Tuorein sisältö

Aivotoimiset ohjaimet huolestuttavat tutkijoita

05.09.2007 klo 12.30 | Luettu: 2120 kertaa | Teksti: Matti Lintula


Aivoaalloilla toimivien sovellusten oletetaan saapuvan terveydenhuollosta viihdepuolelle jo ensi vuoden aikana. Yritykset kuten Emotiv Systems ja NeuroSky ovat jo julkaisseet ohjelmistokehitystyökaluja Brain-Computer Interface (suom. aivo-tietokone -käyttöliittymä) eli BCI-järjestelmien hyödyntämiseksi viihdeteollisuudessa.

Tutkijat ovat kuitenkin huolissaan teknologian vaikutuksesta käyttäjäänsä. Laitteen hallinta pakottaa välillä pelaajan hidastamaan aivoaaltojaan, jonka seurauksena käytönjälkeinen keskittymiskyky heikkenee. Asiantuntijat pelkäävät myös niin sanotun neuropalautteen vaikutuksia pelaajaan. Toistaiseksi kehitetyt BCI-järjestelmät on valmistettu tarkkaan rajattuihin terveydenhuollollisiin käyttötarkoituksiin.

Esimerkiksi lihasrentoutumista edistävä autopeli, jossa kilpa-auton nopeus kasvaa sen mukaan mitä rauhallisempana potilas pysyy, on jo toteutettu. Tämänkaltainen positiivinen palaute saattaa unohtua viihdeteollisuuden saadessa kehitystyökalut käsiinsä.

Kauhukuvia on helppo maalailla seinille tässä vaiheessa kun yhtäkään laitetta ei ole vielä valmistettu kuluttajakäyttöön. Hitaita aivoaaltoja hyödyntävän pelin jälkeen auton rattiin istahtava keskittymiskyvytön pelaaja on tutkijoiden mukaan riski liikenteessä. Myös vääränlaista neuropalautetta suosivat pelit voivat johtaa aivojen epänormaaliin käytökseen ja keskittymisongelmien kierre on valmis. Odotettavissa on laajoja tutkimuksia ja kokeita BCI-laitteiden viihdekäytöstä ennen pelien siirtymistä aivojoystickilla ohjattavaksi.

V2.fi | Matti Lintula
< Pelintekijän palkkap... PS3:n Starter Pack u... >

Keskustelut (1 viestiä)

Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

06.09.2007 klo 08.31

Aika helmi kuva, kertoo kaiken tarpeellisen
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova