Tuorein sisältö

Westworld 3-5: kauden loppuhuipennus jakson puolivälissä

14.04.2020 klo 23.00 | Luettu: 862 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 3 - Jakso 5:
Genre


Kiikun oudolla rajalla. Tuntuu, ettei sarja ole panostanut ihmisiin tarpeeksi, mutta tuntuu, että sarja on unohtanut robottien matkan. Roboteilla meni 20 jaksoa ymmärtää sorto ja riistäytyä vapaiksi. Viisi jaksoa myöhemmin ihmiskunta viedään samaan pisteeseen, eikä se edes ole jakson lopetus. Maeve on "kuollut". Bernard pelkää, että hän on Doloresin sätkynukke. Tänään Dolores edustaa robotteja ja joutessaan hän vapauttaa ihmiskunnan isoveljen määräämistä kohtaloista.

Toteutus sävähdyttää yhä aika ajoin, mutta alan taantua tilaan, jossa en tulkitse, vaan ehdottelen. Aaron Paul ei ole tehnyt muuta tärkeää kuin edustanut duunarinäkökulmaa. Kun ihmiset riehuvat, olisi jäynää, jos Paul ammuttaisiin ennenaikaisesti (kuten melkein käy), koska se symboloisi "kohtalon" tuhoutumista - mutta tämä oli taas vain sanahelinääni.

Menneisyyttä analysoiva tekoäly on ennustanut tulevaisuuden. Tekoälyä on käytetty kontrolliin. Juuri kun kapinoivien sankareiden puuhat haiskahtavat b-leffan juonelta, Paulin hahmo vetää Genre-huumetta, joka saa hänet näkemään maailman leffana. Väkinäinen idea sallii jakson palata sarkastisiin robottipuistotunnelmiin: toiminta on vain leikkiä, eh? Onko tämä tekijöiden omaa kivaa korvaukseksi siitä, että tarinaa piti yksinkertaistaa monien pudottua kärryiltä viime kaudella?

Doloresilla on yhä jotain mielessä. Robottien oikeuksia ajatellen tilanne tuntuu siltä, että yhteiskunta ei muutoksia hyväksyisi, mutta kaaoksessa robotit mahdollisesti ehtivät vakiintua tasa-arvoisiksi olennoiksi ennen uutta rauhaa. Tuolla ajatuksella ei ole paljoa tekemistä aiempien tulkintojeni kanssa, joten sarja ei ole valmiiksi pureksittu. Potentiaali on todellisuutta juhlavampaa taas vaihteeksi, mutta tarina ei ole vielä romahtamassa siten kuin mm. Watchmenissa (jonka huumetrippi oli luovempi, mutta ei vähemmän turha).


Keskiarvo 25 jakson jälkeen:


< Jakso 3-4 --- Jakso 3-6 >

Katsottu: HBO Nordic

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sampo ja Minttu Kaul... Seitsemän kuvaa tiet... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova