Tuorein sisältö

Foundation 1-2: galaksin viimeinen robotti on tietenkin suomalainen

28.09.2021 klo 22.00 | Luettu: 1865 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kausi 1 - Jakso 2:
Preparing to Live


Alan jo rakastua tähän. Jos saan luokitella jonkin kypsäksi, niin tämän sarjan; näin siitä huolimatta, että viihteellisyyden ehdoilla hätäily on ainoa potentiaalinen näkemäni epäkohta. En tarvinnut terrori-iskua viime jaksoon, enkä ole varma mitä tuumia tämän jakson shokkilopusta, mutta kaikki sarjat tähtäävät ns. viihteellisyyteen ja tämä sarja hengittää rauhallisesti muun aikaa.

On vähemmän palopuheita, kun leireille annettiin jo suunnat. Kloonattu kolmoiskeisari yrittää ratkaista terrori-iskun. Tutustumme vanhan version piilevään hömelyyteen ja nuoren version pelokkuuteen. Laura Birnin näyttelemä "hovimestari" esitellään robottisodista selvinneeksi androidiksi, joka kloonien ohella edustaa jatkuvuutta, jos sarja saa käydä läpi sukupolvia. Keskimmäinen keisari vaikuttaa roomalaiselta diktaattorilta, mutta hänen näkökulmassaan on vahvaa, suhteellista johdonmukaisuutta: pahin teko eli satunnaisen planeetan pommitus on sitä mitä Yhdysvallatkin teki terrori-iskun jälkeen.

Matematiikka-Mooseksen matka luvattuun maahan kestää vuosia. Jakso tekee lisää vertauksia siitä, kuinka "faktoille rakentuva" teoria on keskeneräinen ja siis osittain uskon asia. Se ei ole automaattisesti sanoma tai konflikti, vaan realismia ja inhimillisyyttä. Nautin orastavista suhteista, rikkaasta tuotantosuunnittelusta ja nippelitiedosta tyyliin avaruussäteily vaarantaa raskauden: nautin siitä ajatuksesta, että tämä istunto muuten kestää, joten tehkäämme olomme mukavaksi. Puukon heiluttelu lopussa ei tue sitä fiilistä, mutta pinnallisena hoomoilasena vakuutuin kiihkoilustakin, eikä sen logiikkaa ole syytä kritisoida vielä.


Keskiarvo 2 jakson jälkeen:


< Jakso 1-1 --- Jakso 1-3 >

Katsottu: Apple TV+

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Dyyni kiinnostaa Suo... Klamydian lokakuu ja... >

Keskustelut (1 viestiä)

RandomSwinger

28.09.2021 klo 23.10

Pikkulinnut laulaa että tämä olisi varsin kaukana kirjasarjan meiningistä, mutta näin kirjoja lukemattomana vaikea sanoa. Tämä nykyaikaistaminen toki näkyy vahvana diversiteettinä" joskin suurimmilta hurskasteluilta on ainakin toistaiseksi vältytty. Kahden jakson perusteella vaikea kyllä sanoa kehkeytyykö tästä mitään kiinnostavaa. En ainakaan itse vielä jaa Peltosen lähes katteetonta optimismia sarjan suhteen. Komean näköinen se ainakin on jos ei muuta.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova