Tuorein sisältö

Kirjalähde: oletko kuullut Vahvin vanki -kilpailusta - tästä on kyse!

30.06.2023 klo 01.17 | Luettu: 884 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Janne "Nacci" Tranbergin kirjassa "Vankila - käsikirja" (Supla) käsitellään elämää sisäpiirin näkökulmasta eli vangin silmin suomalaisissa vankiloissa.

Vankilassa punttisali on tärkeä paikka. Joskus vankilassa tarjolla myös rokkia.

"Vangit ovat ahkeria ruumiinkulttuurin harrastajia. Punttisali on myös paikka, jossa voi saada turpaansa. Elokuvissa penkkipunnertajaa kolautetaan levypainolla päähän. Niin on tapahtunut tosielämässäkin. Kun muistaa, ettei sekaannu toisten asioihin, pitää huolen vain omista asioistaan eikä ole mitään salattavaa, voi käydä punttisalilla ilman huolia, oli sitten minkälaisia vankeja tahansa seurana.

Itse punttisali on riittävän hyvä sellaiseen voimailuun, että pysyy kunnossa. Joissakin vankiloissa punttisali on aivan siviilisalin tasoa, toisissa vähän heikompi. Salille pääsee oman osaston vankien kanssa yhdestä kolmeen kertaan viikossa. Poikkeuksia voi olla, mutta yleisellä tasolla näin. Suljetulta osastolta ei normaalisti pääse salille. Avo-osastoilla on enemmän salivuoroja, samoin kuin työ-ja kuntoutusosastoilla ja muilla päihteettömillä ja teemaosastoilla.

Välillä vangit ovat käyttäneet kuntosalia viestien ja kamapussien vaihtamiseen niin, että ovat jättäneet tavarat ennalta sovittuun paikkaan ja vastaanottaja on poiminut ne, kun on tullut salille omalla vuorollaan. Tuhoon tuomittua toimintaa. Eivät vartijatkaan aivan hölmöjä ole, vaikka monet niin kuvittelevat.

Helsingin vankilassa on perinteisesti järjestetty voimannostokilpailut ja Vahvin vanki -kilpailut kerran vuodessa. Osallistumaan pääsee kuka tahansa, joka uskoo pärjäävänsä. Voimannostokisat järjestetään sisällä liikuntahallissa ja Vahvin vanki -kisat ulkona kesällä.

Sörkassa on järjestetty kesäisin myös Sörkka Rock -nimistä tapahtumaa, jossa ulkopuoliset artistit ovat päässeet esiintymään vankilan ulkoilupihalle rakennetulle lavalle. Paikalle on kasattu pienet festarikamat ja tapahtuma kestää jokusen tunnin.

Muistan vuoden 2004 Sörkka Rock -tapahtuman. Suoritin silloisen rangaistukseni viimeisiä kuukausia muutaman vuoden tuomiosta. Lomat pyörivät, ja pääsin käymään siviilissä säännöllisesti. Avustin vankilaa esiintyjien hankinnassa, jotta tasoa saataisiin nostettua pari leveliä ylemmäksi.

Aiempien vuosien artistit eivät olleet nimekkäimmästä päästä. Ei mitään pois Harri Leiden Guitar Bandiltä, mutta asetin riman hiukan korkeammalle. Sinä vuonna esiintyivät PMMP, Mariska, Tiktak ja United Underworld. Viimeksi mainittu oli Suburban Tribe -yhtyeen laulajan Ville Tuomen toinen bändi, joka täytti metallityhjiön Sörkan pihalla tehokkaasti.

Siihen aikaan Tiktak oli maan ykkösbändejä tai ainakin oli nousemassa kärkikastiin. Mariska on yhä ykkösmimmi monessa eri genressä. PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti olivat nuoria ja silloin uusia, tulevia tähtiä. PMMP:lle saattoi olla jännittävää aloittaa keikkaura vankilan pihalta. En nyt muista, monesko keikka se niille oli, mutta aika ensimmäisiä".

Lainatut kohdat ovat Janne "Nacci" Tranbergin kirjasta "Vankila - käsikirja" (Supla).


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Seinäjoen Provinssi ... Secret Invasion 2/6:... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova