Tuorein sisältö

Kulttuuriteko: Speden huonoin elokuva on netissä

01.05.2019 klo 14.30 | Luettu: 1627 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Iltalehti maisteli vappusimaa ennenaikaisesti ja teki salapoliisityötä kaivaakseen päivänvaloon Naisen logiikka -elokuvan. Spede Pasasen legendaarisen joutsenlaulun voi katsoa ilmaiseksi täällä seuraavan kuukauden ajan.

Peräti 304 katsojaa ehti nähdä klassikon elokuvateattereissa vuonna 1999 ennen sen hautaamista. VHS ja DVD jäivät julkaisematta, eikä elokuvaa ole esitetty televisiossa.

Elokuvan teko keskeytyi aikanaan, joten Suomen elokuvasäätiö karhusi takaisin 1,1 miljoonan markan tukia. Säätiön kanssa tukien puutteesta usein nahistellut Spede päätti filmata teoksen loppuun kuuden vuoden tauon jälkeen, mutta käsikirjoitusta projektilla ei varsinaisesti ollut, eikä sitä jaksettu leikata kunnolla.

Samannimisille Spede Show -sketseille moni nauroi 80-luvulla. Spede ei naisten logiikkaa tai huumorintajua varsinaisesti arvostanut, mutta Hannele Lauri sentään ansaitsi keskeisen roolin osatessaan ajoittaa huumorinsa Speden maun mukaan.

Iltalehti löysi elokuvan selvitystilaan ajautuneesta tuotantoyhtiöstä. Iltalehti muistuttaa, että vaikka Spede tahtoi haudata tämän, leffan esittämisellä on yhteiskunnallista merkitystä: Spede teki useimmat elokuvansa ilman tukea, mutta tätä teosta veronmaksajat pääsivät rahoittamaan.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Autoiluohjelman teke... Westworld palkkasi r... >

Keskustelut (0 viestiä)

Rekisteröidy kommentoidaksesi.

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova