Tuorein sisältö

Aidot kolikkopelit kotitelevisioon halvalla

12.10.2008 klo 19.39 | Luettu: 10227 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Jokainen oikea peliharrastaja tietää, että toimintapelien äärimmäinen pelattavuus saavutettiin rahalla pelattavissa kolikkopeleissä. Kun koko laite oli alusta asti suunniteltu pyörittämään ehkä vain sitä yhtä peliä, vältyttiin kompromisseilta.

Mutta koska pelihallit ovat sittemmin kuolleet, on tällaista pelielämystä tavoittelevan hankittava pelit itselleen. Vaan mikä eteen, kun kokonainen pelikabinetti ei mahdu asuntoon tai hanke kohtaa vastustusta muun perheen puolelta?

Vastaus on ns. JAMMA Supergun. Tällainen pieni laite sovittaa pelin käyttämät ääni-, kuva- ja ohjainsignaalit muotoon, jossa se tarvitsee ympärilleen vain perustason elektroniikkaa ja kuva saadaan televisioon. Niin sanottu JAMMA-levy nimittäin sisältää paitsi peliohjelman, myös kaiken sen pyörittämiseen tarvittavan laitteiston, ja liitin on täsmälleen samanlainen valtaosissa pelejä. Suurimpaan osaan muita saa tehtyä sovittimen, jolla niiden signaalit toimivat JAMMA-liittimen kautta.



Tällainen levynpala irtoaa eBay-verkkokaupasta vaivaisella 18,50 punnalla Suomeen toimitettuna. Se tarvitsee toimiakseen ATX-virtalähteen vanhasta PC:stä, SCART-johdon kuvalle, parin kaiuttimia/kuulokkeita ja Sega MegaDrive -pelikonsolin ohjaimen/ohjaimet. MegaDrive on valittu helppojen signaalilinjojensa ansiosta.



Kortti liitettynä JAMMA-peliin. Kuten näkyy, itse JAMMA-levy on melkoisen iso kapistus, ja Supergun on vain pieni palanen sen reunassa.



Aito, oikea kolikkopeli pyörimässä taulu-TV/monitorin ruudulla. Pelin alkuperäinen kuvasuhde on vähän venähtänyt, mutta muuten ollaan niin lähellä oikeaa pelihallielämystä kuin kengännauhabudjetilla pääsee!

JAMMA-pelilevyjä myy Suomessa mm. Real Games. Hinnat alkavat muutamasta kympistä, kalleimmat pelit maksavat satoja euroja.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Ilmaista pikkupurtav... Klassista roolipelaa... >

Keskustelut (8 viestiä)

Radikus

13.10.2008 klo 10.23

Johan oli "uutinen", eikös Supergun ole useita vuosia vanha juttu? :D
lainaa
Osiris

13.10.2008 klo 11.05

No tämähän nyt oli selvästi maksettu mainos.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.10.2008 klo 11.17

Radikus kirjoitti:
Johan oli "uutinen", eikös Supergun ole useita vuosia vanha juttu? :D


Supergun on 15-20 vuotta vanha juttu, mutta ne ovat yleensä olleet joko suuria tai hintavia. Tässä tuotteessa on kiinnostavaa, että se käyttää pelkkiä vakiokomponentteja, ja ennen uutisointia tarkastin asian aika monelta suomalaiselta arcade-harrastajalta - kukaan ei ollut tällaista ennen nähnyt.

Muutenkin, jos ei ole nyt selvinnyt jo, täällä "Muut"-puolella uutisoidaan myös... muuta. Siis juuri semmoista, mistä besserwisserit saavat huutaa vanhaa ja maksettua mainosta!
lainaa
RavenX

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.10.2008 klo 11.53

Ja vaikka tämä nyt hooceemmalle arcade-harrastajalle olisikin ollut vanhaa tietoa, niin kyllähän tämä varsin mielenkiintoinen tietoisku on sellaiselle, joka ei asiaan ole ennen törmännyt.
lainaa
pointsi

13.10.2008 klo 18.29

Muuten ok, mutta alkaa jo aika jättää Jammasta, kun oikeaa monitoriakaan ei monellakaan enää ole, niin melkein sama pelata emulaattorilla.
Onhan se tietenkin jännempi puuhastella oikeiden piirilevyjen kanssa jne, mutta esim Xbox Marketplacesta saa jo melko paljon "Jamma" pelejä ja ne eivät maksa kuin jonkin 400 pointsia..
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

13.10.2008 klo 20.18

"Suurelle yleisölle" XBLA:n remaket ovatkin hyvä ratkaisu. Itse vaan kuulun siihen porukkaan, joka saa parhaat kiksit alkuperäisestä raudasta - jopa mahdollisine bugeineenkin. Emulaattori on aina emulaattori, ja televisio löytyy liki kaikilta, olkoonkin että LCD :)
lainaa
Deux

Rekisteröitynyt 12.07.2007

14.10.2008 klo 09.41

pointsi kirjoitti:
Muuten ok, mutta alkaa jo aika jättää Jammasta, kun oikeaa monitoriakaan ei monellakaan enää ole, niin melkein sama pelata emulaattorilla.
Onhan se tietenkin jännempi puuhastella oikeiden piirilevyjen kanssa jne, mutta esim Xbox Marketplacesta saa jo melko paljon "Jamma" pelejä ja ne eivät maksa kuin jonkin 400 pointsia..

Kaikilla ei ole OXta eikä tule. Nuorison on vaan niin vaikeaa ymmärtää retroilua, kun ei kolikko pelejä päässyt naputtamaan 80-90 luvulla? Tässä tulee lapsuus mieleen ja se hakkaa emulaattorilla pelailun 100-0. :)
lainaa
Stt

26.10.2008 klo 01.39

Näinhän se tosiaan on, että tämä "keksintö" on vanha.

Hämmentävän moni henkilö vain tuolla alt-partyillakin pällisteli ja kummasteli, että mikäs se tämä sitten oikein on, puhumattakaan siitä miten niitä pcb-levyjä ihmeteltiin. Monesti menikin juuri niin päin, että peliä kummasteltiin pöydällä ja vasta sitten huomattiin, että perskeles, sehän näkyykin tuossa ruudulla ja voi pelata ihan padilla.

Ja täytyy myöntää, että vaikka itsellä on ollut noin kymmenen vuotta eräänlainen supergun, niin eipä ole aiemmin noin siistiä ja näppärän kokoista (ja ennenkaikkea kohtuuhintaista) supergunia käpisteltyä. Aiemmin nuo supergunit kun ovat yleensä olleet jonkun "ihan itse" kasaamia läjiä nipusta osia ja osa jopa vaarallisiakin viritteitä sähköteknisesti.

- Saku
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova