Tuorein sisältö

Kirjalähde: 80-luvun musiikkiohjelmassa Hittimittarissa 'Poika nimeltä Päivi' aiheutti hämmennystä - tästä oli kyse

23.10.2022 klo 00.15 | Luettu: 2752 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Vuonna 1984 Leevi and the Leavings julkaisi neljännen albuminsa "Raha ja rakkaus".

Gösta Sundqvistin asevelvollisuuden vuoksi bändi oli pitänyt pakollista levytystaukoa. Soundin haastattelussa keväällä 1984 Gösta lupaili häijympää ja ilkeämpää levyä. "Sille tulee välähdys täältä ja toiselta puolen maailmaa, siis jonkinlainen salamasota erilaisia musiikkityylejä ja tunnelmia".

Levyllä lauletaan seksistä, rikollisuudesta ja ydinsodan jälkeisestä maailmasta. Ja olihan siellä "Poika nimeltä Päivi".

Levyn teksteissä marssitetaan ensimmäistä kertaa esille hahmogalleria, joka koostuu transvestiiteista, rikollisista, hämäristä pervertikoista ja yhteiskunnan sivuraiteille ajautuneista luusereista.

Timo Kalevi Forssin kirjassa "Leevi and the Leavings : hittitehtaan tarina" (Like Kustannus) Poika nimeltä Päivi -kappaleen vaikutusta kuvataan seuraavasti.

Laulussa Gösta laulanee myös omista teinivuosien kokemuksistaan: "nuorempana minulla oli pitkä tukka ja tapasin kulkea ympäriinsä vähän naismaisissa vaatteissa. Olin niin kuin poika nimeltä Päivi, mutta se kuului murrosiän uhoamiseen".

Kappale herätti hämmennystä, kun se esitettiin Ylen "Hittimittari"-ohjelmassa vuonna 1985. Ohjelman juontaja Timo T.A. Mikkonen esitteli yhtyeen ja laulun seuraavasti: "Johnny Cashilla on ollut jo vuosia ohjelmistossaan kappale pojasta nimeltään Sue. Leevi and the Leavings on ahkeroinut täällä Suomessa saman ongelman parissa ja kappaleen nimeksi on annettu 'Poika nimeltään Päivi'. Tämähän on muuten hyvin ajankohtainen kansallinen ongelma tämä nimi-ja sukupuolikysymys eduskuntaa myöten".

Hittimittarissa kappale ei vedonnyt kansan syviin riveihin. Viisusta tuli klassikko vasta pitkän prosessin tuloksena, johon liittyi myös yleisen ilmapiirin muuttuminen suvaitsevaisemmaksi seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Gösta kommentoi albumin sanoituksia Ilta-Sanomissa: "En haluaisi olla mikään homodiskon guest star, eivät albumin jutut minusta kerro. Olen tehnyt nämä sanoitukset kuin toimittajan teksteiksi; kertomaan, ei tuputtamaan".

Linkin kautta löytyy Poika nimeltä Päivi -kappaleen esitys Hittimittarissa Timo T.A. Mikkosen alkujuonnolla vahvistettuna: https://areena.yle.fi


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Taylor Swiftin uutuu... Ei voi olla totta, n... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova