Tuorein sisältö

Kirjalähde: osattiin sitä Jackass-temppuja jo sata vuotta sitten, Viipurissa fakiiri mainosti tempukseen päänahan skalpeerausta!

06.05.2023 klo 01.08 | Luettu: 823 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Heikki Nevalan ja Mika Rautasen kirja "Suuri suomalainen kuriositeettikirja - fantastisia ihmisiä ja ilmiöitä arkielämän yläpuolelta" (Warelia) esittelee esimerkkien avulla harvinaislaatuista taituruutta, sinnikkyyttä ja myönteistä hulluutta vuosikymmenten takaa.

"Vanhan ajan markkinapaikoilla ja sirkuksissa nähtiin fakiireja, jotka tekivät temppuja, joiden kivuliaisuutta voi suoraan verrata kidutukseen. Osa fakiirien tempuista oli kuitenkin nimenomaan temppuja, eli jotain muuta kuin niiden väitettiin olevan.

Vaasalaisen Anton Anthoniuksen sirkuksessa esiintyi Viipurissa keväällä 1912 fakiiri Julius Fred tai Fredini, jonka kerrottiin olevan ruotsalainen. Hänen taidonnäytteensä ei varmaankaan olisi hätkähdyttänyt myyttisiä Villin lännen maisemissa viihtyneitä intiaaneja, jotka keräsivät päänahkoja sotasaaliina kunniaa ansaitakseen.
Mutta intiaanitkin olisivat hämmästelleet fakiiri Fredin taitoa laittaa päänahka takaisin skalpeeratulle ilman näkyviä jälkiä tai vammoja.

Numeroa mainostettiin sanomalehti-ilmoituksissa seuraavasti: 'Päänahan nylkeminen'. Fakiiri lupasi ottaa yleisön joukosta keneltä tahansa päänahan irti, ja laittaa sen sitten paikalleen 'niin kuin se ei olisi ollutkaan poissa'. Tilaisuuteen eivät saaneet saapua hermostuneet tai alkoholia nauttineet
".

Viipurissa erääseen esitykseen oli saapunut vapaaehtoinen ja henkilön nimikin mainittiin sanomalehti-ilmoituksessa. Tarina ei kuitenkaan kerro, miten katsojan (ja tempun) kävi.

Sirkuksen saapuessa Kotkaan, olivat sirkustirehtööri ja fakiiri riitaantuneet. Sirkuspomo syytti fakiiria huijariksi, ja lupasi ettei Kotkassa tehdä nylkemistä.

"Lahdessa Fred oli tullut esitykseen humalassa, kuten myös viinaksista vahvistunut katsomosta skalpeeratuksi pyydetty vapaaehtoinen avustajakin. Ilmoituksessa mainittu esityksen alkoholikielto ei siis koskenut koko yleisöä, ja vielä vähemmän fakiiria. Fred ei ilmeisesti ollutkaan saanut omaa salaista avustajaansa näyttämölle (fakiirin epäiltiin pitävän katsomossa salaista avustajaa, joka kaljunsa peitoksi oli laittanut päähänsä tupeen), vaan yleisön painostuksesta aidon katsojan. Fredin ei auttanut muu kuin alkaa päänahan irroittaminen. Fakiiri, ymmärtämättä itsekään mitä oli tekemässä, ehti viiltää partakoneen terällä avustajan otsan auki, ennen kuin ulkopuoliset tajusivat, mitä oli tapahtumassa. Fakiiri talutettiin takahuoneeseen ja avustaja lääkärille paikattavaksi. Lopullinen totuus tapauksesta ei ole enää selvitettävissä".

Lainatut kohdat ovat Heikki Nevalan ja Mika Rautasen kirjasta "Suuri suomalainen kuriositeettikirja - fantastisia ihmisiä ja ilmiöitä arkielämän yläpuolelta" (Warelia).




V2.fi | J.A. Kaunisto
< "John Wick kohtaa Sa... Vahvistus: Kevin Cos... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova