Tuorein sisältö

Nyt meni elokuvataiteen valtionpalkinto oikeaan osoitteeseen!

14.12.2022 klo 16.32 | Luettu: 820 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2022 valtionpalkinnot ansioituneille taiteilijoille, työryhmille ja taideyhteisöille.

Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta myöntää elokuvataiteen valtionpalkinnon ohjaaja, käsikirjoittaja Teemu Nikille (s. 1975) ja tuottaja, käsikirjoittaja Jani Pösölle (s. 1969).

Työparin viimeisimpiä elokuvia on Sokea mies, joka ei halunnut nähdä Titanicia (2021), jonka pääosaa esittää MS-tautia sairastava Petri Poikolainen. Elokuva on palkittu monilla elokuvafestivaaleilla. Teemu Nikki ja Jani Pösö saavat elokuvataiteen valtionpalkinnon nimenomaan työparina, koska parivaljakon tuotannollinen ja taiteellinen työ toimii toisiaan tukien ja mahdollistaen.

Työparin muita töitä ovat mm. Armomurhaaja, josta tuli vuonna 2018 Suomen tarjokas parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-ehdokkaaksi, sekä musta komediaelokuva Nimby (2020).

Musiikin valtionpalkinnon saajien joukossa on muusikko, musiikintekijä Hector.

Hector eli Heikki Harma on suomirockin ja suomenkielisen rocklyriikan uranuurtaja ja suunnannäyttäjä. Hectorin viidelle vuosikymmenelle yltävä ura kasvoi 1960-luvun rautalangan, folkin ja protestilaulujen, 1970-luvun illuusioiden ja 1980-luvun illuusiottomuuksien maailmoista.

Hectorin levytetty tuotanto on osa yhteistä laulukirjaamme ja kollektiivista pop-muistiamme:
Lumi teki enkelin eteiseen, Nostalgia, Mandoliinimies, Kuunnellaan vaan taivasta, Jos sä tahdot niin, Juodaan viinaa, Kaikki tahtoo rakastaa, Yhtenä iltana ja niin edelleen.

"Hector on romantikko, ylevä idealisti ja melankolinen lyyrikko. Korkealentoisten sfäärien, huumorin ja banaalinkin lämminhenkinen sekoittaja, elämän ymmärtäjä".



(Taiteen edistämiskeskus Taike)

V2.fi | J.A. Kaunisto
< Läjä Äijälän Terveet... Kuulemma se verisin ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova