiin.

Kyseessä voi olla esimerkiksi ruotsalainen Embracer Group, johon Saudi-Arabian rahasto sijoitti jo aiemmin lähes miljardi euroa tai mahdollisesti joku hieman pienempi pelijulkaisija. Joka tapauksessa varmaa on, että hankinnasta varmasti tulee nousemaan kohu puhtaasti Saudi-Arabian surkean ihmisoikeustilanteen- ja -historian vuoksi.

Pelisijoitusten kohua tuskin myös vähentää se, että Savvy Games Groupin hallituksen puheenjohtajan ja Saudi-Arabian epävirallinen hallitsijan Muhammad bin Salmanin on väitetty olleen henkilökohtaisesti vastuussa päätöksestä murhauttaa Washington Postin toimittajanakin toiminut Jamal Khashoggi.

Kohuista huolimatta Savvy Games Group ja Saudi-Arabia ovat jo ehtineet sijoittamaan miljardeja pelialalle, pelkästään tänä vuonna hankintoihin on kuulunut noin 5 prosentin omistukset Nintendosta, Capcomista ja Nexonista. Nähtäväksi jääkin onnistuuko Saudi-Arabia vuoden 2030 tavoitteessaan mutta ainakin toistaiseksi vaikuttaisi siltä, että ainakaan raha ei ole mikään este.

Lähde: VGC

V2.fi | Mikko Seppänen
< H.R. Gigerin limaisi... Niin siinä sitten kä... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (4 viestiä)

Kalle

30.09.2022 klo 07.27 4 tykkää tästä

Vastenmielistä. Toivon että verirahoja ei oteta vastaan, mutta bisnekset pyörivät ihmisoikeuksista välittämättä.
lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

30.09.2022 klo 10.31 5 tykkää tästä

Erinomainen kuvituskuva :D
lainaa
miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

30.09.2022 klo 11.26 3 tykkää tästä

Tämä on kyllä mielenkiintoista hommaa. Viimeksi kesällä asia nousi esille esportsin puolella, kun BLAST ilmoitti järjestävänsä CS:GO:n Blast Premieren finaalin Abu Dhabissa. Tammikuussa Saudi-Arabian sijoitusrahasto osti toisen merkittävän esports järjestäjä ESL Gamingin ja turnausalusta FACEITin. Näidenkin aikana nousi huoli ihmisoikeuksien toteutumisesta, mutta myös pelaajien ja yleisön turvallisuudesta. Rahahan se kaikkia kiinnostaa ja sitä halutaan, mutta kyllä tämä käy silti mielenkiintoiseksi.

BLASTin kommenttia aiheeseen voi lukea täältä: https://blastpremier.com/news/abu-dhabi-blast-world-final/

lainaa
jcpahpfgqpzjoaj

30.09.2022 klo 19.29

ostavat embracerin ja muuttavat kaikki sen yksinpelipainotteiset pelit esportmikromaksualustoiksi ni hyva tulee retropelaamine kiinnostaa joka vuosi enemman
lainaa

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova