Tuorein sisältö

Apple tuomassa Retina-näytöt myös tietokoneisiin?

27.07.2011 klo 10.00 | Luettu: 5061 kertaa | Teksti: Samuel Kohtala


Monet pitävät Applen iPhone 4 -älypuhelimessa ja uusimmassa iPod Touch -soittimessa olevaa Retina-näyttöä yhtenä parhaimmista mitä mobiililaitteissa on tarjolla. Uusimpien huhujen perusteella Apple olisi mahdollisesti tuomassa huippunäytöistä tuttua teknologiaa myös esimerkiksi kannettaviin tietokoneisiinsa.

Huhut ovat saaneet alkunsa Applen uuden OS X Lion -käyttöjärjestelmän ”HiDPI” (High Dots Per Inch) -ominaisuudesta. Retina-näyttöjen "paremmuuden" salaisuutena on nimenomaan korkea pikselitiheys tuumaa kohden, jolloin yksittäistä pikseliä ei voi enää helposti erottaa ja yleisvaikutelmasta syntyy siten terävämpi.

Suurten näyttöjen tuotantokustannukset lienevät Retina-periaatteilla toteutettuina kuitenkin vielä niin korkeita, että näyttöjä ei tulla näkemään kauppojen hyllyillä vielä hetkeen.

Asiasta uutisoi Dvice.

V2.fi | Samuel Kohtala
< Pähkinänsärkijää ei ... Kiinalaistutkijoilta... >

Keskustelut (3 viestiä)

Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

27.07.2011 klo 18.45

Huoh...

Edelleenkin se mitä Apple kutsuu "Retina"-näytöksi on vain LG:n valmistama LED-taustavalaistu IPS LCD-näyttö. Ja nyt käsi ylös jos tietää mikä on LCD-näyttö... ja missä niitä eniten käytetään... Ja jos ette vielä sitä tienneet, niin esim. Applen Cinema Displayt ovat jo monta vuotta olleet moisia näyttöjä. Ja se myös näkyy niiden hinnassakin. Eli niitä saa ihan kaupan hyllyltä. Halvimmat ovat siinä 250€-500€ esim. HP:lta. Kalleimmat (kuten Applen) n. 1000€ paikkeilla, ja siitä ylös päin.

http://en.wikipedia.org/wiki/LED_backlit#LED_backlights
http://www.apple.com/iphone/features/retina-display.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal_display#In-pl

Uutisen lähde muuten ei ole Dvice vaan Macrumors. Siellä asia on myös selitetty jokseenkin oikein jopa... (ja jo tämän vuoden helmikuussa.)

http://www.macrumors.com/2011/07/25/os-x-lions-hidpi-mode
http://www.macrumors.com/2011/02/24/mac-os-x-lion-buildin

Ja vähemmän yllättäen Arstechnica selittää asian oikein... (joka huomioi asian varsin hyvin kirjoitetussa Lion-arvostelussaan)

http://arstechnica.com/apple/reviews/2011/07/mac-os-x-10-

Toimintoa ei myöskään ole kaivettu mistään Lion-jakelun lähdekoodeista. Kuka tahansa voi kytkeä päälle tuon kaksinkertaisen "HiDPI" DPi-tilan käyttämällä Quartz debuggeria jonka saa ilmaiseksi asentamalla XCode-kehitysympäristön.

Microsoftin Windows-ympäristöissä DPi-tilaa voi melko vapaasti vaihtaa itse. (Toki on voinut 10.4:stä lähtien Mac OS X:ssäkin). Kuvat ovat Vistasta, mutta ainakin 2000:ssa ja XP:ssä oli jo tämä ominaisuus mukana (joskaan suoraa tukea korkean DPi:n omaaville näytöille ei ollut sisällytetty NT:n mukaan vielä tulloin).

http://www.istartedsomething.com/20061211/vista-dpi-scali

Toivottavasti sain nyt korjattua tämän V2.fi-uutisen pahimmat asiavirheet.

PS. Vektorit. (Kuhan nyt sanoin vain...) ;)
lainaa
Cyborg

Moderaattori

Rekisteröitynyt 11.04.2007

27.07.2011 klo 21.10

Jeps: "The groundwork is there now, so when technology catches up, we could see double-DPI Retina displays in our future. "

Eli kysehän on nimenomaan siitä, että Applen Brändäämä(TM) Retina-näyttö, tai siis pikemminkin näyttö korkealla pikselitiheydellä, tekee mahdollisesti tuloaan Apple-maailmaan. Kenellekään ei liene epäselvää mikä on LCD-näyttö.

iPhone nelosen Retina = about 326 PPI
MacBook Air = 128 PPI

"Retinaa" vastaavia pikselitiheyksiä ei taida löytyä yhdestäkään kuluttajaluokan tietokonekäyttöön suunnatusta LCD-näytöstä, eikä varsinkaan mainitsemissasi hintaluokissa.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

28.07.2011 klo 14.18

Cyborg kirjoitti:
Jeps: "The groundwork is there now, so when technology catches up, we could see double-DPI Retina displays in our future. "

Eli kysehän on nimenomaan siitä, että Applen Brändäämä(TM) Retina-näyttö, tai siis pikemminkin näyttö korkealla pikselitiheydellä, tekee mahdollisesti tuloaan Apple-maailmaan. Kenellekään ei liene epäselvää mikä on LCD-näyttö.

iPhone nelosen Retina = about 326 PPI
MacBook Air = 128 PPI

"Retinaa" vastaavia pikselitiheyksiä ei taida löytyä yhdestäkään kuluttajaluokan tietokonekäyttöön suunnatusta LCD-näytöstä, eikä varsinkaan mainitsemissasi hintaluokissa.


Nyt mitenkään teikäläistä loukkaamatta, niin tarkoituksena oli vain selventää, että...

"Retina" ei ole mikään oma teknologiansa vaan Applen käyttämä nimitys joukolle jo olemassa olevaa teknologiaa joka on kuluttajien saatavilla ja jota käytetään jo yleisesti. Olemassa esim. matkapuhelimissa hyvin yleinen AMOLED jossa ei ole LCD-tekniikkaa pohjalla. Tietysti kumpikin on TFT-tyyppisiä näyttöjä.

Koska ymmärsin artikkelin alkuperäisen version sisällön osittain väärin en keskittynyt kirjoittamaan korkean PPI-arvon omaavista näytöistä tekstissäni vaan näistä IPS-LCD-TFT-näytöistä. Tiedän kyllä millaisia korkean PPI:n omaavat näytöt ovat ja IBM:n (vaiko Viewsonicin?) jonkin mallin nähneenä ne ovat aika vaikuttavia. Joskin niiden hinta on tuhannen euron paremmalla puolella ja siitä ylös päin paikkeilla mikä tekee niistä superkalliita. On perin harmillista, että olemme jumiutuneet siihen noin 100 PPI näyttöihin noin yleisesti vaikka parempaankin olisi mahdollisuus.

Kiitos selvennyksestä. Ja hyvä, että korjasit ainakin sen lähdekoodi jutun pois tuosta ja teit jotain pieniä muutoksia. Tosin olisi hyvä jos uutisessa olisi maininta muutoksesta sisältöön, kuten muissa medioissa on tapana ollut.

Olen aika huono kertomaan mitään tiivistetysti tavalla jolla muut ymmärtävät mitä yritän sanoa. Toisaalta aika moni ei käsitä myöskään tietokoneista ja teknologiasta yhtään mitään ja käyttää termistöä väärin... :|

Selvensikö tämä yhtään? :)

Edirol:

Wikipediassa oli hieno lista noista PPI-arvoista...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_displays_by_pixel_de

Ilmeisesti se näyttö jonka olen nähnyt on IBM:n T220 tai T221, mutta en mene vannomaan...
http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_T220/T221_LCD_monitors

Edirol part 2:
PPI-laskuri... http://members.ping.de/~sven/dpi.html
Omassa näytössäni on näköjään ~103 PPI. :D
Ja hieman yllättäen matkaviestimessäni on ~252 PPI. :S

Edirol part 3:
Tuon IBM:n 204 PPI näytön saisi käytettynä Amazonista siihen $1,700.00 eli ~1200€ pintaan.

http://www.amazon.com/IBM-T221-22-2-3840x2400-Monitor/dp/
lainaa

Kirjoita kommentti


170


www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova