Tuorein sisältö

Uusimmatkin Rick and Morty -jaksot ovat täyttä paskaa tehtynä täysin oikein

18.05.2020 klo 23.00 | Luettu: 1641 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 4 - Jaksot 6 ja 7:
Never Ricking Morty ja Promortyus


Saan kaikki hipsteripisteet, koska ihastuin sarjaan heti trailerin nähtyäni, mutta sitä kehnompi olen kriitikkona, sillä arvosteluja ei ole näkynyt. Miten nämä pitäisi arvostella? Jutun lukee joku tietämätön ja Never Ricking Morty on äärimmäisen huono sauma tutustua sarjaan.

Hölynpöly eli nonsense kohtaa itsetietoisen satiirin, kun tiedemies ja sukulaispoika seikkailevat junassa, joka on kirjaimellisesti tarinan veturi. Tuon lauseen ja jakson voi ymmärtää vain puoliksi. Kerronta poukkoilee ja kommentoi poukkoilua: yksinkertaistettuna pojat ovat jääneet jumiin sekavaan juoneen, josta vain (hervottoman neuroottinen) deus ex machina -tempaus voi pelastaa. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun heidän on navigoitava ulos toisesta todellisuudesta, mutta rutiini on yhä pirun hauska ja palkitsevakin, kun sitä tajuaa vähintään pari viittausta.

Sitten sankarit ovat keskellä parasiittijuonta, jonka alkua he eivät muista. Tuplaironinen metafiktio jatkuu, kun he pukeutuvat mangahaarniskoihin tuhotakseen kulttuurin, jota he eivät ymmärrä. Tuplaironiaa (tai jotakin) on se, että fanit janoavat näyttävää väkivaltaa, vaikka makeilu on olevinaan ironista (hahmot sanovat, että se on).

Jakson lopussa Rick ja Morty eivät taaskaan oppineet mitään, koska he eivät ole sankareita, mutta pariinkin asiaan voi tarttua. Parasiitteja kertaalleen mätkittyään pojat saavat tietää, että Summer jäi planeetalle. Kaikkien teosten tavoin sarja on saanut osansa incelien sovinismista tyyliin "naiset pitäisi kieltää", ja nyt paljastuu puolivälissä, että Summerin näkökulma on miehistä meuhkaa mielenkiintoisempi. Se ei johdu siitä, että hän on tyttö: hänelle vain kirjoitettiin parempi tarina... elämästä, sivilisaatiosta ja kaikesta?

Jaksot eivät ole sarjan terävimpiä, mutta jopa "väsynyt toisto" on tarkoituksellista. Se ajatus on hykerryttävä (ja samaistuttava), että sarja aikoo jatkua väkisin ja koko ajan valittaen (käytännössä tekijät tahtovat jatkaa jopa pidemmälle kuin on sovittu). Sarja ns. on kritiikin yläpuolella, mutta heitetään sille yksi tällainen:


Sarjaa esittää sekä Netflix että HBO Nordic.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Jasper Pääkkönen on ... Metallica tarjoaa ka... >

Keskustelut (1 viestiä)

Vesamies

19.05.2020 klo 08.50 2 tykkää tästä

Pidin myös. Vaikka pitää myöntää etten ollut tietoinen Harmon ympyrästä ennen tätä jaksoa
lainaa

Kirjoita kommentti


199


www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova