Tuorein sisältö

Videoarvostelu: Atari 50 on vaihteeksi täyttävä ja kiinnostava retrojuhla

23.03.2023 klo 09.00 | Luettu: 1280 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen


Atari ja Sega ovat onnistuneet esimerkillisesti yhdessä asiassa: historiallisen perintönsä pilaamisessa liiallisella kierrätyksellä. Mutta nytpä Atari iski kirveensä kultamötkäleeseen. Yhtiön 50 vuoden mittaista historiaa juhlistava Atari 50 -kokoelma on oivallinen ja kiinnostava katsaus yhtiön rikkaaseen ja värikkääseen matkaan digitaalisen historian koukeroisilla poluilla. Se ei ole pelkästään retropelikokoelma, vaan enemmänkin aikajanalle rakennettu kokoelma pelejä, dokumentteja ja tarinoita Atarin merkittävimmistä hetkistä.

Kokoelman tarina on sekä oivaltava että puutteellinen. Läheskään kaikkia ajanjaksoja ja tapahtumia ei käsitellä. Makupalat keskittyvät enemmänkin suuruuden ja hienouden hetkiin, niihin jolloin Atari oli vielä Atari. Tarinasta on leikattu rönsyt, kuten Atarin kolikkopelipuolen aikaansaannokset emoyhtiön pilkkomisen jälkeen. Kymmenet erittäin kiinnostavat videohaastattelut ja lukuisat kuvat, suunnitteludokumentit sun muut ovat parhaimmillaan upeaa herkkua. Ja onhan niitä pelejäkin - eikä vain niitä Pongin huippuhetkiä. Tietyt klassikkohitit löytyvät, osa niistä riemastuttavasti uudestaan tehtyinä, kenties moninpelillä tai muilla lisukkeilla höystettynä. Mutta mitään “kaikki Atarin pelit ikinä” -tarjontaa tästä ei löydy, vaan kuratoidun paketin makupaloja. Joitakin todella outojakin valintoja tosin samalla, kun osa historiaa ohitetaan täysin. Atarin kotimikrot ohitetaan käytännössä täysin - Atarin kasibittisille, Atari ST:lle tai Atari Falconille ei tarjoilla mitään. Onneksi edes sentään Atari 7800:n, Lynxin ja Jaguarin pelejä. Ainoan oikean ja alkuperäisen Atarin viimeiseksi pelikoneeksi jääneen Jaguarin peleissä onkin ihmettelemistä.

Valitettavasti tämä Extra Life -video kärsii - vaihteeksi - pikku ongelmasta. Videotallennus päätti kaatua kesken kaiken ja tuhota puolet aineistosta. Niinpä videon alkupuoli koostuukin promokuvista ja liikkuva kuva synkkautuu puheeseen vasta jonkin ajan päästä.


Suora linkki: https://youtu.be/WndxPGPwUwQ
Saa kanavan tilatakin
Lisää Extra Life -videoita
Ps. Tilaa hyvä lehti, jos et ole jo? http://retrorewind.fi/tilaa

Checkpoint TV esittää
(C) 2023 Mediapalvelut
Yhteistyössä: V2.fi

Spiikki & toimittaja: Jukka O. Kauppinen
Grafiikka: Niklas Isberg
Intro/outro: Saku Tiainen, Antti Miettinen, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Kraku / Mika Hyvönen, XWD, Fapahtaja

Atari 50: The Anniversary Celebration
Tekijä / julkaisija: Digital Eclipse / Atari
Alustat: PC, PlayStation, Xbox, Switch
atari.com/products/atari-50th-the-anniversary-celebration

Lisää Extra Life -videoita


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Pelivatkain 050 - St... Monessa räiskeessä r... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova