Tuorein sisältö

Muistatko vielä irlantilaisen suursuosikin vähemmän onnistuneen tempauksen - kaikkien aikojen laajin potentiaalinen kuulijakunta

15.10.2022 klo 13.53 | Luettu: 601 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Syyskuussa 2014 U2 julkaisi "Songs of Innocence" -nimisen studioalbumin, joka sai yllättäen kaikkien aikojen laajimman potentiaalisen yleisön - arviolta yli 500 miljoonaa henkilöä.

Albumi nimittäin lisättiin ITunesin käyttäjien tileille ilmaiseksi - lupaa kysymättä. Digitaalinen versio levystä ilmestyi niiden iTunesin käyttäjien tileille, jotka eivät olleet estäneet automaattista latausmahdollisuutta.

Luonnollisesti levyn ilmestyminen käytettäväksi ilman hyväksyntää aiheutti laajaa mielensäpahoittamista. Julkisuudessa temppua verrattiin roskapostiin ja mietittiin myös, laskeeko tempaus musiikin ja albumikokonaisuuksien arvostusta. Miljonäärirokkareilla moiseen on varaa, mutta entä vähemmän menestyneillä musiikin tekijöillä?

Tosin U2:n Bono vakuutti, että heille maksettiin tempauksesta - vieläpä ilmeisen hyvin.

Jälkikäteen ajateltuna idea oli hyvä, mutta jokaiselta käyttäjältä olisi pitänyt saada hyväksyntä. Kuten Bono totesi myöhemmin, tarkoitus oli toimittaa jokaiselle purkki maitoa etuovelle, mutta joissakin tapauksissa maito päätyi suoraan jääkaappeihin ja aamiaismurojen päälle.

Joissakin yhteyksissä Bono pahoitteli tapahtunutta, mutta julkisuuteen annettiin myös viestiä, jonka mukaan kyseessä oli yksi bändin parhaista hetkistä.

Albumin "ilmainen" jakelu vaikeutti luonnollisesti levyn kaupallista myyntiä. Applen tietojen mukaan ensimmäisen kuukauden aikana 81 miljoonaa käyttäjää oli kuunnellut albumia, ja 26 miljoonaa ladannut levyn kokonaisuudessaan. Britannian albumilistalla levy nousi sijalle kuusi ja vuoden 2017 loppuun mennessä levyä oli myyty Britanniassa 66 000 kappaletta. USA:ssa levyä myytiin reilu 100 000 kappaletta.


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Euphoriasta tuttu Sy... Vain elämää -ohjelma... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova